Patsch Ferenc SJ

Van-e jobb a demokráciánál?

A múlt század kilencvenes éveinek elején egy fiatal politikai filozófus, Francis Fukuyama azzal a tézissel állt elő, hogy a berlini fal leomlásával „véget ért” a történelem: a nyugati típusú liberális demokrácia győzelmével az emberiség politikatörténete legfejlettebb korszakába érkezett. De hol tartunk most? Tekintsük át a merész tétel hatástörténetét a megfogalmazása óta eltelt több mint negyed évszázad tükrében – különös tekintettel a közelmúlt politikai eseményeire.  Bővebben „Van-e jobb a demokráciánál?” »

Megosztás
Hajléktalanok
Meszleny Zita

Gyertyafény romantika nélkül

Ha azt kérnék tőlem, soroljam fel a legalázatosabb feladatokat, a listám élén az utcai gondozószolgálatosok munkája állna. Ők látják el azokat, akiket nap mint nap kikerülünk az utcán, az aluljárókban. Úgy segítenek a hajléktalanokon, hogy közben nem sajnálattal, hanem barátsággal fordulnak feléjük, és úgy tudnak bemenni a legnyomorúságosabb házakba is, mintha vendégségbe érkeznének. Bővebben „Gyertyafény romantika nélkül” »

Megosztás
Szabó Ábel: Baross tér
Csanádi-Bognár Szilvia

Szerkezeti rések

Csak éjjel vagy kora hajnalban lehetséges a városnak ezen a pontján ilyen kietlen nyugalom. Ilyenkor az utcai és közlekedési lámpák fénye jótékonyan borul a koszos, sérült falakra, a töredezett burkolatra, tompít valamit a beton szürkeségén. Nehéz olyan napszakot találni, amikor a város egyik forgalmi csomópontja egyszerre ilyen üres és világos. Semmi sem takarja el a funkcionalitást és az elhasználtságot. Mintha elhagyták vagy kiürítették volna. Bővebben „Szerkezeti rések” »

Megosztás
Al Ghaoui Hesna
Hekler Melinda

„Tennem kell azért, hogy megváltozzanak a dolgok”

Októberben jelent meg Félj bátran című könyve, most pedig előadásokat tartva járja az országot a népszerű magyar tévériporter. Halálközeli tudósításokról, fatalizmusról és hitről, anyaságról és elszigetelődésről, hősökről és gengszterekről egyaránt beszélgettünk vele A SZÍV | jezsuita magazin februári számában. Bővebben „„Tennem kell azért, hogy megváltozzanak a dolgok”” »

Megosztás
Sajgó Szabolcs SJ

Labirintusok

Sok rálátásunk van az életre, az útra. Látásunk függ belső állapotunktól, külső körülményektől, emésztetlen és emésztett tudásunktól, vallott és be nem vallott hitünktől. Hagyjuk-e, hogy tanítsanak bennünket a katolikus hagyományban is otthonos labirintusok? Bővebben „Labirintusok” »

Megosztás