Loyolai Szent Ignác - Tornya Erika RSCJ (szerk.)

Zarándokzsebkönyv

Leírás

Fiataloknak szánt lelki útikalauzzal és garázsvásárral nyitja a Szent Ignác-évet a Jezsuita Kiadó

Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából jelenik meg a fiatal felnőtteknek szóló Zarándokzsebkönyv, mely száz ignáci idézet, a hozzájuk fűzött reflexiós kérdések, illetve egyedi formája és grafikái segítségével vezet be a jezsuita spiritualitásba.

„Szent Ignácot bejelölted már? Követnéd? Ha nem, akkor ezennel ajánlom mint megbízható – így mondják? – influenszert. Sokan befolyásolnak már gondolataikkal, életstílusukkal, lényük kisugárzásával. Megéri esélyt adni annak, akit erre érdemesnek mondanak. Engedd, hogy hasson rád Loyolai Szent Ignác!” E szavakkal ajánlja a kötetet az előszót jegyző Lukács János SJ, a magyar jezsuiták dobogókői lelkiségi központjának vezetője. Az ignáci idézeteskönyv műfaja igazi hungarikum: Ignáci Szikrák címmel Hevenesi Gábor magyar jezsuita adta ki 1713-ban Nagyszombatban a Loyolai Szent Ignácnak tulajdonított mondásokból álló leghíresebb gyűjteményt. Ennek az azóta számtalan nyelvre lefordított és magyarul is sokszor megjelent kiadványnak legújabb kistestvére a Jezsuita Kiadó új könyve.

A Zarándokzsebkönyv száz, többségében a „szikrák” között nem szereplő, és részben magyarul első alkalommal olvasható ignáci idézetet tartalmaz, és – valódi újdonságként – Szent Ignác gondolatait reflexiós kérdésekkel kíséri-kommentálja. „Az idézetek és a kérdések szempontjainak segítségével belső zarándokutat járhatsz. Mindegy, hogy sorban haladsz-e végig a kérdéseken, vagy véletlenszerűen, az a fontos, hogy szánj időt Ignác szavainak ízlelgetésére és válaszaid megfogalmazá­sára. Ezeket akár fel is jegyezheted, a könyvecske formátuma erre is lehetőséget ad. S vissza-visszatérhetsz olyan témákhoz, kérdésekhez, amelyek különösen is megmozgattak” – kínál használati útmutatót a zsebkönyv forgatásához Tornya Erika RSCJ, a kötet ötletgazdája és szerkesztője.

A Jezsuita Kiadó szándéka az volt, hogy a kiadvány formájával is segítse áthidalni az ötszáz év távolságot, utat nyisson egy mai szemmel is meglepően modern gondolkodású spirituális mester világába és a kiadvány meditációs ima, lelkigyakorlat vagy éppen zarándoklat során is használható legyen. A kötet a kérdések közvetlen stílusával, erőteljes fekete-fehér színeivel és az idézetek vizuális megjelenítésével is kifejezetten a Szent Ignáccal és az ignáci gondolatvilággal még csak ismerkedő fiatalokat szólítja meg. A fekete négyzetekbe zárt idézeteket száz egyedi rajz segít befogadni: az illusztrációk – melyek között van geometrikus, arabeszkszerű, szuggesztíven ismétlődő és lágy ceruzavonalas – a szöveg egy-egy képét, metaforáját, motívumát gondolják tovább, a címlap pedig a labirintussal s benne a világosan (világossal) kijelölt ösvénnyel az ignáci benső út végigjárására hív meg. A megszokott olvasási komfortzónából már a kisalakú, spirálozott könyv formátuma kiszakít: ellenáll az átlapozásnak, ellenben kínálja magát a nyitva tartásra, illetve az alkalomszerű kézbevételre; megengedi, hogy csak Ignác szavait olvassuk, vagy hogy együtt tartsuk szem előtt a kérdéseket és az idézeteket. (A könyvterv és az illusztrációk Jónás-Meszleny Anna munkái.)

A kiadvány a 2021. május 20-án kezdődő Szent Ignác-év nyitó ünnepségére jelenik meg. A könyv ára szimbolikus: az 1521 forintos összeg Loyolai Ignác éppen ötszáz évvel ezelőtti megtérésének esztendejére emlékeztet. Az újdonság elsőként a Jezsuita Kiadó könyvesboltjában, a pesti Jézus Szíve-templomban lesz elérhető, illetve május 20-tól megrendelhető a jezsuitakiado.hu webáruházból.

Bővebben

A szerzőkről

Loyolai Szent Ignác

Családi nevén Íñigo López de Loyola (1491–1556), a Jézus Társasága (jezsuita rend) alapítója.

Szent Ignác ismert lelki vezető volt, aki az általa alapított szerzetesrend tagjait bevezette a lelkekkel való foglalkozás tudományába. Az imádsággal és a lelki élettel kapcsolatos tapasztalatait a Lelkigyakorlatok című könyvében foglalta össze, amely a jezsuita, illetve a szentignáci lelkiség alapja lett.

Döntő szerepe volt a reformációt követő katolikus megújulás kibontakozásában.


Tornya Erika RSCJ (szerk.)

Tornya Erika RSCJ, Sacré Coeur nővér 1970-ben született Szegeden. Gépészmérnök-mérnöktanár, 11 évig gyárban dolgozott projektmenedzserként. Hittanár-nevelő (MA) diplomát a budapesti Sapientián, lelki kísérői képesítést  a Kardinal König Akadémián (Bécs) szerzett. Szent Ignác-i lelkigyakorlat vezetési oklevelét az Osztrák Püspöki Kar és a Német Szerzetesi Továbbképzési Intézet (RUAH) közös képzésén szerezte meg (Bécs-Ludwigshafen). Jelenleg A Szív jezsuita magazin felelős szerkesztője.


Bővebben