Ferenc pápa

Jó napot! Ferenc pápa vagyok

Új, bővített kiadás

Leírás

Az argentin pápa megosztó. Megválasztása óta  folyamatosan heves reakciókat váltanak ki a megnyilvánulásai.  Részben azért, mert Ferenc pápa stílusa újszerű,  részben pedig azért, mert változtatási igényei paradox  formában nyilvánulnak meg. Paradox jelenség, hogy bár  erőteljes egyházfői öntudattal lép fel, mintha „deszakralizálná”  a pápai hivatalt; bár mindenki hangját érvényre kívánja  juttatni, a saját hangja nem tűr ellentmondást. Bár bírálja  a kortárs kultúra számos elemét, főként a technikát,  egyetlen egyházfő sem volt ennyire médiabarát;  bár a dogmatika helyett többnyire az etikát részesíti előnyben,  mintha erkölcsi téren szokatlanul nagyvonalú lenne.  Bár az egyenrangúság híve, mintha kitüntetett szerepet  adna a jezsuita szellemiségnek. Sokan már régen belefáradtak  az újításokba, és sóhajtozva tekintgetnek vissza nyugodtabb  időszakokra. Sokan jóval többet reméltek a dél-amerikai  pápától, és sóhajtozva pillantgatnak előre a vágyott jövőbe.  De milyen is voltaképpen Ferenc pápa? Hogyan mutatkozott  be megválasztása után, és miként látjuk őt most?

Ez a könyvecske tizenegy évvel ezelőtt, 2013-ban jelent meg először, nem sokkal Ferenc pápa megválasztása után. Kisebb szövegek mellett először is a szentatyával készült legelső beszélgetést tartalmazza, amelynek során a jezsuita kulturális folyóiratok főszerkesztőinek kérdéseire válaszolt. Ez a kiadvány volt a magyar jezsuiták könyvkiadójának legelső önálló kötete.  Több mint tízezer példány fogyott el eddig belőle, és most három újabb szöveggel bővítve adjuk ki ismét, köztük annak a beszélgetésnek a leiratával, amelyre Ferenc pápa 2023-as budapesti látogatásakor került sor az apostoli nunciatúrán, ahol a szentatya külön találkozott a Magyarországon szolgáló jezsuita rendtársaival.

Bővebben

A szerzőről

Ferenc pápa

Jorge Mario Bergoglio néven született Buenos Airesben 1936. december 17-én. 1958. március 11-én kezdte meg a jezsuita noviciátust, 1969. december 13-án szentelték pappá. 1973-tól 1979-ig a jezsuita rend argentin tartományfőnöke volt. 1998-tól Buenos Aires érseke, 2001-től bíboros. 2013. március 13-án választották Róma püspökévé, ő az első jezsuita egyházfő, az első az amerikai kontinensről és egyben a déli félgömbről.

Jelmondata: „Jézus meglátott tehát egy vámszedőt, és mivel könyörületre méltónak és ezért kiválasztandónak látta, így szólt hozzá: kövess engem!” (Mt 9,9).

Mit gondol A SZÍV jezsuita magazin a jezsuita egyházfőről? A Ferenc pápa megválasztásának tizedik évfordulója, illetve országlátogatása alkalmából összeállított listában időrend szerint böngészhető lapunk Ferenc pápáról szóló összes írása – 2013 tavaszától egészen a legfrissebb, 2023. áprilisi lapszámig.


Bővebben

Érdekelhetnek még…