2019.04.02.

Lehetetlen küldetés? A magyar jezsuiták missziója Kínában

Az 1920-as évek elején a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya úgy döntött, hogy önálló külmissziót vállal. Bő két évtized alatt negyven magyar jezsuita érkezett Kínába. Ám a misszió létrehozásához és fenntartásához szükség volt a Magyarországról érkező lelki és anyagi támogatásra is. A misszió iránti érdeklődés és támogatási kedv felkeltése és fenntartása érdekében a hithirdetők rendszeres kapcsolatban álltak rendtársaikkal és a jótevőkkel. […]
Bővebben »

2018.10.15.

Mi is az élethivatásom? – Megtalálni, elvéteni, beteljesíteni

Sokszor hallunk olyan kijelentéseket, mint a hivatást „Istentől kapjuk”. A hivatást „el lehet veszíteni”. „Vigyázni kell a hivatásra” – ápolni, gondozni kell. Ebben az írásában Patsch Ferenc jezsuita frappáns szempontokkal lát el bennünket, ha arra a kérdésre keressük a választ: Mi is az élethivatásom?
Bővebben »

2018.10.11.

Október 11-én kezdődött a II. vatikáni zsinat

A II. vatikáni zsinat ötvenhat évvel ezelőtt, 1962. október 11-én vette kezdetét. Nem mondhatjuk, hogy a jelenlevők számát tekintve a zsinat volt az évszázad legnagyobb rendezvénye. Az viszont kijelenthető, hogy a legnagyobb gyűlés volt, vagyis a legnagyobb tanácskozás, amelyen a résztvevők mindvégig aktívan szerepet vállaltak és konkrét döntéseket hoztak. Ehhez fogható nagy tanácskozásra korábban soha nem volt példa. – John […]
Bővebben »

2018.09.06.

Az Embertárs folyóirat 15 éves jubileumi estje

Tizenöt éve indult az Embertárs című ökumenikus lelkigondozói és mentálhigiénés folyóirat. Ennek örömére izgalmas előadásokra és kerekasztal-beszélgetésre várjuk a téma iránt érdeklődőket a Párbeszéd Házába.
Bővebben »

2018.08.06.

Segíts A SZÍV magazin népszerűsítésében!

A nyári szerkesztőségi rendrakások és portörlések közepette, bele-belelapoztam A SZÍV régi számaiba is. A lap kanadai korszakának egyik számában érdekes reklámra bukkantam. Megosztva ezt a szerkesztőség többi munkatársával, elhatároztuk, hogy nemcsak újra lehozzuk a reklámot kuriózum gyanánt, hanem ötven év múltával újra meghívjuk olvasóinkat, hogy segítsenek a lap ajánlásában. Tegyünk egy próbát! 
Bővebben »