Varga Tímea

Zenébe zárt vallomás

Aki ismeri a Holddalanap világzenei együttes első lemezét, vagy járt már a koncertjeiken, az tudja, hogy elsöprő erejű muzsikájuk és gyönyörű spirituális szövegeik szinte felkapják az embert, mint forgószél a leveleket: erős érzelmeket, vágyat, olthatatlan istenvágyat ébresztenek bennünk újra és újra. Ez történik velünk nemrég kiadott második lemezük, a Tánc a Mindenséggel hallgatásakor is. Bővebben „Zenébe zárt vallomás” »

Megosztás
Tomcsányi László

Keserédes együttélés

A magyar–horvát kiegyezés százötvenedik évfordulójára emlékezünk idén. A történelem sok erős szállal köt össze minket déli szomszédunkkal. Volt idő, amikor egymás mellett harcoltunk, és volt, amikor egymás ellen fordultunk. A körülmények folyamatosan változtak, s következményeik a két ország mai kapcsolatában is megfigyelhetők. Milyen utat kellett végigjárniuk a horvátoknak, hogy elérjék függetlenségüket? Bővebben „Keserédes együttélés” »

Megosztás
Szőnyi Szilárd
Tábori Kálmán

„Felülkerekedni önmagamon” – Egytől tízig Szőnyi Szilárddal

Legtöbben a 2001-ben alapított Heti Válasz újságírójaként ismerik. Feleségével és gyermekeivel rendszeresen látni őt a pesti Jézus Szíve-templomban. A KÉK (Keresztény Élet Közössége) csoportjának egyik motorja. A Szívben pedig nemcsak szakértelmével, hanem barátságával is mellettünk áll.
Bővebben „„Felülkerekedni önmagamon” – Egytől tízig Szőnyi Szilárddal” »

Megosztás
Meszleny Zita

Lángolj, világíts, és főzz sört! – Látogatás a Zirci Apátsági Manufaktúrában

A nyári melegben a sör van soron. Három éve a zirci ciszterek több évszázados hagyományt élesztettek újra, mikor főzdét nyitottak az apátsági pincében. Ellátogattunk a rend bakonyi központjába, hogy megnézzük, miként fér össze az „Ardere et lucere”, azaz „Lángolj és világíts” jelmondattal fémjelzett szerzetesi élet és a szeszfőzés. Bővebben „Lángolj, világíts, és főzz sört! – Látogatás a Zirci Apátsági Manufaktúrában” »

Megosztás
Hekler Melinda

Nyári csendajánló

A nyári hónapok sokak számára lehetőséget biztosítanak az elmélyülésre. Vannak, akik szervezett lelkigyakorlatokon vesznek részt, mások inkább magányra vágynak, hogy így építsék tovább istenkapcsolatukat. Most azoknak igyekszünk segíteni, akik a Bibliájukkal kettesben kelnének útra, és egy természetközeli helyen, csendben töltenének el néhány napot. Bővebben „Nyári csendajánló” »

Megosztás
Nagy Bálint interjú
Szigeti László

Miért ne legyek jezsuita?

Ki való jezsuitának, és ki nem? Sokan vannak vagy egyre kevesebben? S ha valakinek nagy kedve van csatlakozni Jézus Társaságához, mi legyen az első lépése? És mi van, ha elbizonytalanodik? Egy biztos: nem fogják belebeszélni a szerzetességet. A magyar rendtartomány hivatásgondozással megbízott tagját kérdeztük tapasztalatairól.

Bővebben „Miért ne legyek jezsuita?” »

Megosztás
Tábori Kálmán

Tiszta véletlen

Látszólag messzebb már nem is lehetnének egymástól: a tudós, egyetemi tanár, Szent Ágoston szakértő Heidl György és a sokak által liberálisnak titulált rockzenész Lovasi András közös produkciója, a Véletlen Trió mégis egyértelmű, tiszta és páratlan. A Fishing On Orfű fesztiválon hallgattuk meg őket. Bővebben „Tiszta véletlen” »

Megosztás
Durica Katarina
Hekler Melinda

Traumaregény a gyógyulás reményével – interjú Durica Katarina írónővel

Harmadik regénye, A rendes lányok csendben sírnak az Ünnepi Könyvhétre jelent meg. Több mint húsz évvel azután, hogy dunaszerdahelyi nők tucatjainak életét tette tönkre a helyi maffia, a felvidéki születésű újságírónő elővette a megrázó témát, és felkutatta az érintetteket. Nem várt érdeklődés kíséri új kötetét: tíz nappal a megjelenését követően már újra kellett nyomni. Bővebben „Traumaregény a gyógyulás reményével – interjú Durica Katarina írónővel” »

Megosztás