Giovanni Cucci SJ - Hans Zollner SJ

Az egyház nyílt sebe

Leírás

Az utóbbi időben a katolikus egyház egyes papjai által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések nagy médiafigyelmet váltottak ki, különösen Írországban és Németországban. Az egyháznak bátran és nagy körültekintéssel kell kezelnie ezt a helyzetet. Első és legfontosabb feladata: vállalni az erkölcsi, jogi és lelkipásztori felelősséget az elkövetett megdöbbentő cselekményekért, és azért a hanyagságért is, amellyel korábban e problémát kezelte.

Ugyanakkor fontos megállnunk és reflektálnunk magára a problémára; okaira, pszichológiai szempontjaira, a megelőzés lehetséges lépéseire és a jövőben követendő útra. Különben a médiavihar elültével vajmi kevéssé fogjuk érteni, mi is történt.

E könyv célja, hogy ösztönözze a reflexiót, amelyre a híradásokban vagy a spontán reakciókban általában nem kerül sor. Könyvünk pszichológiai szempontból elemzi a pedofília jelenségét, és megkísérli leírni a kiskorúakkal szexuálisan visszaélők viselkedésében rejlő pszichodinamikákat.

Bővebben

A szerzőkről

Giovanni Cucci SJ

Olasz jezsuita szerzetes, filozófiát és pszichológiát tanít a Pápai Gergely Egyetemen Rómában és a padovai Aloisianumban. A La Civiltà Cattolica című jezsuita folyóirat munkatársa és állandó szerzője.


Hans Zollner SJ

 

Az 1966-os születésű német teológus és pszichológus 1990-ben lépett be a jezsuita rendbe. 2003 óta tanít a Pápai Gergely Egyetemen, 2010 óta az intézmény rektorhelyettese. Öt éve vezeti az egyetem Gyermekvédelmi Központját. Kiemelten foglalkozik az egyházon belüli, gyermekeket érintő szexuális visszaélések problémakörével és annak megelőzésével; illetve az Istennek szentelt élet lelki vonatkozásaival.

 


Bővebben
Giovanni Cucci SJ további könyvei