visnyeszeplak
Tábori Kálmán

Az egygenerációs falu

A Központi Statisztikai Hivatal Települések a lét határán című tanulmánya szerint több mint négyszáz olyan falu van Magyarországon, amely néhány évtizeden belül teljesen elnéptelenedhet. A kilencvenes években elindult ökofalu-mozgalom eredményeként úgy tűnt, néhány helyen vissza lehet fordítani a folyamatot. De vajon szembe lehet menni a társadalmi változásokkal? Bővebben „Az egygenerációs falu” »

Megosztás
Radványi Benedek

„Belső folyamataink alapvetően bölcsek”

A bonyolult, erős, nagy érzések oxigénigényes dolgok, állítja a Mount Everest megmászásával május végén kilencedszerre próbálkozó hegymászó. A visszafordulás belső megélése, a kudarcfelfogás és a céltudatosság mellett a személyközpontú pszichológiáról és a kultúrák közötti kommunikációról is beszélgettünk Klein Dáviddal. Bővebben „„Belső folyamataink alapvetően bölcsek”” »

Megosztás
Tornya Erika RSCJ

Mindfulness vagy szemlélődés?

A lelki élet területén sem csak kipróbált, sok évszázados utak vannak, hanem időről időre megjelennek új, sodró erejű divatok is. melyek jelentőségét, értékét nem egyszerű feladat felmérnünk. Különösen, ha sokban hasonlítanak elfeledett vagy félreértett formákhoz. Mindfulness és szemlélődés: miben hasonlítanak, miben különböznek? Bővebben „Mindfulness vagy szemlélődés?” »

Megosztás
Patsch Ferenc SJ

Evangéliumi provokáció

Mint emlékezetes, 2013. március 13-án az egyik vatikáni épület kicsiny kéményéből felszálló fehér füst azt jelezte, hogy a bíborosok konklávéja José Mario Bergogliót Róma püspökévé és az egyetemes egyház pápájává választotta. Azóta több mint négy év telt el. Ez az idő talán már elegendő ahhoz, hogy mérleget készítsünk, és röviden kiértékeljük, mennyiben hozott újat Ferenc pápa, és milyen irányba fordítja a katolikus egyház hajóját. Bővebben „Evangéliumi provokáció” »

Megosztás
Tábori Kálmán

Kettő fölé

Május végén a Családok Világkongresszusán a kormányfő bejelentette új demográfiai programját, amelynek célja, hogy a termékenységi ráta a jelenlegi 1,45-ről a népesség fenntartásához szükséges kettő fölé emelkedjen. Bővebben „Kettő fölé” »

Megosztás
Antal-Ferencz Ildikó

Nem büntetni kell őket

A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány azokat a szociális területen tevékenykedő professzionális és önkéntes segítőket jutalmazza a Jószolgálat-díjjal, akik munkájukkal sokat tesznek hátrányos helyzetű embertársainkért. Juhász Péter, a Budapesti Javítóintézet igazgatója egyéni kategóriában, a családokért végzett szociális munkájáért kapta meg az elismerést. A képesítés nélküli óvodapedagógusból lett sokszorosan képzett intézményvezetőt kérdeztük életpályájáról.  Bővebben „Nem büntetni kell őket” »

Megosztás
Hekler Melinda

Mit sportoljon ez a gyerek?

A gyerek sportoljon. A gyerek inkább tanuljon. A gyerek csak olyan sportot válasszon, amelyikre az iskolájában van lehetőség. A gyerek űzze azt a sportot, amely testalkatának, fizikai és pszichés felépítésének a lehető leginkább megfelel. Kinek melyik állítás szimpatikus? Bővebben „Mit sportoljon ez a gyerek?” »

Megosztás
Horváth Árpád SJ

Pihenni parancs

Milyen következményei lehetnek, ha elveszítjük azt a nagyon is emberi képességünket, hogy valóban megálljunk, megpihenjünk, meghitten ünnepeljünk, azaz minőségi időt biztosítsunk magunk és egymás számára? Bővebben „Pihenni parancs” »

Megosztás
Szigeti László

Igen a nemekre – és sok minden más

Nagy a féloldalas csend Szőnyi Szilárd Föltámadott a gender – Családbarát megfontolások a nemek forradalmáról című könyve körül. Mert míg méltató, a kötetet lelkesen fogadó megnyilatkozásokkal találkozhatunk a médiában, az úgynevezett társadalmi nemek kutatásának és szinte folyamatos újragondolásuknak minél szélsőségesebb, annál hangosabb harcosai oldaláról mindeddig nemigen érkeztek kritikák. Bővebben „Igen a nemekre – és sok minden más” »

Megosztás