Embertárs 2023/1

Sorskérdések Szociológusszemmel

Leírás

Megújult külsővel megjelent az Embertárs 21. évfolyamának tavaszi száma!

 

Köszönjük előfizetőinknek és minden olvasónknak az elmúlt két évtized minden támogatását. Mi az eddigi, kitartó lelkesedéssel, a mentálhigiéné és a lelkigondozás iránti elkötelezettség jegyében folytatjuk munkánkat. Ami változik, az a külső megjelenésünk, melyet a megőrizve megújulás jegyében terveztünk újra.

Idei első számunkat a tavaly februárban elhunyt neves szociológus, Török Péter emlékének szenteljük. Ő munkássága során megmutatta annak számos színét, amivel az Embertárs foglalkozik, legyen szó a keresztény szellemiségű segítői hivatás szakmai támogatásáról és tájékozódásáról vagy a mentálhigiénéről. Most munkatársai számolnak be olyan kutatásokról, témákról, amelyek ügye az ő számára is különösen fontos volt. Ahogy Gereben Ferenc szociológus írja lapszámunk bevezetőjében: „Emlékének akkor adózunk a legméltóbb módon, ha a szociológustársadalom megőrzi és lehetőség szerint folytatja sokoldalú és értékes munkásságát.”

Az idei első számban olvashatnak többek közt a családpasztoráció és a perifériára szorultak felzárkózását elősegítő tanodamozgalom egyes szempontjairól, a hitéleti területen dolgozó segítők jóllétéről, a roma idősek helyzetéről, a (re)habilitáció és a társadalmi (re)integráció kérdéseiről, illetve az egyház pasztorális alapállásának lehetséges útjairól.

A lapszám tematikájának kidolgozásában és szerkesztésében Asztalos Bernadett szociológus, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének adjunktusa közreműködött. 

Az Embertárs 2023-as további számaiban terveink szerint a lelkigondozás aktuális kérdéseiről, a szülés-születés és a mentálhigiéné kapcsolatáról, illetve az ima, a közbenjárás és a lelki egészség összefüggéseiről írunk majd.

Bővebben