Patsch Ferenc SJ

Nincsenek egyszerű receptek… (második rész)

Folytatjuk A Szív előző számában megkezdett vizsgálódásunkat Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításával kapcsolatban, amelynek egyik fő tulajdonsága, hogy egyszerre igyekszik hűséges maradni az evangéliumhoz, illetve a humanisztikus és párbeszédre kész szellemiséghez. Papok és világiak egyaránt sokat meríthetünk belőle. Bővebben „Nincsenek egyszerű receptek… (második rész)” »

Megosztás
Antal-Ferencz Ildikó

Keresztények vagyunk, nem balekok

Az ÉrMe Üzleti Hálózat célja olyan emberi és szervezeti háló működtetése, amelynek tagjai a gazdasági életben a kereszténység alapértékeinek megtartásával vesznek részt, és azt vallják: az üzlet több mint profit. A szervezet létrejötte óta komoly tényezővé nőtte ki magát, több vidéki klubja indult, rengeteg fórumot és eseményt szervez, ilyen például a Keresztény Sziget. Interjú Hadi Péterrel, az ÉrMe alelnökével, aki egy sikeres magyar vállalkozás, az eVisit Kft ügyvezetője. Bővebben „Keresztények vagyunk, nem balekok” »

Megosztás
Patsch Ferenc SJ

Isten keze és a tudósok

Bizonyos körökben szokás szembeállítani őket, de nem mindig volt ez így, és a jövőben sem biztos, hogy így lesz. Fordulat zajlik a hitről és az értelemről szóló vitában? S a vége felé közelít az agresszív vallásellenesség?
Bővebben „Isten keze és a tudósok” »

Megosztás
Végh Dániel

Tamás, a templom karnagya

Kerek negyven esztendeje csatlakozott a Pesti Jézus Szíve templom Musica Sacra kórusához Rónaszéki Tamás. A jubileum alkalmából arról kérdeztük, miként lett hegedűművész-tanár létére kórusvezető, s hogy milyen forrásokból táplálkozik sorsfordulatokat elfogadó derűje. Bővebben „Tamás, a templom karnagya” »

Megosztás
Horváth Árpád SJ

A Lélek erejével

A húsvéti időszak lezárásaként olyan egyházi ünnepek szerepelnek a katolikus kalendáriumban, amelyeknek tartalma első hallásra eléggé meseszerűnek tűnhet. A rájuk épült népies vallási hagyomány akár még meg is nehezítheti az ünnepek valódi üzenetének megértését. Miben rejlik mégis megszólító erejük? Bővebben „A Lélek erejével” »

Megosztás
Tomcsányi László

Kiegyezünk a kiegyezéssel?

Vajon mi vezetett oda, hogy 1849 után kevesebb, mint húsz évvel ismét Habsburg királyt választottunk? Minek köszönhető a megbékélés, és mik volt az okai az Osztrák–Magyar Monarchia létrejöttének? Hogyan kezdődött gazdaságunk fejlődése, és mi volt az a hiba, amelyet ismét elkövettünk, és ami törvényszerűen a Monarchia széthullásához vezetett 1920-ban? A történelem nem véletlen események sorozata, mindig okot és okozatot kell keresni, és akkor érthetővé válnak a tények mögötti összefüggések. Bővebben „Kiegyezünk a kiegyezéssel?” »

Megosztás