Nemeshegyi Péter SJ

Szolgálnak és védenek

A katolikusok vallásgyakorlatában nagy szerepet játszanak az őrangyalok és a védőszentek. Feladatukról és szerepükről nincs hivatalos, ünnepélyes egyházi tanítás, létük és hozzájuk fűződő kapcsolatunk azonban hozzátartozik az élő egyház általánosan elfogadott hitéhez. Bővebben „Szolgálnak és védenek” »

Megosztás
Meszleny Zita, Tábori Kálmán

Dolgozz, spórolj, költs a gyerekeidre!

Néhány órája még egy belvárosi étteremben ebédeltünk, most sokalljuk az ötezer forintot cipőre, pedig a gyereknek nincs mibe menni az iskolába. Bizonyára hozzánk hasonlóan abszurd helyzetet él át más is a Szociopoly című érzékenyítő játékában, amelynek célja a „szegények lusták, elverik a pénzüket, iszákosak és hangosak, nem költenek a gyerekeikre” típusú előítéletek lebontása. Most előttünk a lehetőség: tessék jobban csinálni. Bővebben „Dolgozz, spórolj, költs a gyerekeidre!” »

Megosztás
Lukácsy György

Mindig van lejjebb… de feljebb is!

A magyarországi börtöncursillo, e keresztény lelki megújulási mozgalom történetében elsőként tért vissza egykori fogvatartottként apostolkodni a rácsok mögé. Bakonybélben beszélgettünk vele, a bencések barátjával, aki egyébként a pannonhalmi főapátság árnyékában él. A zárkából már szabadult, talán egy egészen másféle cellába tart, de akkor is Istennek ad hálát az életéért, ha végül marad az albérletében. Bővebben „Mindig van lejjebb… de feljebb is!” »

Megosztás
Tornya Erika RSCJ

A mezítelen hit

Húsvét misztériumának „harangdöngető igazsága” nem csupán a feltámadáskor jelenik meg, hanem jelen van már a nagycsütörtöki lábmosástól. Nem lehet szétszabdalni a folyamatot, a fájdalom, a magány, a bűnök, a halál ugyanúgy részei a keresztény életnek, mint a dicsőséges időszakok. Tekintsük át a húsvéti eseményeket a Szent Ignác-i lelkiség magyarázata szerint, hogy jobban megértsük, milyen erős, egységes dinamikája van húsvét ünnepének.

Bővebben „A mezítelen hit” »

Megosztás
Török Csaba

Már nem félek gyermeknek lenni

Megértjük-e a gyermekség leckéjét? Igazából ezen múlik, hogy birtokba tudjuk-e venni a nekünk ajándékozott életet. Hiszen így tudjuk majd felfogni és elfogadni a gyöngeség, a törékenység, az elégtelenség mindennapos élményeit. És ily módon válunk képessé arra, hogy ne valami elborzasztót, kudarcszerűt lássunk mindebben, hanem meghívást a szembesülésre. Bővebben „Már nem félek gyermeknek lenni” »

Megosztás
Orvos-Tóth Noémi
Hekler Melinda

Átölel, megkötöz, fojtogat?

Kapcsolatokban zajlik az életünk. Ezek olykor elakadnak, válságba kerülnek, vagy épp szorongásaink, félelmeink, belső életünk más negatív mintázatai bénítják, rongálják közös mindennapjainkat. Orvos-Tóth Noémi pszichológus Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai című könyvében arról ír, hogy nemegyszer kiderül, e nehézségek családunk korábbi generációira, már elhunyt tagjaira, az ő titkaikra vezethetők vissza, tőlük kell hát elindulnunk egy teljesebb élet felé. Bővebben „Átölel, megkötöz, fojtogat?” »

Megosztás
Nemeshegyi Péter - Fotó: Földházi Árpád
Horváth Ferenc Sj

„De én azokon is átmegyek” – Egytől tízig Nemeshegyi Péterrel

Szerkesztőségünk doyenje, akinek írásaival rendszeresen találkozhatnak olvasóink, de korábban főszerkesztője is volt A Szívnek. Március 15-e alkalmával élt jó lehetőségével a magyar kormány, és a kereszténység értékeinek hiteles felmutatásáért, példamutató missziós tevékenységéért, a magyar–japán kapcsolatok elmélyítéséért, nemzedékeket nevelő és oktató lelkipásztori munkájáért a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki a kilencvenhat éves Péter atyát, sokak Pepi bácsiját. Bővebben „„De én azokon is átmegyek” – Egytől tízig Nemeshegyi Péterrel” »

Megosztás