Karácsonyi Szamos marcipán

"Csináld azt, amit szeretsz, és akkor egy napot sem kell dolgoznod"

Édesapja, Szamos Mátyás alapította az immár huszonegy cukrászdával rendelkező vállalkozást. A karácsony az év legfontosabb időszaka náluk, több százan dolgoznak hónapokon keresztül, hogy minél több karácsonyfán ott legyen a Szamos szaloncukor. Kicsit talán meglepő otthoni karácsonyi szokások, az ünnep fényén átcsillanó veszteségélmények, a családi értékek átmenté­sének művészete – Kelényi-Szamos Gabriella minden témáról nyíltsággal és szívvel mesél.

A jezsuitákhoz közel állók számára is­merősen cseng a Kelényi név. Gabriella férjének unokatestvére volt a megbol­dogult Kelényi Tibor jezsuita szerzetes. Ő eskette Szamos Gabriellát és Kelényi Gyulát a Mária utcai templomban egy napsütéses szerda délután. Gyermekei­ket, Kolost és Ádámot pedig otthonuk­ban keresztelte meg Tibor atya.

Fotók: Orbán Gellért

– Szépkilátás cukrászdájuk már a novembert is karácsonyi díszben köszöntötte. Minden évben ilyen hamar kikerülnek az ünnepi deko­rációk?

– Az utóbbi években már október végén kitesszük a karácsonyi díszítés elemeit. Sokan fel is róják ezt nekünk. A minap a kisunokám is kérdőre vont: „Hol van még a karácsony, mama?” Egy cukrászda viszont akkor ottho­nos, ha fel van díszítve. Huszonegy üzletünk van, nem is győznénk pár nap alatt kidekorálni az összeset, ezért praktikus okokból is muszáj jóval ko­rábban kezdenünk, hogy november közepére biztosan mindenhol ün­nepi díszben várjuk a vendégeket. A cégünk abból él, hogy eladja, amit megtermel, hogy aztán abból fizesse az adót, és ötszáz munkatárs megél­hetése is meglegyen. Ámde a szalon­cukrot, ami hatalmas szelete a for­galmunknak, nem lehet három nap alatt eladni. Minden árunak marke­ting kell, a szaloncukornál ennek ré­sze a karácsonyi dekoráció.

– Mióta van a Szamosnak saját szaloncukra?

– Apám már az ötvenes években készített kézműves módon a roko­noknak, szomszédoknak karácsony­ra. Régen fondant szaloncukor volt: felfőzték hozzá a cukrot, és abba tet­tek kakaót, kávét vagy málnazse­lét. A cukrászdában csak a hetve­nes-nyolcvanas években kezdtünk el szaloncukrot készíteni. Ma már hu­szonhét ízből lehet választani, és több mint kétszáz tonnát adunk el éven­te. Persze nagy a konkurencia, de en­nek nagyon örülök, mert versenytár­sak híján az emberben ki tud hunyni a buzgó erő. Most lettem hetvenhat éves, de ilyenkor minden üzletbe el­megyek, mert a szaloncukrok elhe­lyezése nagyon komplikált. Eszem­be jutott, amit Mérő László mondott egyszer, hogy az alapító generációk tagjainak a visszavonulás után is kell hagyni egy kis homokozót, ahol játszadozhatnak. Nekem most ez az üz­let az egyik homokozóm.

– Minden Szamos cukrászdát ön rendezett be. Honnan fakad a szépérzéke?

– Gyerekkoromtól kezdve van ben­nem kreativitás, de a tanári pályán indultam el. Erősen dilemmáztam, amikor kiderült, hogy megnyithat­nánk az első belvárosi cukrászdán­kat: jó lesz ez nekem? Abban az időben gyakori volt, hogy valaki mérnöki diplomával a pénzért lán­gossütőnek állt. Nekem ez nem tet­szett, ugyanakkor tudatosodott ben­nem, hogy én nem a pénzért váltok, hanem a kreativitás mozgat, és az, hogy megmutassam, milyen az igazi fagylalt vagy krémes. Közben meg­találtam magam a dekorálásban, már a bútorokat is én keresgéltem. Úgy kezdődött, hogy amikor Gyula mér­nöktanulóként udvarolt nekem, cél­gépeket szerkesztett apámnak, hogy legyen egy kis zsebpénzünk. Apám, amikor a marcipánkészítő kisipara eljutott arra a szintre, hogy kezdtünk picit jobban élni, infarktust kapott, és nem volt, aki vezesse a céget. Pont a napokban találtam meg azt a leve­let, amelyben a férjem leírja, milyen feltételekkel száll be.

