Andrea Tornielli - Giacomo Galeazzi - Ferenc pápa

Ferenc pápa: Ez a gazdaság öl

Leírás

„Marxista”, „kommunista” és „pauperista”: Ferenc pápát a szegénységre, a társadalmi igazságosságra mondott szavai, a nélkülözők helyzetére vonatkozó gyakori felhívásai miatt kritikák és néha kemény, szarkasztikus támadások érték. Hogyan éli meg mindezt? A szegénység miért ennyire erőteljesen jelenvaló a tanításában?

Péter apostol székébe olyan pápát választottak meg 2013-ban, aki soha sem kötelezte el magát egy bizonyos felszabadítási teológiai ideológia mellett, ugyanakkor közelről megismerte egy bizonyos kapitalizmus katasztrófáit. Sokakat kényelmetlenül érint, hogy oly gyakran beszél a szegénységről, hogy kritikával illeti a pénz bálványimádását, amelyre társadalmaink láthatóan mindinkább alapulnak, s amely immár korlátlan egyeduralomra tett szert. A túlérzékenység, amellyel egyes, még katolikus körök is eljárnak, hogy lefagyasszák a vitát, és olykor nevetségessé tegyék a püspököket, akik fel merészelik emelni a hangjukat a társadalmi kérdések, a bevándorlás, a szegénység ügyében, megmutatják a nyugtalanságot, amelyet egy lehetséges változástól tartva éreznek. A nyugtalanságot egy pápa miatt, aki megerősíti az egyház társadalmi tanítását, és azon megfontolások miatt, amelyek megkérdőjelezni látszanak napjainkban a kapitalizmussal kötött vélelmezett „szent szövetséget”, melyet sokan már ténykérdésnek tekintenek.

Mit jelentenek hát a pápa felhívásai? Mit mond el nekünk az életrajza, valamint a harmadik évezred hajnalán drámai pénzügyi válságot átélt Argentína fővárosában, Buenos Airesben töltött püspöki szolgálata? Szavai, az egyház társadalmi tanításának szava képesek üzenni valamit a kortárs gazdaságnak és pénzvilágnak? Néhány olyan kérdés, amelyet e könyv megkísérel elmélyíteni.

Olyan út ez, amely új kérdések feltevését célozza, s nem annyira válaszokat ad, annak reményében, hogy a pápa szavai – amelyeket a szerezők a kötetben egybegyűjtöttek és elemeztek – mindenkit arra ösztönözhetnek, hogy megvizsgálja életmódját, szabályait, rendszereit. És azt is fontolóra vegye, hogy konkrétan mit tehetünk, nem a megvalósíthatatlan utópiák vagy a régi ideológiák szintjén, hogy legalább egy kis változást kiválthassunk. Lehetőség szerint a jobb irányába.

Bővebben

Recenzió

Vértesaljai: Ferenc pápa olyan, mint egy körzeti orvos

„Ez a gazdaság öl” – nem lehetett volna jobban időzíteni az új Ferenc pápa-könyv megjelentetését, mint a brókerbotrányok újabb fejezetének idejére. Két László feszült egymásnak a két olasz újságíró által összeállított kiadvány bemutatóján: Vértesaljai László jezsuita szerzetes – a szentatya rendtársa – és Csaba László közgazdász.

„Ez a pápa jópofa, közvetlen, haladó, formabontó, igazi tényező a világban, ebben hasonlatos II. János Pálhoz, folytatja az ő hagyományait.” „Ez a pápa túl sokat beszél a szegényekről, a kirekesztettekről, az utolsókról. Ez a latin-amerikai pápa semmit sem ért a gazdasághoz. Ez a világ végéről jött pápa démonizálja a kapitalizmust.” Elég volt néhány mondat, egy keményebb megfogalmazás a gazdaságról, „amely öl”, néhány bíráló frázis a 2013 novemberi, Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításában, s a dokumentum megjelenése után kevéssel az amerikai konzervatív körök máris rásütötték a pápára a „marxista” bélyeget, míg mások védelmükbe vették őt.

Nos, 2013-ban egy olyan pápa kezdett a katolikus egyház kormányzásába, aki közelről ismerte egy bizonyos kapitalizmus katasztrófáit. Sokakat kényelmetlenül érint, hogy annyit beszél a szegénységről, kritizálja a pénz kizárólagos értékként való elfogadását. Pedig Ferenc pápa nem tesz mást, mint radikálisan – nem fundamentalista módon – hirdeti Jézus társadalmi tanítását.

A teljes cikk az mno oldalán érhető el itt


Bővebben

A szerzőkről

Andrea Tornielli

Katolikus író, újságíró. 2011 óta a "La Stampa" folyóirat vatikáni tudósítója. Házas, három gyermek édesapja.

 


Giacomo Galeazzi

Olasz író, újságíró, 2008 óta a "La Stampa" vatikáni tudósítója.

 


Ferenc pápa

Jorge Mario Bergoglio néven született Buenos Airesben 1936. december 17-én. 1958. március 11-én kezdte meg a jezsuita noviciátust, 1969. december 13-án szentelték pappá. 1973-tól 1979-ig a jezsuita rend argentin tartományfőnöke volt. 1998-tól Buenos Aires érseke, 2001-től bíboros. 2013. március 13-án választották Róma püspökévé, ő az első jezsuita egyházfő, az első az amerikai kontinensről és egyben a déli félgömbről.

Jelmondata: „Jézus meglátott tehát egy vámszedőt, és mivel könyörületre méltónak és ezért kiválasztandónak látta, így szólt hozzá: kövess engem!” (Mt 9,9).

Mit gondol A SZÍV jezsuita magazin a jezsuita egyházfőről? A Ferenc pápa megválasztásának tizedik évfordulója, illetve országlátogatása alkalmából összeállított listában időrend szerint böngészhető lapunk Ferenc pápáról szóló összes írása – 2013 tavaszától egészen a legfrissebb, 2023. áprilisi lapszámig.


Bővebben