Végh Dániel

Kertészek és ökoszociális forradalmárok

Sokan Ferenc pápa öt évvel ezelőtt közzétett, Laudato si’ kezdetű enciklikájához kötik a teremtésvédelem témáinak megjelenését a katolikus közbeszédben. Pedig a teremtett világ tisztelete, a fenntartható gazdálkodás és a társadalmi felelősségvállalás motívumai a kezdetek óta jelen vannak a jezsuita hagyományban. Sőt, időről időre korszakos jelentőségű kísérletekben öltöttek nagyon is kézzelfogható formát.  Bővebben „Kertészek és ökoszociális forradalmárok” »

Megosztás
Lukácsy György

Jézus kopogtat – de belülről

Meghökkentően nagyszerű életet kéne élnünk – mondja Ferenc pápa nyomán a volt váci megyés főpásztor, akit tavaly még tele templom, virágszőnyeg és harangszó fogadott, amerre csak járt, nyugalmazása után Nagymarosra költözve viszont most mindennap szembesül az egyház valódi állapotával. Annyit máris elárulhatunk: türelmetlen.

Bővebben „Jézus kopogtat – de belülről” »

Megosztás
Balogh Fruzsina

Fenntartható bizalom

Sokat tanulhatunk abból, ahogyan gyermekeink ráfeledkeznek a természet hétköznapi csodáira, vagy épp az örömükből, amit például a pocsolyába ugrálás okoz nekik egy esős napon. De mi történik, ha őket is meglegyinti a veszteség szele, a Földért érzett aggodalom? Hogyan beszélhetünk velük környezeti kérdésekről, a saját felelősségünkről, és miként kezelhetjük mélyről jövő érzéseinket a mostani válságos idők láttán?  Bővebben „Fenntartható bizalom” »

Megosztás
Patsch Ferenc SJ

Erkölcsi kötelességünk az állatokkal szemben?

Nagyvárosban élve is szinte mindennap találkoz(hat)unk a bibliai teremtéstörténetben előttünk járó két-, négy-, hat- vagy nyolclábú élőlényekkel. Az azonban nem feltétlenül tudatosul bennünk, hogy etikai vonatkozásai is vannak a velük való békés (vagy épp békétlen) egymás mellett élésünknek. Ezzel kapcsolatban is tanulságos szétnéznünk a nagy vallások tájékán. Bővebben „Erkölcsi kötelességünk az állatokkal szemben?” »

Megosztás
Martos Levente Balázs

„Ujjaid műve az…”

„Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég…” – kezdi Vörösmarty idilli képpel Előszó című versét. Sokkal közvetlenebb értelemben én is elmondhatom, hogy gyönyörű, tiszta kék ég ragyog fölöttem, amikor elgondolkodom a címben jelzett szentírási témáról. Csak egy kicsit kell nyújtóztatnom a nyakam, hogy a szürke tűzfalak, szögletes udvarok határolt tereiből is a végtelenbe lássak. Bővebben „„Ujjaid műve az…”” »

Megosztás
László Dóra

„Izzadtságmentes flaszterparaszt vagyok”

Zala megyében, az Isten háta mögött kettővel, ahol a benzinkutat olajforrásnak hívják, és százával ülnek fecskék a villanydrótokon, él a Török-Papp család két saját és két nevelt gyermekkel. Birkák, méhek, tyúkok és színpompás virágok idilli díszletei között Török Péterrel és Papp Vikivel súlyos kérdésekről beszélgettünk: sorsváltásról, újrakezdésről, felelősségről. Felelősségről a családért, az emberért – és a teremtett világért. Bővebben „„Izzadtságmentes flaszterparaszt vagyok”” »

Megosztás
Hekler Melinda

Két pápa egy színpadon

Interjú Lukács Sándorral és Jordán Tamással

Váratlan világsikert aratott a közelmúltban A két pápa című Netflix-film, amely Anthony McCarten 2017-ben megjelent drámája alapján készült. A színpadi művet most Budapesten, a Rózsavölgyi Szalonban állítják színpadra, Vecsei H. Miklós rendezésében, Magyarországon elsőként. A két fősze­replővel beszélgettünk. Bővebben „Két pápa egy színpadon” »

Megosztás
Tornya Erika RSCJ

1-től 10-ig Hiba György jezsuita szerzetessel

Kevesebb mint egy hónapja szenteltek pappá. Mi a jelmondatod, mit érzel küldetésednek?

Papi jelmondatom János evangéliumából van: „Azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen” (10,10). Számomra Jézus az a személy, aki az életet hozza el nekünk. Ebbe bármikor belemerülhetek, élhetek benne, meg tudom mutatni az utat ehhez az élethez. Bővebben „1-től 10-ig Hiba György jezsuita szerzetessel” »

Megosztás
Horváth Árpád SJ

Ferenc és Ignác – két jóbarát

A legszínesebb őszi hónap negyedik napján az egyház az egyik legnépszerűbb szentről emlékezik meg, aki nemcsak Itália, az állatok és a kereskedők védőszentje, hanem az egész természeté. A jezsuiták rendalapítójára is döntő hatással volt az Assisi Ferenc nyomában járó lelkiség, amely Jézus Társaságának jelmondatában is tükröződik, és lényegét tekintve átjárja a jezsuita lelkigyakorlatos spiritualitást.

Bővebben „Ferenc és Ignác – két jóbarát” »

Megosztás
Szőnyi Szilárd

Az élet papos oldala

Mi a közös Hodász Andrásban, a közelmúltig közéleti ügyekben is rendre felszólaló lelkipásztorban, papkollégájában, „Pálferi” Ferenc mentálhigiénés szakemberben, illetve Kuzmányi István diakónusban, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztőjében? Azon túl, hogy három széles körben ismert, országos hatókörű „szószékkel” rendelkező személyiségről van szó, mindegyikük az angyalföldi Szent Mihály-plébánián szolgál. Felkerestük hát őket, és megnéztük, hogyan működik hazánk talán legkülönlegesebb vezetésű egyházközsége. Bővebben „Az élet papos oldala” »

Megosztás
Balla Eszter

Kire szavaznak az amerikai katolikusok?

A gyakorló katolikus demokrata Joe Biden és a magát presbiteriánusnak valló republikánus Donald Trump között dől el a novemberi elnökválasztás az Egyesült Államokban. Írásunkban azt vizsgáljuk, hogy az amerikai katolikusok mi alapján döntik el, kire szavaznak, mekkora szerepe van ebben a szexuáletikai kérdéseknek, és a két jelölt milyen kapcsolatot ápol a Vatikánnal. Bővebben „Kire szavaznak az amerikai katolikusok?” »

Megosztás