Dyekiss Virág

Árad a fény

Leírás

“Az ünnepi idő kiemelkedik a hétköznapok sorából, mégis ismerősnek tűnik, az otthonosság kellemes érzésével áraszt el minket. A naptári ünnepek évről évre hasonló koreográfiával köszöntenek be, és segítenek fókuszálni a figyelmünket, befelé fordulni, Istenre nézni, ugyanakkor kinyújtani a kezünket és megfogni vele szeretteinkét. Intenzíven érezzük, hogy az emberek közösségének tagjai és közösen Isten gyermekei vagyunk. A karácsony az az ünnep, amit szinte az egész világon ugyanakkor ünnepelnek. Különböző irányultsággal és technikával, de az egész emberiség nagyjából egy időszakban készül rá. Ha végigmegyünk a decemberi (sőt, már a novemberi) utcán, tudhatjuk, hogy a járókelők szíve mélyén biztosan ott mozgolódik a karácsonyi tervezgetés, szemükben – csillogva vagy rémülettel – ott bujkál az ünnep.”

Mit jelent számunkra az ünnep?
Örömteli várakozást, lázas készülődést vagy az elvárások szorítását? Ez a kötet számos tanáccsal kínál fogódzót az adventi és a karácsonyi idő szép és nehéz pillanataihoz. Gazdag ötlettárat találhatunk benne a közös tervezgetéstől a naptárkészítésen át a karácsonyfa díszítéséig. Dyekiss Virág néprajzkutató, nagycsaládos anyuka közvetlen hangon mesél népi hagyományokról, egyházi szokásokról, és családi történeteit is megosztja velünk. A karácsony lényegére irányítja a figyelmünket, sorai elvezetnek minket a saját ünnepünkhöz.

Bővebben

Tartalom

Köszöntő

Az ünnep megtervezése

Tervezgetés a család minden tagjával

Tervezgetés a gyakorlatban

Túl sok a jóból?

Jöjj el, Emmánuel!

Advent a liturgiában

Számoljuk a napokat

Ünnepnapok, népszokások

Naptári ünnepek adventi és karácsonyi időben

Adventi és karácsonyi szokások a magyar néphagyományban

Ahogy bent, úgy kint?

Az ünnep része a rendteremtés is

Díszítgessünk, szépítgessünk!

Sütés-főzés, mézesillat

Az ünnep szíve: szenteste

Betlehem kis falucskában A karácsonyi ünnepi idő vége

Búcsúszavak

Függelék


Bővebben

A szerzőről

Dyekiss Virág

Dyekiss Virág 1981-ben született Budapesten. Hétgyermekes édesanya, a néprajz-tudományok doktora, A Szív jezsuita magazin rendszeres szerzője, dúla. Az EL-TE-BTK magyar, finnugor és néprajz szakjait végezte el. Néprajzkutatóként az ELKH Néprajztudományi Intézetében dolgozott, doktori disszertációját egy kisebb szibériai népcsoport, a nganaszanok mitológiájáról írta.
2003 óta A Szív munkatársa, írásaiban a népi hagyomány és a gyermeknevelés, családi élet témái jelennek meg. Dúlaként 2014 óta kísér szüléseket, várandós és gyermekágyas anyákról gondoskodik. Férjével, Dyekiss Emil Gergellyel eddig hét gyermekük született, Rózsa, Gábor, Ibolya, Tibor, Mátyás, Árnika és Alma Virág.


Bővebben

Érdekelhetnek még…