Lehetetlen küldetés? A magyar jezsuiták missziója Kínában

Blog

2019.04.02.

Az 1920-as évek elején a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya úgy döntött, hogy önálló külmissziót vállal. Bő két évtized alatt negyven magyar jezsuita érkezett Kínába. Ám a misszió létrehozásához és fenntartásához szükség volt a Magyarországról érkező lelki és anyagi támogatásra is. A misszió iránti érdeklődés és támogatási kedv felkeltése és fenntartása érdekében a hithirdetők rendszeres kapcsolatban álltak rendtársaikkal és a jótevőkkel.

A misszionáriusok nemcsak leveleket írtak, hanem fényképeket is küldtek Magyarországra. A levelek és a fotók őszintén mutatják be a missziós élet minden szépségét és nehézségét. A kínai hétköznapok olyan részletei tárulnak fel, amelyek hozzájárulnak a misszió és Kína történetének jobb megismeréséhez. A misszió teljes levelezése 2019-ben jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Jezsuita Kiadó közös kiadásban, „Imáitokba ajánljuk magunkat” címmel.

 

Jezsuita misszionáriusok csoportképe 1939-ből
Jezsuita misszionáriusok csoportképe 1939-ből. A misszió központja Táming városa volt, kiterjedése körülbelül akkora, mint Bács-Kiskun-Szolnok megye.

 

P. Kerekes és P. Szajkó kerékpárral
Nagy távolságokat jártak be kerékpárral… (P. Kerekes és P. Szajkó)

 

… és motorral (P. Litványi).

 

A misszió harminc éve alatt megduplázódott a katolikusok száma.

 

Katolikus anya gyermekeivel, háttérben a kalocsai iskolanővérek Lisieux-i Szent Teréz temploma.

 

Az iskola fontos részét képezte a jezsuita jelenlétnek.

 

Diákélet sporttal…

 

… és játékkal.

 

 

További képek a misszió hétköznapjairól:

https://index.hu/fortepan/2016/06/06/magyar_teritok_a_mennyei_birodalomban/