Loyolai Szent Ignác - Tornya Erika RSCJ (szerk.)

Zarándokzsebkönyv

Leírás

Újra kapható a Zarándokzsebkönyv


A jezsuita rendalapító ünnepe alkalmából jelent meg a 100 lépés Loyolai Szent Ignáccal alcímű kötet harmadik, immár női zsebekkel is kompatibilis méretű kiadása. Még a 2021-es Szent Ignác-év kezdetén, a Loyolai megtérésének 500. évfordulója előtt tisztelegve adta közre a Jezsuita Kiadó Tornya Erika RSCJ szerkesztésében az Ignáci szikrák újragondolt változatát. Az eddig elkelt, több ezer spirálozott példány után most ragasztott kivitelben megjelent kiadvány száz ignáci idézet, a hozzájuk fűzött reflexiós kérdések, illetve egyedi formája és grafikái segítségével vezet be a jezsuita spiritualitásba. Szívből ajánljuk az új kiadást mindazoknak, akiknek nem jutott a régiekből, s azoknak is, akik rongyosra-szakadtra forgatták, vagy már rég elajándékozták a maguk példányát!

„Szent Ignácot bejelölted már? Követnéd? Ha nem, akkor ezennel ajánlom mint megbízható – így mondják? – influenszert. Sokan befolyásolnak már gondolataikkal, életstílusukkal, lényük kisugárzásával. Megéri esélyt adni annak, akit erre érdemesnek mondanak. Engedd, hogy hasson rád Loyolai Szent Ignác!” E szavakkal ajánlja a kötetet az előszót jegyző Lukács János SJ, a magyar jezsuiták dobogókői lelkiségi központjának korábbi vezetője. Az ignáci idézeteskönyv műfaja igazi hungarikum: Ignáci Szikrák címmel Hevenesi Gábor magyar jezsuita adta ki 1713-ban Nagyszombatban a Loyolai Szent Ignácnak tulajdonított mondásokból álló leghíresebb gyűjteményt. Ennek az azóta számtalan nyelvre lefordított és magyarul is sokszor megjelent kiadványnak legújabb kistestvére a Zarándokzsebkönyv.
„Az idézetek és a kérdések szempontjainak segítségével belső zarándokutat járhatsz. Mindegy, hogy sorban haladsz-e végig a kérdéseken, vagy véletlenszerűen, az a fontos, hogy szánj időt Ignác szavainak ízlelgetésére és válaszaid megfogalmazására. Ezeket akár fel is jegyezheted, a könyvecske formátuma erre is lehetőséget ad. S vissza-visszatérhetsz olyan témákhoz, kérdésekhez, amelyek
különösen is megmozgattak” – kínál használati útmutatót a zsebkönyv forgatásához Tornya Erika RSCJ, a kötet ötletgazdája és szerkesztője. A Jezsuita Kiadó szándéka az volt, hogy a kiadvány formájával is segítse áthidalni az ötszáz év távolságot, utat nyisson egy mai szemmel is meglepően modern gondolkodású spirituális mester világába és a kiadvány meditációs ima, lelkigyakorlat vagy éppen zarándoklat során is használható legyen. (A könyvterv és az illusztrációk Jónás-Meszleny Anna munkái.) A kötet a kérdések közvetlen
stílusával, erőteljes fekete-fehér színeivel és az idézetek vizuális megjelenítésével is kifejezetten a Szent Ignáccal és az ignáci gondolatvilággal még csak ismerkedő fiatalokat szólítja meg. A fekete négyzetekbe zárt idézeteket száz egyedi rajz segít befogadni: az illusztrációk – melyek között van geometrikus, arabeszkszerű, szuggesztíven ismétlődő és lágy ceruzavonalas – a szöveg egy-egy képét, metaforáját, motívumát gondolják tovább, a címlap pedig a labirintussal s benne a világosan (világossal) kijelölt ösvénnyel az ignáci benső út végigjárására hív meg.

Bővebben

A szerzőkről

Loyolai Szent Ignác

Családi nevén Íñigo López de Loyola (1491–1556), a Jézus Társasága (jezsuita rend) alapítója.

Szent Ignác ismert lelki vezető volt, aki az általa alapított szerzetesrend tagjait bevezette a lelkekkel való foglalkozás tudományába. Az imádsággal és a lelki élettel kapcsolatos tapasztalatait a Lelkigyakorlatok című könyvében foglalta össze, amely a jezsuita, illetve a szentignáci lelkiség alapja lett.

Döntő szerepe volt a reformációt követő katolikus megújulás kibontakozásában.


Tornya Erika RSCJ (szerk.)

Tornya Erika RSCJ, Sacré Coeur nővér 1970-ben született Szegeden. Gépészmérnök-mérnöktanár, 11 évig gyárban dolgozott projektmenedzserként. Hittanár-nevelő (MA) diplomát a budapesti Sapientián, lelki kísérői képesítést  a Kardinal König Akadémián (Bécs) szerzett. Szent Ignác-i lelkigyakorlat vezetési oklevelét az Osztrák Püspöki Kar és a Német Szerzetesi Továbbképzési Intézet (RUAH) közös képzésén szerezte meg (Bécs-Ludwigshafen). Jelenleg A Szív jezsuita magazin felelős szerkesztője.


Bővebben