Jenei Gyöngyvér

5 + 1 keresztény podcast, amelyet érdemes hallgatni

Nem csak a csendben lehet találkozni Istennel. Van, akinek a természet, másnak egy tudomá­nyos, teológiai gondolat, a zene vagy a szegényekkel való találkozás teremti meg a kapcsolódás lehetőségét. Amikor nem tudunk kilépni az általános zajból, mégis keresztény gondolatokra, istenmorzsákra vágyunk, jól jöhet egy jó podcast.

Bővebben „5 + 1 keresztény podcast, amelyet érdemes hallgatni” »

Megosztás
Tornya Erika RSCJ

„Ha Isten is akarja”

Pierre Clermidy SJ tavaly ősszel Marseille-től Budapestig kerékpározott, és azóta is a Jezsuita Kiadó közvetlen szomszédjában lakik. A jezsuita létről, teremtésvédelemről és szabadidőről is beszélget­tünk vele, s azt is elárulta, mi jellemzi jól a magyarokat.

Bővebben „„Ha Isten is akarja”” »

Megosztás
Tornya Erika RSCJ

„Erősségem a reziliencia”

Molnár-Bánffy Katával, a Képmás Kiadó és a Salt Communications kommunikációs ügynökség vezetőjével lapkiadásról, erős nőkről, a vállalkozói hozzáállásról, az arisztokrácia hozományáról, Szent Márton köpenyéről és nem utolsósorban Ferenc pápáról beszélgettünk.

Bővebben „„Erősségem a reziliencia”” »

Megosztás
Major Szabolcs

A teremtés szikrája

Három méter magasban állok egy rozoga létra tetején, fejlámpával a homlokomon, ágvágóval a kezemben, és egy évek óta nem gondozott barackfával viaskodom. Kedd este tizenegy óra van, és még nem vacsoráztam, nem tisztálkodtam, legalább egy óra, míg ágyba kerülök, pedig holnap kora reggel csörög az ébresztőórám, vár egy újabb munkanap, napokon belül nyomdába kell adni A Szív magazint. Nem ez volt a szabadidőm hasznos eltöltéséről alkotott vízióm, amikor nem is oly rég nagykörúti lakásunkban terveket szövögettünk feleségemmel a közös jövőnkről.

Bővebben „A teremtés szikrája” »

Megosztás
Dyekiss Virág

Égi és földi kapcsolatok

Elődeink ragyogó szimbólumokkal átszőtt vallási és közösségi cselekedetei az ünnep ma is élő és érvényes jelentéseit mozgósítják, melyeket a közös szokások az ő szívükbe, életükbe véstek. Az alább olvasható részlet A mi húsvéti bárányunk – Nagyböjti-húsvéti készülődés az egész családnak című készülő kötetből a húsvét népi-vallási történetébe kalauzol.

Bővebben „Égi és földi kapcsolatok” »

Megosztás
Szokol Réka, Végh Dániel

Jezsuita bazilika

Hatalmas, a szegedi Szent József-templomnál majd tízszer nagyobb épület hirdeti Hódmező­vásárhelyen, hogy alig több mint két évtizeden át virágzó jezsuita misszió működött az alföldi tanyavilág közepén. Bár a rendszerváltozás után történt kísérlet az újramegtelepedésre, jó tíz éve az utolsó jezsuita szerzetes is eltávozott Vásárhelyről. Az emlékük azonban elevenen él.

Bővebben „Jezsuita bazilika” »

Megosztás