– Mik voltak ezek a feltételek?

– Ő szerette volna intézni a mun­katársak felvételét és bérezését, de a szakmai kérdésekben mindig egyez­tetni kívánt apámmal. Fizetést csak minimálisat kért, éppen csak annyit, amennyiből meg tudunk élni. Mi mindent visszaforgattunk a gépesí­tésbe, eszközökbe, építkezésekbe. Így tudtunk folyamatosan gyarapodni.

– Ma sokan inkább a jobban élést választanák a gyarapodási távlatok helyett.

– Nekünk már az is emelte az élet­színvonalunkat, hogy nem kézzel kellett verni a tejszínhabot, hanem megcsinálta a gép. Olyan fontos volt számunkra ez az üzlet, hogy minden családi ebédnél is róla beszélgettünk. Ez a mai napig így van a háromgene­rációs családi házunkban is.

– Tegnap milyen téma merült fel a vacsoraasztalnál?

– Már régóta van Szentendrén egy marcipánmúzeumunk, ami a szívem csücske. Még a nyár végén kigondol­tam, hogy csinálok egy pici manufak­túrát oda, egy olyan műhelyt, ahol egy százéves gépen, amit még apám hasz­nált, megmutatjuk, hogyan készül a marcipán. A gránithengerek közé kell bedobni a mandulát és a cukrot, majd a hengerek közti súrlódást fo­lyamatosan növelve egyre finomabbra őrli a gép a mandulát. Ötször-tízszer is átengedjük rajta. De az első lépés az, hogy a mandulát meghúzzuk. Fel kell gőzölni a héjas mandulát, és egy már­ványasztalon egyesével le kell húzni a héját. Szeretnénk majd ide csapat­építőket szervezni, amelyekről min­denki hazaviheti az általa készített marcipánfigurákat.

– Úgy lehet lépést tartani a sok új hullámos cukrászdával, ha a Szamos is mindig kitalál valami újat?

– Amikor a Párizsi utcai üzletün­ket elindítottuk, bevonómasszával készítettük a bonbonokat. Aztán el­mentünk Szerencsre, hogy valódi csokoládéval vonjuk be, majd áttér­tünk a belga csokoládéra. És mind­eközben mit mondott a közönség? „A Szamos tartja a minőségét.” Ahhoz, hogy egy termékre ez hosszú évtize­dekig igaz legyen, folyamatosan emel­ni kell a minőségen. Papa és Gyula is mindenekelőtt azt nézte, mitől lesz finomabb valami. Volt egy időben egy karácsonyi szeletünk, amire rá­tettünk három szem mandulát. Ám hogy nézett ki ez a művelet a gyakor­latban? Három asszony válogatta ki az egyforma mandulaszemeket, majd kézzel tették rá minden süteményre a három mandulát. A fiam nagyon mérges lett. „Ki találta ki, hogy ennyi mandula legyen rajta? Így nem tud­juk eladni, olyan magas lesz az ára, ha ezt a munkaidőt is beleszámítjuk” – szegezte nekem a kérdést. Erre el­magyaráztam neki, hogy sokkal fi­nomabb, ha minden falathoz jut egy szem mandula.

– A karácsonyi ünneplésre ho­gyan marad idejük?

– Amióta a férjem meghalt, kará­csonykor el szoktam utazni a bará­taimmal, és legtöbbször a gyerekeim is útra kelnek. Egyszer 24-e délután­ján mentem haza az egyik üzletünk­ből, és ahogy a Rákóczi úton sétál­tam a gyönyörű hóesésben, egy kocsi tetején megláttam felkötözve egy fe­nyőfát. „Úristen, ezek elfelejtették fel­díszíteni!” (nevet) Nekem már hetek óta olyan volt, mintha már túl lettünk volna a szentestén. Igazából évtize­dek óta itt élem meg a karácsonyt az üzletben.

