Lucien Aimé Duval SJ

A gyermek, aki a Holddal játszott

Egy jezsuita pap szabadulása az alkoholtól

Leírás

Lucien (művésznevén Aimé) Duval 1918. június 30-án született a franciaországi Le Val-d’Ajolban. Tizennyolc éves korában lépett be a jezsuita rendbe, és 1949-ben szentelték pappá. Egy ideig franciatanárként dolgozott, de később már kizárólag zenével foglalkozott. Az ötvenes évek elején kezdte az evangelizáció eszközeként kocsmákban és kávézókban előadni sanzonjait, amivel rövid idő alatt széles körben ismertté vált: hazájában „Isten gitárosaként” emlegették. Több mint háromezer koncertet adott negyvennégy országban. Összesen tizennégy lemeze jelent meg, az első 1956-ban. Felvételeiből 1961-ig több mint egymilliót adtak el. Egy metzi koncertje után hunyt el 1984. április 30-án.

„Amiről az ember álmodik, az végül valóra válik. Hiszem, hogy így van. Mindaz, amiről a kisfiú a holdat bámulva álmodott, amikor a tanító megríkatta, amikor a könyvárus kigúnyolta az ő Jóistenét, amikor a boltos megrontotta az örömét; mindaz, amiről a férfi álmodott: hogy az emberek ne legyenek kegyetlenek egymással, ne tagadják meg valódi értékeiket, hogy a törékeny vállakat ne roppantsák össze a rájuk nehezedő terhek – mindez nem álom többé. Az AA-csoportnak köszönhetően valósággá vált.

Ez az álom, amely annak idején beletaszított az alkoholizmusba, mert nem láttam megvalósulni, mára valósággá vált, így hát nem iszom többé.”

 

Bővebben

A szerzőről

Lucien Aimé Duval SJ

1918-ban Lucien Duval néven született egy kilencgyermekes családban ötödikként. Plombièresben keresztelték meg. Az általános iskola után 1920-tól Brüsszelben tanult egy jezsuita kollégiumban. Akkoriban már tudta, hogy pap szeretne lenni. Ebben az időszakában írta meg az első sanzonját. 1936-ban kezdte noviciátusát a jezsuitáknál, teológiát hallgatott, 1949. július 24-én szentelték pappá Enghienben (Belgium). Ezt követően franciatanárként tevékenykedett Reimsben, utána viszont már kizárólag a zenével foglalkozott.

Pappá szentelése után néhány évvel kezdte sanzonjait kocsmákban és kávézókban előadni, és rövid idő után koncertfelkéréseket kapott. Egész Európát bejárta turnéival, több mint 3000 koncertet adott, 44 országban. Berlini koncertjét több mint 30 000-en hallgatták. A német kancellár Konrad Adenauer egy gitárral ajándékozta meg köszönetként azért az örömért, amit a fiataloknak adott. 1965-ben Père Duval volt az első pap, aki a vasfüggöny mögött énekelt: Varsóban adott ingyenes koncertet. Még Amerikában is fellépett.

Első lemeze 1956-ban jelent meg 1961-ben már több mint egymillió lemezt adott el. Összesen 14 hanghordozóját adták ki.

Az utazgatások, turnék és zeneszerzés okozta stressz következtében alkoholizmusba zuhant, ami gyorsan súlyossá vált. 1969 februárjában öngyilkosságot kísérelt meg, majd felépülése után Versailles-ban alkohol-elvonókúrára jelentkezett. Küzdött azért, hogy szenvedélyét betegségként ismerjék el. Még abban az évben visszaesett, és ezután rendszeresen járt az Anonim Alkoholisták gyűléseire. Hogy sorstársain segítsen, őszintén írt alkoholizmusáról. Erről szóló írása nem sokkal halála előtt jelent meg Miért oly hosszú az éj? címmel. A könyv a Jezsuiuta Kiadónál 2020 elején új fordításban A gyermek, aki a holddal játszott címmel jelent.


Bővebben