Nacsinák Gergely András

Világsötét, istenfény

„»A nép, amely sötétségben ült, nagy fényt látott, s akik a halál országában és árnyékában ültek: fény virradt rájuk«. Ekkor kezdte Jézus hirdetni és mondani: »Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa«” (Mt 4,16–17).

Bővebben „Világsötét, istenfény” »

Megosztás
Horváth Árpád SJ

Üzenet ladával

A templom előtti kis téren álldogálok már vagy fél órája. Egy üzenetet kaptam. Csak annyi állt a fecnin, hogy kettő­kor indulnak, és hajnali fél ötkor lennének nálam. Azt sem tudom, kik ők, honnan jönnek pontosan, miért ez a képte­len időpont, és miért nem használnak mobilt.

Bővebben „Üzenet ladával” »

Megosztás
Tornya Erika RSCJ

Isten születik

Ha Szent Ignác-i szemüvegen keresztül szeretnénk ránézni karácsony szent ünnepére, első kö­zelítésben azt látjuk, mintha a Lelkigyakorlatok sokkal nagyobb hangsúlyt helyezne a megváltás­ra. Egy egész hetet tölt a lelkigyakorlatozó Krisztus szenvedésében részesülve. De Jézus szüle­tése is igen hangsúlyos, a megtestesülés, az inkarnáció, az inkarnációs teológia a Szent Ignác-i lelkiség alapvető nézőpontja. Mit is jelent ez?

Bővebben „Isten születik” »

Megosztás
Rónay György

Csillag-játék

A középkorban, már igen korán, abban az időben, amikor a hívő nép is kezd már igényt tartani rá, hogy valamilyen módon részt vegyen legalább a nagy ünnepek liturgiájában, megszületnek, majd fokozatosan gazdagodva, színesedve önállósulnak, legvégül pedig még a templomból is kikerülnek, elébe, majd más alkalmas színjátszó térre a különféle „játékok”. Naivitások, passiók, moralitások, egyebek.

Bővebben „Csillag-játék” »

Megosztás
Major Szabolcs

„Tegyük jobb hellyé a világot, mint amilyennek kaptuk”

Hogy válik egy kiskamaszból felelősségteljes nevelő? Milyen egyedi spiritualitást nyújt a fiata­loknak a cserkészet? Hogy kerülheti el a kiégést az, aki önkéntes munkával tölti szinte minden szabad percét? Egy sokat látott cserkésszel – s nem mellékesen a Mustármag munkacsoport alapítójával – kerestük a választ ezekre a kérdésekre.

Bővebben „„Tegyük jobb hellyé a világot, mint amilyennek kaptuk”” »

Megosztás
Király Eszter

Egymás szegényei

Szent Ferenc Kisnővérei csaknem harminc éve érkeztek a Borsod megyei Arló kisközségbe, hogy osztozzanak a helybéliek, döntően az arlói cigánysorok lakóinak életében. Átlagos szomszédok – és mégsem azok: közösségi házukban tanulásra, játékra, fejlődésre teremtenek lehetőséget azoknak, akiknek lehetőségből van a legkevesebb.

Bővebben „Egymás szegényei” »

Megosztás
Csanádi-Bognár Szilvia

A tekintetek mestere

A torzításig túlzó, lelkesült, misztikus, mondhatni renitens festészet El Greco munkássága. Illeszkedik, és mégis ne­hezen illeszthető korának festészetébe, ezért megítélése is végletek között mo­zog: hol őrült különcnek, hol a művei­vel századokat megelőlegező zseninek tartották, vagy hogy e két szélsőséges vélemény helyett tudós magyarázatot adjanak látásmódja egyediségére, stí­lusát szembetegséggel magyarázták, mintha a művek egy testi eltérés tü­netei lennének.

Bővebben „A tekintetek mestere” »

Megosztás
Horváth Dóra

„Fontos, hogy ők is megajándékozottnak érezzék magukat”

„Az önkéntesség hatékony eszköz lehet ar­ra, hogy kilépjünk a megszokott kereteinkből, szembesül­jünk nehezebb élethelyzetekkel, és ez akár terápiás jellegű is lehet. Ráadásul az önkéntes a maga teljességében élhe­ti meg adottságait, használhatja képességeit, és reálisabb önismeret birtokában kompetensnek, értékesnek érezheti magát.”

Bővebben „„Fontos, hogy ők is megajándékozottnak érezzék magukat”” »

Megosztás
José Ignacio Tellechea Idígoras

Xavéri Szent Ferenc álmai

A Loyolai Szent Ignácról szóló, Egyedül, gyalog című könyv szerzője egyik utolsó műveként meg­írta a másik világhírű jezsuita alapító atya életrajzát is. A Jezsuita Kiadó gondozásában 2023 tavaszán megjelenő kötet részlete olvasható az alábbiakban, Tőzsér Endre piarista fordításában.

Bővebben „Xavéri Szent Ferenc álmai” »

Megosztás