5 könyv, aminek nagyon örültünk 2017-ben

Blog

2018.01.08.

5 könyv, aminek nagyon örültünk

Bár sokszor kelteték már a könyvek „halálhírét” a digitális forradalom egyre nagyobb hatása miatt, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) statisztikái alapján mégis évről évre nagyobb az érdeklődés a nyomtatott könyvek iránt, miközben meglepően csekély forgalmat mutat a XXI. század tudáshordozójának tartott E-book.

Jóllehet ennek a tendenciának nagyon sokan örülünk, az áruházak könyvpiramisai között bóklászva az igényes és értékes olvasmányok kiválasztása olykor nehézséget okoz. Szubjektív válogatásunkban a tavalyi év újdonságai közül öt olyan könyvet választottunk ki, amelyek nemcsak szellemi, de lelki táplálékul is szolgálhatnak.

1

Mustó Péter SJ – Hári Ildikó SSND
Ahol otthon vagy

Mustó Péter és Hári Ildikó első közösen írt könyve a Csendben születik az élet megjelenésekor a szerzőpáros öt kötetet ígért. A 2014-ben megjelent Megszereted, ami a tiéd után most végre napvilágot látott a harmadik is, amely a Jezsuita Kiadó talán legjobban várt kötete volt ebben az évben.
Könyvet írni és olvasni egyaránt „kockázatos” tevékenység – mondta Hári Ildikó a könyvbemutatón.  – A szavak ugyanis megváltoztathatnak, akár írod, akár olvasod őket. Ami bennem a leginkább megváltozott a könyv írása közben, az a valósághoz való viszonyom. Felismertem, hogy érdemesebb a valóságot megszeretni, ahelyett, hogy mindig kontrollálni akarnám. Elfogadni olyannak, amilyen, és nem lehasítani róla, ami nyugtalanít. Bizalmat szavazni annak az Istennek, akitől kaptuk. A valóságban találni meg az Istent. Kimondani: „Ez az én életem, ez az én Istenem.”

A könyvbemutatón hangfelvétel készült, amely visszahallgatható a Jezsuita Kiadó Soundcloud oldalán

(Jezsuita Kiadó, 2017., 300 oldal, ára: 3200 forint)

2

Mindenkinek jár a család

Ritkán kerül szóba, hogy milyen pozitív vonások jellemzik korunkat. Inkább a hibákat, a negatív folyamatokat, veszélyeket szokták sorolni a jelen kritikusai. Pedig lelki egészségünknek is jót tesz, ha nem hagyjuk említés nélkül mindazt, aminek méltán örülhetünk.

A Heti Válasz Kiadó Mindenkinek jár a család című legújabb kötetében örökbe fogadó és nevelőszülők vallanak gyermekeikkel közös életük történetéről.
Sokszínű kép rajzolódik ki előttünk a vágyott gyermekfoganás elmaradása után is a gyarapodó életet választó emberek józan vallomásaiból. Ők az örökbefogadással és a nevelőszülői hivatással járó nehézségeket sem tagadják, de az elénk helyezett tizenhárom történet kicsengése egyértelműen bátorító. S nem csak a valamiképpen érintettek számára. Mindannyiunknak jó látni, hogy milyen „kis útjai” vannak sokszorosan töredezett világunk gyógyulásának. […]

Ha érdekli a téma, olvassa el A SZÍV jezsuita magazin márciusi számában megjelent cikkünket is: A mosoly hatalma – Egy tízgyermekes édesanya vallomása a nevelőszülői hivatásról

(Heti Válasz Kiadó, 2017., 248 oldal, ára: 3490 forint)

3

Horváth Gergely
Jézus és a rock and roll

Jézus és a rock and roll – Tanúságtétel és freestyle nekifutás. A cím meghökkent, az alcím eligazít: Horváth Gergely író, rádiós műsorvezető legújabb kötete valóban azt adja, mi lényege, noha ezt az egyébként rendkívül erős nyitófejezet olvasásakor még alig hisszük. Kezdésként Nicolas Cage köszön be, majd a szerző édesapja, aztán néhány kultfilm és világsláger, s csakhamar sor kerül az első dalszövegelemzésre is. […] (Tovább Paksa Balázs könyvkritikájára)

A könyv megszületéséről a Petőfi rádió korábbi műsorvezetője így vallott egy interjúban:
„Szerettem volna megmutatni azoknak, akik John Lennon GOD című dalában megfogalmazottakhoz hasonlóan Istent egy ember által alkotott koncepciónak gondolják, hogy mi, hívő emberek miért működünk máshogy. Hogy ne legyen nonszensz a Bibliát olvasni, és az Isten szava ne legyen félvállról vehető. Úgy tűnik, nekem ez volt a kimondandóm.”

(Athenaeum Kiadó, 2017., 317 oldal, ára: 3499 forint)

4

Vecsei H. Miklós
Soliloquor

„A világ egy élő tájkép Vecsei H. Miklós verseiben, temérdek lélegző mozdulat, retinába égetett látvány. De történjék bármi, itt minden rólunk szól, ez az izmos költészet a vágyakozó emberről beszél, pontos, kimért és fukar nyelven, mégis árulkodva, mint egy gyerek. A Soliloquor versei nem monológok, értő dialógus ez, és az ifjú költő úgy néz, hogy érdemes követni a tekintetét. Egy tanú, aki nem csak tanúja annak, hogy él.” – Olvashatjuk Grecsó Krisztián ajánlását a fiatal színész második verseskötetének első oldalán.

A Vígszínház színészét ma már nemcsak A Pál utcai fiúk Nemecsek Ernőjeként ismerhetjük. Decemberben, amellett, hogy a Pesti Színházban folyamatosan teltház előtt játszotta a Mondjad, Atikám című monodrámáját, láthattuk őt a TEDxYouth színpadán is, ahol a nemrég alapított Sztalker Csoport legújabb projektjéről, a könyvautomatákból vehető, okostelefon méretű zsebkönyvekről – azaz a POKET-ről számolt be. A színész elköteleződését mutatja, hogy Soliloquor, azaz A lélek magányos beszélgetése Istennel című kötetének bevételét is erre a közösségi finanszírozással megvalósítandó kezdeményezésre fordítja.

(Sztalker Csoport, 2017., 76 oldal, ára: 2500 forint)

5

Kiss Ulrich SJ
Szolgáló vezető a tanuló vállalkozásban

Évtizedek óta szaporodnak a könyvek a vállalatvezetésről. Közös bennük az ígéret, hogy feltárják az üzleti siker titkát. De mi a siker? Erre ritkán kapunk választ. Kiss Ulrich jezsuita, korábban sikeres vállalatvezető, majd vállalkozó, illetve társadalomkutató tréner és egyetemi oktató 2004 óta frappáns választ ad vezetői szemináriumain: Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker.

A hasznos és eredeti, olvasmányos és ötletgazdag könyv leginkább akkor válik az olvasó javára, ha a szövegben felkínált gyakorlatokat elvégzi, a feltett kérdésekre választ keresve. Nem érdemes halogatni, mert MOST van itt a cselekvés ideje.

„Nincsenek jó vállalatok. Jó emberek vannak. Ez a könyv azoknak a vezetőknek szól, akik a vállalkozásukban lévő erőt a jóra akarják használni, de a „hogyan?”-okat még gyakran keresik. Tömény, nagyon tömény. Igazi mélyvíz.” – írta a könyvről Szabó Barnabás, az ALTERA Nyrt. igazgatóságának elnöke.

(Jezsuita Kiadó, 2017., 292 oldal, ára: 3900 forint)