Martos Levente Balázs

Virágzó mandulafát látok

Bibliai képek, fogalmak és történetek

Leírás

Martos Balázs Levente szentírástudós, a központi szeminárium rektora, a Pápai Biblikus Bizottság tagja. Legújabb kötete nem elméletet épít, hanem a szent szövegek mentén tett sétára, esetleg hegyi kirándulásra hívja az olvasót. A Szentírás-olvasás tapasztalata Jeremiás meghívására emlékeztet (vö. Jer 1,1–14). A próféta lát valamit, amit meg kell értenie Isten segítségével. Észrevesz valami különösen szépet, amelynek sajátos jelentése csak lassan bontakozik ki előtte: a kora tavasszal kivirágzó mandulafa éberen őrzi az új évszak jöttét, Isten pedig azt állítja, ő is virraszt, hogy ígéreteit beteljesítse. Isten beavatja tervébe, s legalább küldetésének kezdetén talán a próféta is úgy érezheti, hogy élete nem lesz terméketlen, hanem egyszer virágba borul majd. Ez a könyv nem prófétai látomás, de abból a tapasztalatból született, hogy ha virrasztunk mellette, ha odafigyelünk rá, ha értelmünkkel és szívünkkel befogadjuk, az Ige valósága kitárul, sőt minket is magához von.

 

Bővebben

A szerzőről

Martos Levente Balázs

Dr. Martos Levente Balázs Szombathelyen született 1973. november 18-án. 1998. június 27-én szentelték pappá a Szombathelyi Egyházmegye számára.

Szolgálati helyei:
2000-2007:    káplán, szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyház
2000-2006:    hitoktató Szombathelyen
2000-től:    teológiai tanár, Győri Hittudományi Főiskola, Szombathelyi Hittanár szak
2007-től:    teológiai tanár, Győri Hittudományi Főiskola
2013-2018:    prefektus, Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet
2014-től:    a Pápai Biblikus Bizottság tagja
2018-tól:    Felnőttképzési Püspöki Referens, Egyetemi lelkész Szombathelyen

Teológiából doktorált a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán 2002-ben, ugyanitt biblikum tudományszakon habilitált 2010-ben.

2019. szeptember 3-tól a Központi Papnevelő Intézet rektora.


Bővebben