Sajgó Szabolcs SJ

A valóban szabad ember

Az utóbbi hetekben meglehetősen sokat foglalkozott az írott és elektronikus, a világi és az egyházi magyar sajtó a nyolcvanhatodik évét taposó, de magát fiatalnak valló, sugárzó egyiptomi jezsuita szerzetessel, Henri Bouladdal. Bővebben „A valóban szabad ember” »

Megosztás
Tábori Kálmán

Aki a fa nyelvén hallgat…

Budapestről egyórás autóút után érkezünk Zebegénybe, Lakatos László hangszerkészítő házához. A kapuhoz hallatszik a kert végében csörgedező patak. A mester kedvesen fogad, nyírfalével ízesített forrásvízzel kínál, és közben mesélni kezd: természetről, fákról, hangokról. Bővebben „Aki a fa nyelvén hallgat…” »

Megosztás
Varga Tímea

A zenében szólított meg a Jóisten

A HolddalaNap zenekar fantasztikus hangulatot teremt a színpadon: mély szövegei, melyek szinte mindig az istenkeresésről, az istenvágyról szólnak, elsöprő erejű, eksztatikus zenével párosulnak. Az együttes énekese, zeneszerzője és szövegírója Gulyás Anna néprajzkutató, temperamentumos, négygyermekes édesanya, akinek szertelen vidámsága, élet- és istenszeretete rabul ejti a gyanútlan koncertlátogatót. Bővebben „A zenében szólított meg a Jóisten” »

Megosztás
Nemeshegyi Péter SJ

A történelmi Jézus nyomában

Egy amerikai teológus arra vállalkozott, hogy – még bővülő – nagyszabású könyvsorozatában minden eddiginél alaposabban, előítéletektől mentesen rajzolja meg a történelmi Jézus személyét. Milyen szempontok alapján zajlik, mire alkalmas és mire nem egy ilyen hatalmas munka? Bővebben „A történelmi Jézus nyomában” »

Megosztás
Hojdák Gergely

Megtalált gyökerek

„Isten, könyörülj meg nékünk / Ne szenvedjen tovább népünk / Megátkoztál, meg is vertél / Örök csavargóvá tettél” – hallhatjuk a fülbemászó dallamú cigány himnuszban. Milyen identitása lehet egy olyan népcsoportnak, amely így ábrázolja önmagát? Ennek kiderítésében Hofher József atya és négy cigány fiatal volt segítségemre a Jezsuita Roma Szakkollégiumból. Kitti angol–német szakos tanárnak készül, Réka a Kossuth rádiónál dolgozik, Tibor rendőr törzsőrmester, Zsolt történész. Mindnyájan vidéki cigány családból származnak. Bővebben „Megtalált gyökerek” »

Megosztás
Kipke Ágnes

Fák a fővárosban

Az átlagos fővárosi a WHO által ajánlott kilenc helyett csupán öt négyzetméternyi közparkhoz, közkerthez fér hozzá; egyes belvárosi kerületekben ez a szám az összes zöldfelületet tekintve is csak egy-négy négyzetméter. Bővebben „Fák a fővárosban” »

Megosztás