Loyolai Szent Ignác - Tornya Erika RSCJ (szerk.)

Zarándokzsebkönyv – Különkiadás

Leírás

Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából jelent meg a fiatal felnőtteknek szóló Zarándokzsebkönyv, mely száz ignáci idézet, a hozzájuk fűzött reflexiós kérdések, illetve egyedi formája és grafikái segítségével vezet be a jezsuita spiritualitásba. A nagyobb spirállal ellátott karácsonyi különkiadás kötészeti munkái a fogyatékkal és autizmussal élő felnőtteket foglalkoztató Bárka Alapítvány dunaharaszti kézműves műhelyében készültek őket támogatjuk minden eladott példány után 500 Ft-tal!

 

„Szent Ignácot bejelölted már? Követnéd? Ha igen, akkor ezennel ajánlom mint megbízható – így mondják? – influenszert. Sokan befolyásolnak már gondolataikkal, életstílusukkal, lényük kisugárzásával. Megéri esélyt adni annak, akit erre érdemesnek mondanak. Engedd, hogy hasson rád Loyolai Szent Ignác!” E szavakkal ajánlja a kötetet az előszót jegyző Lukács János SJ, a magyar jezsuiták dobogókői lelkiségi központjának vezetője.

Zarándokzsebkönyv száz, részben magyarul első alkalommal olvasható ignáci idézetet tartalmaz, és Szent Ignác gondolatait reflexiós kérdésekkel kíséri-kommentálja. „Az idézetek és a kérdések szempontjainak segítségével belső zarándokutat járhatsz. Mindegy, hogy sorban haladsz-e végig a kérdéseken, vagy véletlenszerűen, az a fontos, hogy szánj időt Ignác szavainak ízlelgetésére és válaszaid megfogalmazá­sára. Ezeket akár fel is jegyezheted, a könyvecske formátuma erre is lehetőséget ad. S vissza-visszatérhetsz olyan témákhoz, kérdésekhez, amelyek különösen is megmozgattak” – kínál használati útmutatót a zsebkönyv forgatásához Tornya Erika RSCJ, a kötet ötletgazdája és szerkesztője.

A Jezsuita Kiadó szándéka az volt, hogy a kiadvány formájával is segítse áthidalni az ötszáz év távolságot, utat nyisson egy mai szemmel is meglepően modern gondolkodású spirituális mester világába és a kiadvány meditációs ima, lelkigyakorlat vagy éppen zarándoklat során is használható legyen. A fekete négyzetekbe zárt idézeteket száz egyedi rajz segít befogadni: az illusztrációk – melyek között van geometrikus, arabeszkszerű, szuggesztíven ismétlődő és lágy ceruzavonalas – a szöveg egy-egy képét, metaforáját, motívumát gondolják tovább, a címlap pedig a labirintussal s benne a világosan (világossal) kijelölt ösvénnyel az ignáci benső út végigjárására hív meg. A könyvterv és az illusztrációk Jónás-Meszleny Anna munkái.

Bővebben

A szerzőkről

Loyolai Szent Ignác

Családi nevén Íñigo López de Loyola (1491–1556), a Jézus Társasága (jezsuita rend) alapítója.

Szent Ignác ismert lelki vezető volt, aki az általa alapított szerzetesrend tagjait bevezette a lelkekkel való foglalkozás tudományába. Az imádsággal és a lelki élettel kapcsolatos tapasztalatait a Lelkigyakorlatok című könyvében foglalta össze, amely a jezsuita, illetve a szentignáci lelkiség alapja lett.

Döntő szerepe volt a reformációt követő katolikus megújulás kibontakozásában.


Tornya Erika RSCJ (szerk.)

Tornya Erika RSCJ, Sacré Coeur nővér 1970-ben született Szegeden. Gépészmérnök-mérnöktanár, 11 évig gyárban dolgozott projektmenedzserként. Hittanár-nevelő (MA) diplomát a budapesti Sapientián, lelki kísérői képesítést  a Kardinal König Akadémián (Bécs) szerzett. Szent Ignác-i lelkigyakorlat vezetési oklevelét az Osztrák Püspöki Kar és a Német Szerzetesi Továbbképzési Intézet (RUAH) közös képzésén szerezte meg (Bécs-Ludwigshafen). Jelenleg A Szív jezsuita magazin felelős szerkesztője.


Bővebben

Érdekelhetnek még…