– Az unokák születése sem változ­tatott ezen?

– A gyerekeim jómódú szülők, már mi is jómódú szülők voltunk, és sze­rintem nagyon nehéz egy jómódú családban ajándékot venni. Én nem szeretem a mondvacsinált ajándéko­zást. De tavaly történt ezzel kapcso­latban egy különleges dolog. Kamil­la, a tizenkét éves kisunokám Taylor Swift-rajongó. Én is meghallgattam a zenéjét, és én is rajongó lettem. In­nentől kezdve Kamilla minden este lejött a szobámba, feltette a koncert­felvételeket, és összebújva hallgattuk, ő néha felugrott és táncolt. És mit vettem neki karácsonyra? Egy Taylor Swift-koncertjegyet Bécsbe. Idén au­gusztusban lett volna a koncert, na­gyon sokat készültünk rá, Kamilla csináltatott nekem egy trikót, „a leg­idősebb rajongó ebben a városban” felirattal. Végül azonban terrorfenye­getés miatt lemondták a koncertet, de a közel egyévnyi csodás várakozá­sért megérte az egész. Kamilla pedig biztosan megy még életében Taylor Swift-koncertre.

– Különleges képessége van arra, hogy a rossz dolgokban is meglássa a jót. A mondás szerint a szerencse oda megy, ahol várják, és, mi taga­dás, Szamosék ebben a várakozás­ban is nagyon jók.

– Képzeld el azt a szerencsét, ami­kor ötvenéves házasság után jön reg­gel a férjed, és imádod. Amikor Gyula beteg lett, mindenki sajnált minket, pedig mondtuk, hogy minket nem kell sajnálni, mert olyan elképesztő­en küzdöttünk. És mi van annál jobb, mint ha az ember küzd, és folyama­tosan vágyódik a másikra? Amikor az orvosok azt mondták, hogy ha gége­metszést végeznek rajta, meg fognak szűnni a tüdőgyulladásai, mi szívből örültünk, hogy van megoldás. Tizennyolc éves korunk óta voltunk együtt, és megadta nekem a sors, hogy hóna­pokon át ölelhettem, amikor kezelni kellett. Nem szenvedés volt mindez, hanem ajándék nekem.

– Egy nő hogyan legyen erős a há­zasságban, hogy közben ne nyomja el a férfit?

– Kolos fiam már egyetemista volt, mi pedig éppen vitatkoztunk a fér­jemmel, amikor Kolos azt mondta: „Gyerekek! Elgondolom, hogy apa él­hetne másik ezer családban, és mind az ezer családban szeretnék, imádnák. Anya, te is más ezer családban élhet­nél, de téged már rég agyonütöttek volna.” Hát így. Ő szeretett az utolsó pillanatig, én viszont imádtam.

– El tudta volna fogadni, hogy va­lamelyik fia ne a Szamossal foglal­kozzon?

– Nem (nevet). Eszembe sem jutott. Nekem teljesen természetes volt, hogy viszik majd tovább, de Gyula szerint bármit csinálhattak volna. Viszont egész gyerekkorukban képviseltük: ez a jólét csak annak jár, aki dolgozik érte. Ádám fiam szokta mesélni, őt úgy ne­velték, hogy az asztal közepén gőzöl­gő finom húslevesből csak az ehet, aki részt vett a főzésben. Rosszat tesznek annak a gyereknek, aki megkap min­dent… Visszatérve az eredeti kérdés­hez, Gyula olyan szépen fogalmazta meg a halála előtt: nem azért csinál­tuk ezt a negyven-ötven évet, hogy va­gyont szerezzünk, hiszen azt nem is le­het egy tortaszelettel. Azért csináltuk, hogy mindig minden családtagnak le­gyen munkája, amibe önmagát adhat­ja. Csináld azt, amit szeretsz, és akkor egy napot sem kell dolgoznod – ez az én életfilozófiám.