Így imádkozik Ferenc pápa a Szűzanyához

Mi rejtezik talán legtöbbször elmondott imádságunk jól ismert szavai mögött? Mit jelentenek kijelentései Jézus édesanyjáról? Mit gondol róluk, vagyis Szűz Máriáról Ferenc pápa? Az alábbiakban két részlet olvasható a Jezsuita Kiadó 2020-ban megjelent kötetéből, melyben Marco Pozza beszélget a szentatyával a katolikusok egyik legfontosabb imájáról, az üdvözlégyről. Bővebben „Így imádkozik Ferenc pápa a Szűzanyához” »

Megosztás
Tornya Erika RSCJ

HŰSÉG, MARKETING, SZENT SÍELÉS – Egytől tízig Balla Erika testvérrel, a Jézus Szíve Társasága hivatásgondozójával

– Egy éve vagy a közösséged hivatásgondozója.

– Közösségünk jövője szempontjából a hivatásgondozás kulcsfontosságú terület. Szükségem volt néhány hónapra, hogy valóban „beleálljak” a feladatba, mert egyszerre volt vonzó és ijesztő. Bővebben „HŰSÉG, MARKETING, SZENT SÍELÉS – Egytől tízig Balla Erika testvérrel, a Jézus Szíve Társasága hivatásgondozójával” »

Megosztás
Patsch Ferenc SJ

A másik arca – Emmanuel Levinas az emberi kapcsolatokról

Az alábbiakban a XX. századi nyugati filozófiai gondolkodás egyik legjelentősebb alakja, Emmanuel Levinas (1906–1995) munkásságából adunk ízelítőt. Tekintettel terjedelmes életművére egyetlen opust választottunk vezérfonalul, a magyarul is kiadott Totalité et Infini, azaz Teljesség és Végtelen című munkáját (1961), amely bizonyos értelemben Levinas gondolatainak foglalata. A művet a filozófiai közvélemény a nyugati szellemtörténet legfontosabb alkotásai között tartja számon. Bővebben „A másik arca – Emmanuel Levinas az emberi kapcsolatokról” »

Megosztás
Martos Levente Balázs

Találkozni, aztán vele lenni – bibliai emlékek

Valamelyik hajdani német nyelvleckében szerepelt, hogy más szóval fejezzük ki, ha szánt szándékkal, előre egyeztetett időpontban és helyen találkozunk (treffen), illetve ha véletlenül-váratlanul összefutunk valakivel (begegnen). Magyarul persze ez is, az is lehet találkozás. Kíváncsi lettem, vajon van-e hasonló különbségtétel a bibliai történetekben is. Illetve hogy egyáltalán milyen összefüggések kerülnek felszínre, ha a találkozást „bibliaiul” igyekszem értelmezni… Bővebben „Találkozni, aztán vele lenni – bibliai emlékek” »

Megosztás
Horváth Árpád SJ

A világegyház tagjai vagyunk – Beszélgetés Erdő Péter bíborossal

Az Esztergom–budapesti Főegyházmegye főpásztora a nyár elején a pesti jezsuiták templomában járt, ahol Jézus Szíve napján tizenkét felnőttet részesített a beavató szentségekben. A koronavírussal kapcsolatos tavaszi megszorítások után ez volt az első alkalom nálunk, amikor a szertartásokon már mindenféle korlátozás nélkül részt lehetett venni. Az interjú készítésének idején már mindenki megkönnyebbülve reménykedett, hogy a járvány a végéhez közeledik. Bővebben „A világegyház tagjai vagyunk – Beszélgetés Erdő Péter bíborossal” »

Megosztás
Koronkai Zoltán SJ

Lépések a hűség útján

Katolikus körökben a közelmúltban nagy port kavart, hogy egy középkorú, tehetséges budapesti atya váratlanul elhagyta a papság kötelékét. Fájdalmas tapasztalat számunkra, amikor szembesülünk hozzánk közel állók elköteleződési krízisével, vagy amikor többgyerekes házaspárok válásáról, papok, szerzetesek kilépéséről hallunk. Felkavaró történések ezek, amelyek felvetik saját hűségünk kérdéseit is. Megkísérthet az is, hogy ítélkezzünk a kilépőkön, vagy kétely ébredhet a szívünkben, vajon nem idejétmúlt ideál örök hűséget várni a házasságban, vagy hogy élhető-e ma a papi cölibátus. Bővebben „Lépések a hűség útján” »

Megosztás
Szőnyi Szilárd

Világ elnyomottjai, egyesüljetek! – Mit akar a Black Lives Matter mozgalom?

Az Egyesült Államokban zajló tüntetésekkel kapcsolatban nem az a fő kérdés, hogy az amerikai rendőrség mennyiben rasszista, és állíthatunk-e szobrot rabszolgatartóknak. Miközben a valós sérelmek orvoslásért kiáltanak, napjaink leghatékonyabb érdekérvényesítő eszköze, az identitáspolitika a szólás szabadságát és a társadalmat összetartó normákat veszélyezteti. Bővebben „Világ elnyomottjai, egyesüljetek! – Mit akar a Black Lives Matter mozgalom?” »

Megosztás
Balogh Fruzsina

Beszoktatás, sulikezdés: kapcsolódva könnyebb

„Nem megyek oviba!” „Utálom az iskolát!” Nem meglepő, ha innen kell elstartolnunk szeptember elsején, de könnyen lehet az is, hogy a látszólag nagy örömmel készülődő gyerekünk „csak” felöltözni nem hajlandó, visszabeszél, nyűgös, vagy kezdeti lelkesedése már az első napokban látványosan elpárolog. Mire is számítsunk a karantén miatt némelyeknek félévesre nyúlt nyári szünet után? Bővebben „Beszoktatás, sulikezdés: kapcsolódva könnyebb” »

Megosztás
Török Csaba

Mindenható érintés

Istenkapcsolatunk, találkozásunk a Teremtővel… Amíg azzal van dolgom, akit túl jól ismerek, addig az nem az Isten. Ameddig saját bizonyosságaim-biztonságaim erődjében ülök, védtelen vagyok. Ha „istenélményeim” saját elgondolásaimban erősítenek meg, akkor valójában még nem találkoztam az Élővel, az Egyetlennel, a Másmilyennel. A kétely és az újfajta megbizonyosodás, az elbukás és a más erővel való felkelés, a kilendülés és az új útra lépés, a kifordulás és a megtérés éppen ezért fokmérője és hitelesítője minden olyan történésnek, amelyről úgy vélem: az Istennel találkoztam általa. Bővebben „Mindenható érintés” »

Megosztás
Horváth Árpád SJ

Találkozás Istennel és emberrel

Szeptemberi számunk témájául a találkozásokat választottuk. A nyár elején még úgy tűnt, a ránk szakadt vírusjárvány az őszi újrakezdésre biztosan le fog csengeni, és itt lesz az ideje, hogy rácsodálkozzunk, mennyire fontosak számunkra a találkozások. Mindannyian megéltük, hogy a beszélgetések, amelyeket a virtuális térnek köszönhetően összehoztunk, legfeljebb csak egyeztetések voltak, és nem helyettesíthetik a valódi találkozások örömét. Bővebben „Találkozás Istennel és emberrel” »

Megosztás