Kollár-Klemencz László

Változás

Részlet a szerző Öreg banda – erős asszonyok című készülő regényéből, amely a Magvető Kiadónál fog megjelenni. Bővebben „Változás” »

Megosztás
Baán Izsák OSB

Szüntelenül…

Szüntelenül imádkozzatok! Amikor ezt olvassuk Pál apostolnak a tesszaloniki hívekhez írt első levelében (5,17), elfoghat minket a bizonytalanság, hogy hogyan is kell érteni ezt a buzdítást. Lehet-e mindig imádkozni? Lehet-e földi időnk teljesen Istené? Vajon az apostol buzdítása csupán szónoki túlzás, vagy valóban – ahogyan különböző korok keresztényei hitték – életeszmény, amely nemcsak megvalósítható, hanem mindenkinek törekednie kell rá? Bővebben „Szüntelenül…” »

Megosztás
Tariska Eszter
Tábori Kálmán

„Maradok, míg átmegyek” – Beszélgetés Tariska Eszterrel

Az előző hónapban a kezeink közül minduntalan elfolyó időről gondolkodtunk. Ám mire a márciusi szám megjelent, minden megváltozott. Korlátozott fizikai lehetőségeink között az óráink már nem peregnek annyira. A napjaink mintha időtlenné váltak volna. De mit kezdjünk a váratlanul kapott idővel, a szokatlan korlátokkal? Hogyan lehet a krízishelyzetből lelki megújulás, újjászületés? Tariska Esztert, a dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Ház lelki kísérőjét kértük, adjon útmutatást az idei nagyböjtben, az otthoni hétköznapok lelkigyakorlatában. Bővebben „„Maradok, míg átmegyek” – Beszélgetés Tariska Eszterrel” »

Megosztás
Meszleny Zita

Nem szabad félnünk, nincs mitől félnünk – Interjú Csókay András idegsebésszel

Maszkos emberek lépnek ki sietve a Honvéd Kórházból, ahova épp bemenni készülök. Nagy levegő, jobb híján a szám elé húzom a sálam, és kinyitom az ajtót. Rögtön ápolók lépnek mellém, fertőtlenítés, kérdőívek, lázmérés, engedély, és már követhetem is Csókay Andrást a kórház gyomrába, az idegsebészeti osztályra. A főorvos higgadtan, mosolyogva mutatja az utat. A belőle áradó nyugalom lassacskán átragad rám is. Így kezdünk beszélgetni. 

Bővebben „Nem szabad félnünk, nincs mitől félnünk – Interjú Csókay András idegsebésszel” »

Megosztás
Tornya Erika RSCJ

A leghosszabb nap, avagy a ránk szakadt nagyszombat

Nagyszombaton nincs szentmise. Ez a nap Jézus sírban pihenésének ideje. Az oltár, amelyet minden felszerelésétől megfosztottak, üresen áll. Nincs remény, nincsenek megtartó rutinok. Hallgatás, félelem, gyász, fájdalom uralkodik. Az idei nagyszombatunk már március közepén elkezdődött, amióta a koronavírus okozta népegészségügyi helyzet következtében nincsenek nyilvános szentmisék. Bővebben „A leghosszabb nap, avagy a ránk szakadt nagyszombat” »

Megosztás