Enni vagy nem enni?
Tornya Erika RSCJ

Enni vagy nem enni?

Talán furcsa, de tény, hogy Szent Ignác Lelkigyakorlatos könyve nyolc részletes étkezési szabályt is tartalmaz, melyek a négy hétre osztott lelkigyakorlat harmadik hetében kerülnek elő. De miért nem rögtön az elején? Lehetséges, hogy véletlenül kerültek erre a meglepő helyre? Egyáltalán miért tartotta fontosnak Ignác, hogy – az inkvizíció által amúgy is gyanúsan kezelt – könyvében arra is kitérjen, hogy miként tartsunk rendet az étkezésben? Bővebben „Enni vagy nem enni?” »

Megosztás

A mosoly hatalma

Hét vér szerinti gyermekük mellett Saci és férje, Tibor három Down-szindrómás gyermeket nevelnek. A 2016 végén „KézenFogva” nevelőszülői díjjal kitüntetett édesanyát a kezdetekről, az élethez való viszonyáról kérdeztük. Példájával és szavaival azt üzeni, merjünk gyermeket vállalni. Bővebben „A mosoly hatalma” »

Megosztás
Solymári Dániel

Senki sem választhatja meg, hová szülessen

2015 végére az Európai Unió területére belépő menekültek és migránsok száma meghaladta az egymillió főt, a hazánkon áthaladóké pedig a négyszázezret. A nyomás 2016-ban és 2017-ben sem csökkent, esetleg némileg enyhült. Legalábbis Magyarországról nézve. Ugyanis Észak-Afrikában, a Közel-Keleten vagy éppen hazánk déli határától néhány kilométerre útkeresők tömege várja, hogy bebocsátást nyerjen az egységesnek korántsem nevezhető EU-ba. Bővebben „Senki sem választhatja meg, hová szülessen” »

Megosztás
Hekler Melinda

A színház mint misszió

Igent mondott Eszenyi Enikő felkérésére, így jó pár évre előre le van foglalva az összes hétvégéje, hogy A Pál utcai fiúk főszerepét játssza a Vígszínházban. Már ebből is látható, hogy egy színész nem kis áldozatokat hoz a pályájáért. A Junior Prima-díjas Vecsei H. Miklóst nem aprócska célok mozgatják. Szülei segítőként dolgoznak a szociális szférában, és a maga módján ő is segíteni szeretne. Az a hivatása, hogy adjon az embereknek: a színház egyedülálló eszközeivel akarja jobbá tenni az életüket. Bővebben „A színház mint misszió” »

Megosztás
Dyekiss Virág

Életet az életért

Borzongva nézhetjük bizonyos kis népekről szóló filmekben, hogy a szereplők leölnek egy áldozati állatot, majd imát mondanak, és közösen elfogyasztják a húst. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi értelme van az ilyen jellegű áldozatbemutatásnak. Mi a szerepe az ő kultúrájukban, ugyanakkor hogyan szólhat hozzánk is? Bővebben „Életet az életért” »

Megosztás
Horváth Árpád SJ

Kereszténység – Jézus nélkül

A pápa megválasztásának hírére szokás szerint nagy tömeg gyűlik össze a Szent Péter téren. Az új egyházfő kilép az erkélyre, de csak a sötét kontúrját lehet látni. Kérdést intéz a tömeghez: „Miről feledkeztünk meg?!” Nincs köszönés, bemutatkozás, ima nem üdvözöl senkit. Döbbent csönd. Majd még egyszer a fagyos hang: „Miről feledkeztünk meg?!” S ő maga ad választ: „Megfeledkeztünk Istenről!” Bővebben „Kereszténység – Jézus nélkül” »

Megosztás