A SZÍV – 2017. május

Hol lehetünk otthon?

Leírás

Az otthon az egyik legkedvesebb szavunk, általában a meghittség érzései jelennek meg a szívünkben már a hallatára is. A templomunk által szervezett házassági felkészítőn meg is kérdeztem a fiatalokat, nekik milyen képek jönnek be elsőre az otthonukkal kapcsolatban. Ilyeneket válaszoltak: húsleves, a nagymama virágoskertje, fonott kalács, cirmos cica, az otthoni harangszó, rorátemisék, a meggyfák fehérre meszelt törzse a széles főutcán, a gondosan ápolt falusi temető.

A Názáreti Jézusnak is volt otthona: a nevében is jelzett város, ahol édesanyjával és Józseffel élt. És voltak bőven közeli rokonai és ismerősei is, akiket az evangéliumok a testvéreiként említenek. Mint ahogy József, Jézus is ács volt, az otthont adó házak tetőszerkezeteinek építésén dolgoztak éveken át. Nagy építkezéseket akkoriban a rómaiak végeztettek a környéken. Talán ez is rávilágít arra, hogyan tudott Jézus a római századossal olyan könnyedén beszélgetni, amikor elhangzott a szentmisékből is jól ismert mondat: „Uram, nem vagyok én méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd…” (Mt 8,8). Lukács evangéliumában már tizenkét évesen így nyilatkozik Jézus: „Nem tudjátok, hogy nekem Atyámnál (Atyám dolgaiban?, házában?) kell lennem?” (2,49). Jézus otthonképe tahát egészen kitágul, és nyilvános működése elején az apostolok kérdésére, hogy „Mester, hol lakol?”, a válasz csak ennyi volt: „Jöjjetek, és meg fogjátok látni!” (Jn 1,39). Az evangéliumok említik Mártát, Máriát és Lázárt is, akiknek az otthonában Jézus időről időre megpihent (Lk 10,38, Jn 11–12).

Az otthon csak gyermekkorunkban adatik meg magától értetődően, de ez is csak nagyon jó esetben. Egy felnőtt ember számára az otthonteremtés folyamatos feladat. Ha közelebbről meg szeretnénk határozni, hogy mitől is lehet a hely, ahol éppen tartózkodunk, valóban az otthonunk, a meghittség fontos kulcsszó lehet számunkra. Ahol meghittséget élhetünk meg saját magunkkal és a környezetünkkel, ott érezhetjük otthonosan magunkat. Nagyon sokatmondó a végső reményünk szempontjából, ahogy Jézus az örökkévalóságról is úgy beszél, mint egy helyről, ahol vele lehetünk: „Atyám házában sok hajlék van, […] elmegyek helyet készíteni nektek. […]  Magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ti is ott legyetek” (Jn 14,1–4). Az evangéliumok fényében tehát az otthonteremtés nem is annyira házépítést vagy bútorok beszerzését jelenti,  hanem olyan életkeretet, ahol és ahogyan egészen közel élhetjük meg magunkat Jézushoz. Krisztus közelsége a legbiztosabb lakhelyünk.

Horváth Árpád SJ

Bővebben

Tartalom

Rálátás
Sajgó Szabolcs SJ: VISSZAADNI AZ EMBERSÉGET

Gőbel Ágoston: MANILAI KAPCSOLAT

Interjú
Horváth Árpád SJ: AMIKOR MEGÉLJÜK A TELJESSÉGET
– Interjú Dyekiss Virág néprajzutatóval

Nagy kérdés

Tábori Kálmán-Táboriné Soós Krisztina
AMIT NEM LEHET PÓTOLNI

Paksa Balázs: VISSZA AZ ATYAI HÁZBA
Otthonunk teremtésvédelmi szemmel

Alapgondolat
Dyekiss Virág: ISMÉTLÉS AZ OTTHONOSSÁG ANYJA

Hekler Melinda: HOL ÉRZI OTTHON MAGÁT EGY TENGERÉSZ?
– Hétköznapok, ünnepek szárazföldön és vízen

Lázár Kovács Ákos: NINCS HOL LEHAJTANIA A FEJÉT
– avagy miért nem lehetünk otthon Európában?

Gökhan Ayhan: ÉDENTŐL KELETRE
Győrffy Ákos a hazáról, az otthontalanságról és a gyerekkorról

Források
Martos Levente Balázs: MESTER, HOL LAKSZ?

Értjük egymást?
Radványi Benedek: A SZERETET SZERETETET GERJESZT – DE HOGYAN?

Otthon
Patsch Ferenc SJ: NINCSENEK EGYSZERŰ RECEPTEK…
Ferenc pápa hagyományos és új tanítása a családról és a házasságról

Kultúra
Szigeti László: SZÁZ ÉVE ELLA FITZGERALD

Kipke Ágnes: ÖRÖKSZOMBAT
Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyve – Tenki Réka előadásában

Szigeti László: SE FELTÁMADÁS, SE LETÁMADÁS
Jézus, Alföldi Róbert és a többiek

Mihályi Anikó: ELTÁVOLÍTANI A SZEMÉLYESSÉGET
Beszélgetés Szvoren Edina íróval

Hekler Melinda: KÖLTÖZÉS AZ ÉLET…

Paksa Balázs: AZ OTTHON MELEGE

Egytől tízig
Beszélgetés Bellovics Gábor jezsuitával

Képmeditáció
Csanádi-Bognár Szilvia: KIÜRÜLT EDÉNYEK


Bővebben