A SZÍV | Jezsuita Magazin – 2021. február

Leírás

Szórakozás, kikapcsolódás, pihenés – megjelent A SZÍV februári száma

A farsangi időszak beköszöntével érdemes kicsit félretenni a szent komolyságot, hiszen a vidámság is ugyanúgy hozzátartozik a keresztény élethez, mint az elmélyülés. Különböző habitusú embereknek persze más és más jelenti a kikapcsolódást. Lubics Szilvia ultrafutónő címlapinterjúnkban elmondja, hogy ő a saját határai feszegetésével, a komfortzónából való kilépéssel képes megtalálni a feltöltődést. Mennyire illik a kereszténységhez a szórakozás, milyen hagyománya van a mulatozásnak, ha visszatekintünk egyházunk történelmében – ezekkel a témákkal foglalkoznak teológus szerzőink az Alapgondolat rovatunkban. Bodor György plébános a társasjátékkészítés izgalmas világába engedett betekintést, a Jezsuita Nyolcasban pedig stílszerűen arról kérdeztük az atyákat, hogy számukra mit jelent a szórakozás.

A szórakozásról a fiataloknak a bulizás juthat leginkább eszébe. Rájuk gondolva készítettünk interjút a Shoeshine.hu és a köré kiépült, missziós célú partik főszervezőjével, Dr. Major Péterrel. A vidámság jegyében beszélgettünk a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat ötletgazdájával, Berecz Péterrel, és Tibi atya egyik névtelenségbe burkolózó „ministránsával” is. A Pannonhalmi Főapátság égisze alatt működő sör- és borkészítésről szóló riportunkból az is kiderül, hogyan kerülhet minőségi ital a mulatozók asztalára. Nem mehettünk el szó nélkül azok mellett sem, akik a minőségi szórakozást biztosítják számunkra: a kulturális palettáról ezúttal a szórakoztató műfajjal rendszeresen kacérkodó Szent Efrém Férfikar három prominens tagjával beszélgettünk.

Persze ebben az időszakban sem feledkezhetünk meg a családról: Dyekiss Virág cikkében körüljárja, hogyan gondoskodtak a gyermekáldást követő hetekben idehaza felmenőink, illetve más kultúrkörök népei az újdonsült édesanyákról. Mészáros Krisztina néhány remek ötlettel látja el a kisgyerekes szülőket, akik ezek segítségével a játékokon keresztül fejleszthetik a gyermekeik készségeit. Tímár Böskével és Sárával készült interjúnkban egy anya és lánya azonos tőről fakadó, mégis merőben eltérő életútjával ismerkedhetnek meg. Bürüli néne bölcsességei mindezek mellé megmutatják azokat az évszázados népi hagyományokat, melyek a farsangi időszakhoz kapcsolódnak.

A koronavírus továbbra is az életünk része, és a pandémia miatt olyan átalakulások mennek végbe a világban, melyekre talán nem is gondolnánk. Paksa Balázs cikkében a mozikultúra megváltozásáról olvashatunk, mely a világjárvány miatt eddigi legnagyobb válságát éli meg, míg Vajna Tamás arról ír, hogyan veszi vissza a vadvilág a városokat az otthonukba szoruló emberektől.

A februári lapszám már megvásárolható a Jezsuita Kiadó könyvesboltjában (a budapesti Jézus Szíve-templomban) és webshopjában, illetve a szokott terjesztési pontokon.

Bővebben

Tartalom

László Dóra
„Ne azt nézd, hogy ki jobb nálad!”
Beszélgetés Lubics Szilvia ultrafutóval

ALAPGONDOLAT

Török Csaba
Szórakozott-e Jézus?

Martos Balázs Levente
Lélegzethez jutnak…
Bibliai képek a pihenésről
 
Déri Ágota
A játékkészítő
Interjú Bodor György plébánossal

FORRÁSOK

James Martin SJ
Mennyei derű
Öröm, humor és nevetés a lelki életben

JEZSUITA NYOLCAS
Horváth Árpád SJ
Hogyan kapcsolódsz ki?
NAGY KÉRDÉS

Lukácsy György
Beszólsz vagy beszélsz a papnak?

Tornya Erika RSCJ
A konzervatív normaszegő
Tibi atya a szabad véleményről és persze a borokról

 
Hekler Melinda
Isten kreatív és sokszínű
Keresztény értékrend, totális kikapcsolódás – bulizó fiataloknak
ÉRTJÜK EGYMÁST?

Mészáros Krisztina
Anya, apa, játssz velem!

Dyekiss Virág
Megszületett az anya

Tóth Marcsi
Szabadság, biztonság, fegyelem
Interjú Timár Böskével és Sárával

OTTHON

Dyekiss Virág
Melegedj át, kívül-belül!
Bürüli néne februári bölcsességei

Vajna Tamás
Városi vadvilág
KULTÚRA

Paksa Balázs
Megérintettségünk esélyei
Kép és mozgókép, mozi és streaming dilemmái

Unger Anna
Járványtól a nevetésig
Élet és ének a Szent Efrém Férfikarban

Végh Dániel
Nem csak cégvezetőknek
Háy János: A cégvezető

Major Szabolcs
A lélek egészségére
Borászat, sörfőzés és gasztronómia Pannonhalmán
 
EGYTŐL TÍZIG
Tornya Erika RSCJ
Négyszemközt
Mihalkov Ferenc jezsuitával beszélgettünk

KÉPMEDITÁCIÓ
Csanádi-Bognár Szilvia
Színkombinatorika


Bővebben