Henri Boulad SJ

A halálban ugyanis megszületünk

Szeretet, szerelem, feltámadás, örök élet

Leírás

Az élet a halál visszautasítása, elvetése, lázadás e különös valóság ellen, amely szembemegy lényünk legmélyén megbúvó, zsigeri ösztönünkkel: az élet lüktetésével, a megmaradás ösztönével. A halál képtelenség, értelmetlenség. Arra lettünk teremtve, hogy éljünk, nem pedig arra, hogy meghaljunk!

De akkor miért halunk meg?

Azért halunk meg, mert még nem váltunk eggyé önmagunkkal, mert még nem váltunk eggyé a másik emberrel, még nem váltunk eggyé a világegyetemmel, még nem váltunk eggyé Istennel.

A halál e négyrétű sajátossága magában rejti a születés négyrétű sajátosságát. A halálban ugyanis megszületünk önmagunk, a másik ember, a világ és Isten számára.

Az élet előrenéz, nem hátrál sosem, szüntelenül valami újat hoz elénk. Átmeneti kevesebb révén valami többet, valami jobbat szül. Feltartóztathatatlan erejű hullámhoz hasonló: mindig előre-, mindig felfelé visz bennünket. A hit csak megerősíti, amit a természet fennen hirdet. Abban a világban, amely mintha elveszítette volna az élet örömét, a hit visszaadja a derűlátást, a reménységet. Ezzel a megújult látásmóddal a halált megfoszthatjuk a hozzátapadt mítoszoktól, leránthatjuk álarcát, mi magunk pedig megszabadulhatunk a hozzá kapcsolódó félelemtől és szorongástól.

Bővebben

A szerzőről

Henri Boulad SJ

 

Henri Boulad 1931. augusztus 28-án született Alexandriában. Édesapja szír, édesanyja olasz származású, a család francia anyanyelvű katolikus. Tizenhat évesen érzett elhívatást a papi hivatásra; 1950-ben belépett a jezsuita rendbe, 1963-ban szentelték pappá. Filozófiát Franciaországban, teológiát Libanonban, a pszichológiát és pedagógiát az Amerikai Egyesült Államokban végezte. Három doktorátust szerzett. Visszatérve Egyiptomba az ifjúság nevelése és a szociális munka területén dolgozott. Kalkuttai Teréz anyával egyetértésben szervezte meg a az egyiptomi CARITAS-t. 1983-tól kiterjesztette működését Szudánra is. Menekülttáborokat szervezett, küzdött a szudáni népirtás megfékezéséért, a rabszolgák kiváltásáért. 1991 óta az észak-afrikai és keleti országokért felelős CARITAS elnöke. Évente előadókörutakat tartott Európában, beszédeit gyakran a rádiók is közvetítették. 2017 március 16-án az Országházban magyar állampolgárságot kapott.

Henri Boulad portréja A Szív magazin 2017. áprilisi számában.

 


Bővebben