Görföl Tibor

Isten jósága és jóságának következményei

Nemeshegyi Péter SJ szellemi kiválósága, tar­tózkodó alkata és a lelkipásztori ne­hézségekbe-problémákba túlságosan belemerülni nem kívánó visszafo­gottsága bizonyos szempontból ma­gányossá tette, de nemcsak egy szer­zetesrend köteléke biztosított számára közösséget, hanem univerzalizmusa is, az a tény, hogy a szívébe valóban be­lefért minden ember. Bővebben „Isten jósága és jóságának következményei” »

Megosztás
Dalmann Kristóf

„Ha a halál árnyékának völgyében járok is”

A Jézus Társaságának a küldetése a kezdetektől összekapcsolódik a katonáskodással, a harcterekkel, akár szó szerinti – elég csak Szent Ignác megtérése előtti pályafutását felidéznünk –, akár átvitt értelemben, amire példa a Lelkigyakorlatok elmélkedése a „két zászlóról”. Az alábbi összeállítás célja, hogy olyan eseményeket mutasson be a jezsuiták működésének közel öt évszázadából, amelyek során a teremtő Atya jósága a háborúk legsötétebb pillanataiban mutatkozott meg.

Bővebben „„Ha a halál árnyékának völgyében járok is”” »

Megosztás
Balogh Fruzsina

A „rossz gyerek” is jó

Jónak születünk. Isten képmására és hasonlatosságára lettünk teremtve. Születésünktől ezernyi elhibázott tettünkig sok minden történik. Néha ahhoz kell segítség, hogy jók is tudjunk maradni, néha pedig ahhoz, hogy ezt meglássuk egymásban.

Bővebben „A „rossz gyerek” is jó” »

Megosztás
Major Szabolcs

Tíz centivel a föld fölött

Nemrég került a mozikba az Átjáróház, mely olyan mezőnyben indul, melyben kevés hazai alkotás: látványfilmként. A rendező­vel a magyarországi filmezésről, a vallás és a hit művészetben betöltött szerepéről, kecskekiképzésről és a mozi jövőjéről is beszélgettünk.

Bővebben „Tíz centivel a föld fölött” »

Megosztás
Szigeti László

Bízzuk magunkat Istenre

Teológus, tanár, fordító, a Vigilia folyóirat főszerkesztője. Férj és négy gyermek édesapja. Hit és kultúra szerves kapcsolatáról, az Istenről való beszéd mai útjairól, a belső élettel, illetve az intéz­ménnyel való viszonyáról és a könnyen irritálóvá váló Jézusról beszélgettünk.

Bővebben „Bízzuk magunkat Istenre” »

Megosztás
Nemeshegyi Péter SJ

Egy japán katolikus regényíró istenképe

Az alábbi tanulmány eredetileg a Vigilia című folyóirat 1987. januári számában látott napvilágot. Bár Endó 1997-ben elhunyt, s így nem a teljes életpályája értékelését olvashatjuk a következők­ben, kortársa, Péter atya lényeglátó, ma is érvényes képet rajzol a kiadónk gondozásában hamarosan megjelenő Csodálatos bolond című regény szerzőjének keresztény hitvallásáról.

Bővebben „Egy japán katolikus regényíró istenképe” »

Megosztás