Federico Lombardi SJ

A kiskorúak védelme az egyházban

Leírás

Idén február 21. és 24. között zajlott a Vatikánban Ferenc pápa elnökletével A kiskorúak védelme az egyházban című konferencia, amely az eddigi legmagasabb szintű katolikus tanácskozás volt a klerikusok által gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések témájáról. Az ezekkel kapcsolatban kirobbant botrány az utóbbi bő másfél évtizedben az egész egyházat megrázkódtatta, az önmagával való őszinte szembenézésre, bűnbánatra és arra késztetve, hogy világszerte hatékony megoldásokat keressen az áldozatok segítésére, az elkövetők megbüntetésére és az újabb tragikus esetek megelőzésére. A tanácskozás moderátora, Federico Lombardi SJ a konferenciára való felkészülés jegyében, majd a tanácskozás után a Civiltà Cattolica című folyóirat hasábjain négy írásban foglalta össze a témával kapcsolatos legfontosabb tudni- és tennivalókat. Szemléletformáló és tényekben gazdag írásait gyűjtöttük egybe e kis kötetben.

 

Bővebben

Recenzió

„…nagyon súlyos tényekre derült fény, amelyekkel kapcsolatban be kellett ismernünk felelősségünket Isten, az áldozatok és a közvélemény előtt. Éppen ezért, a drámai tapasztalatok miatt, valamint a megtérésért és megtisztulásért végzett munkálkodás során szerzett kompetenciákkal felvértezve az egyház ma különösen súlyos kötelességének érzi, hogy egyre mélyebb és távolba tekintő módon kötelezze el magát a kiskorúak és méltóságuk védelme mellett…”

Ferenc pápa


Bővebben

A szerzőről

Federico Lombardi SJ

olasz jezsuita (1942) korábban többek között a Vatikáni Rádió, illetve a Vatikáni Televíziós Központ főigazgatójaként dolgozott. E két feladatköre megtartása mellett XVI. Benedek pápa 2006-ban kinevezte a Szentszék sajtóirodájának vezetőjévé. Ezt a tisztségét 2016-ig töltötte be. Ferenc pápa az elmúlt év végén őt bízta meg a kiskorúak védelmével foglalkozó, 2019 februárjában megrendezett vatikáni konferencia moderátori teendőivel.


Bővebben