Walter Ciszek SJ

Az Úr vezetett engem

A hit erejével a Szovjetúnió poklában

Leírás

Számos könyvet írtak már a Szovjetunió koncentrációs táborairól: hogy milyen borzalmas körülmények között éltek, dolgoztak, szenvedtek és haltak meg ott az emberek. Walter J. Ciszek jezsuita atya kötete azért különleges ezek sorában, mert ő nem egyszerűen túlélte a börtönt és a tábort, hanem ott akart lenni. Isten a Szovjetunióba küldte misszióba, és ő el is ment, igaz, semmi sem úgy alakult, ahogy előre elgondolta. Mégsem bánta meg az ott töltött huszonhárom évet.

Bővebben

A szerzőről

Walter Ciszek SJ

Walter Joseph Ciszek 1904. november 11-én született New York államban, szülei az 1890-es években vándoroltak ki Lengyelországból az Egyesült Államokba. 1928-ban kezdte meg a jezsuita noviciátust, római tanulmányait követően 1937. június 24-én szentelték pappá.
Lengyelországban kezdett missziós munkába, majd Oroszországban tevékenykedett. 1941-ben a Vatikánnak végzett kémkedés gyanújával letartóztatták, öt évet töltött magánzárkában, újabb tíz évig pedig kényszermunkát végzett egy szénbányában, illetve egy érckohó építkezésén.
1963-ban tért vissza az Egyesült Államokba, 1984. december 8-án bekövetkezett haláláig lelkivezetőként szolgált. Boldoggá avatási eljárása 1990 óta folyamatban van.

 

 


Bővebben