František Lízna SJ

Tovább kell mennem

Zarándokként Szent Jakab útján

Leírás

Régebben úgy beszéltek a zarándoklatról, mint „kis halálról”, mert megvolt az esélye, hogy a zarándok nem tér vissza. Egy kicsit én is „meg akartam halni önmagam számára”, imádkozni akartam a barátaimért, jótevőimért és azokért, akiket megbántottam.

Frantísek Lízna SJ 2004 áprilisában indult el Santiago de Compostelába, és augusztusban érkezett meg. Ez a kis könyv a 3000 kilométernyi gyaloglás közben minden nap gondosan vezetett útinaplója. A számos hasonló témájú könyv közül leginkább szikár egyszerűségével tűnik ki. Teológiai elmélkedésekkel vagy belső vívódások lejegyzésével Lízna sehol sem terheli olvasóit. Megkapó a szöveg puritánsága, néhol a humor határán mozgó hétköznapisága. Ez az út átimádkozott út, de egyben olyan út is, ahol Szűz Máriához, a köztársasági elnökért vagy egy elítélt gyilkosért imádkozni épp oly természetes, mint azért fohászkodni, hogy az éjjeli szálláson senkit ne zavarjunk horkolásunkkal.

Bővebben

A szerzőről

František Lízna SJ

František Lízna SJ 1941-ben született Jevíckóban, 1968-ban lépett be a jezsuita rendbe. 1974-ben szentelték pappá, ám egészen 1989-ig nem kapta meg az úgynevezett állami jóváhagyást. Különböző fizikai munkákat végzett, s eközben politikai okokból négy alkalommal került börtönbe. A Charta 77 aláírója. Legfontosabb feladata a romák, a hajléktalanok és az elítéltek lelkipásztori gondozása. 1995 óta a Vyšehorky u Mohelnice-i plébánián szolgál, és egészen a legutóbbi időkig ezzel párhuzamosan a közeli mírovi fegyház börtönlelkésze volt. 1992 óta szolidaritásból roma nemzetiségűnek vallja magát. Kitüntették a František Kriegelről elnevezett, "Az elítéltekkel kapcsolatos áldozatos munkáért" díjjal, illetve "A demokráciáért és az emberi jogokért" Tomáš Garrigue Masaryk-díjával.


Bővebben