Zarándokzsebkönyv

Loyolai Szent Ignác – Tornya Erika RSCJ (szerk.)

Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából jelent meg a fiatal felnőtteknek szóló Zarándokzsebkönyv, mely száz ignáci idézet, a hozzájuk fűzött reflexiós kérdések, illetve egyedi formája és grafikái segítségével vezet be a jezsuita spiritualitásba.

„Szent Ignácot bejelölted már? Követnéd? Akkor ezennel ajánlom mint megbízható – így mondják? – influenszert. Sokan befolyásolnak már gondolataikkal, életstílusukkal, lényük kisugárzásával. Megéri esélyt adni annak, akit erre érdemesnek mondanak. Engedd, hogy hasson rád Loyolai Szent Ignác!” E szavakkal ajánlja a kötetet az előszót jegyző Lukács János SJ, a magyar jezsuiták dobogókői lelkiségi központjának vezetője. Az ignáci idézeteskönyv műfaja igazi hungarikum: Ignáci Szikrák címmel Hevenesi Gábor magyar jezsuita adta ki 1713-ban Nagyszombatban a Loyolai Szent Ignácnak tulajdonított mondásokból álló leghíresebb gyűjteményt. Ennek az azóta számtalan nyelvre lefordított és magyarul is sokszor megjelent kiadványnak legújabb kistestvére a Jezsuita Kiadó új könyve.

Zarándokzsebkönyv száz, többségében a „szikrák” között nem szereplő, és részben magyarul első alkalommal olvasható ignáci idézetet tartalmaz, és – valódi újdonságként – Szent Ignác gondolatait reflexiós kérdésekkel kíséri-kommentálja. „Az idézetek és a kérdések szempontjainak segítségével belső zarándokutat járhatsz. Mindegy, hogy sorban haladsz-e végig a kérdéseken, vagy véletlenszerűen, az a fontos, hogy szánj időt Ignác szavainak ízlelgetésére és válaszaid megfogalmazá­sára. Ezeket akár fel is jegyezheted, a könyvecske formátuma erre is lehetőséget ad. S vissza-visszatérhetsz olyan témákhoz, kérdésekhez, amelyek különösen is megmozgattak” – kínál használati útmutatót a zsebkönyv forgatásához Tornya Erika RSCJ, a kötet ötletgazdája és szerkesztője.

A Jezsuita Kiadó szándéka az volt, hogy a kiadvány formájával is segítse áthidalni az ötszáz év távolságot, utat nyisson egy mai szemmel is meglepően modern gondolkodású spirituális mester világába és a kiadvány meditációs ima, lelkigyakorlat vagy éppen zarándoklat során is használható legyen. A kötet a kérdések közvetlen stílusával, erőteljes fekete-fehér színeivel és az idézetek vizuális megjelenítésével is kifejezetten a Szent Ignáccal és az ignáci gondolatvilággal még csak ismerkedő fiatalokat szólítja meg. A fekete négyzetekbe zárt idézeteket száz egyedi rajz segít befogadni: az illusztrációk – melyek között van geometrikus, arabeszkszerű, szuggesztíven ismétlődő és lágy ceruzavonalas – a szöveg egy-egy képét, metaforáját, motívumát gondolják tovább, a címlap pedig a labirintussal s benne a világosan (világossal) kijelölt ösvénnyel az ignáci benső út végigjárására hív meg. A megszokott olvasási komfortzónából már a kisalakú, spirálozott könyv formátuma kiszakít: ellenáll az átlapozásnak, ellenben kínálja magát a nyitva tartásra, illetve az alkalomszerű kézbevételre; megengedi, hogy csak Ignác szavait olvassuk, vagy hogy együtt tartsuk szem előtt a kérdéseket és az idézeteket. (A könyvterv és az illusztrációk Jónás-Meszleny Anna munkái.)

A kiadvány a 2021. május 20-án elkezdődött Szent Ignác-év nyitó ünnepségére jelent meg. A könyv ára szimbolikus: az 1521 forintos összeg Loyolai Ignác éppen ötszáz évvel ezelőtti megtérésének esztendejére emlékeztet. Az újdonság elérhető a Jezsuita Kiadó könyvesboltjában, a pesti Jézus Szíve-templomban, illetve megvásárolható webáruházunkból, erre a linkre kattintva.