Tornya Erika RSCJ

Szelíd fény

Ferenc pápa Főtisztelendő Martos Levente Balázst, a Központi Papnevelő Intézet rektorát trebai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának közleményében. Alábbi interjúnkat 2022 májusában készítettük Balázs atyával, nem sokkal legújabb – kiadónk gondozásában megjelent – könyve megjelenése után.

Bővebben „Szelíd fény” »

Megosztás
Gajdó Ágnes

Jezsuita emlékek Kaszap István városában

Székesfehérvár történelmi emlékekben bővelkedő város lévén a magyar jezsuita múlt nyomait is hűségesen őrzi. Ignác fiainak pompás barokk temploma ma a cisztercieké, az egykori szerzetesi gyógyszertár patikamúzeumként működik, az elmúlt években nagyszabású rekonstrukción átesett rendházépület pedig a Szent István Király Múzeum központjául szolgál.

Bővebben „Jezsuita emlékek Kaszap István városában” »

Megosztás
Bakonyvári M. Ágnes

Útjaink

Megszólít-e bennünket Úti Boldogasszony – sajátosan jezsuita hagyományú – május végi ünnepe? Meghív-e arra, hogy a földrajzi térben megtettek mellett szemléljük belső útjainkat is – amiképpen Loyolai Szent Ignác tette ezt a római Madonna della Strada képe előtt? Miért lehetett fontos számára, hogy e festmény szemlélésével rendszeresen imádkozzon? Minek köszönhető, hogy a római eredeti mintájára szerte a világban elterjedt ez a képtípus és a hozzá kapcsolódó ünnep?

Bővebben „Útjaink” »

Megosztás