A Föld ezer arca tükröt tart elénk

Így látja egy világjáró újságíró-fotós az embereket

Balogh Boglárka

A világ legtávolabb eső részein kutatja a nehéz emberi sorsokat. Történeteivel azt szeretné elérni, hogy olvasói ráébredjenek, hogy mi,  európaiak nagyon szerencsések vagyunk, hiszen a Föld lakóinak nyolcvan százaléka szegénységben él. Balogh Boglárkával, a National Geographic bloggerével beszélgettünk.

(…)

– Minél több kultúrában fordultam meg, minél több embert ismertem meg, annál inkább rájöttem, hogy mindenki másként látja a körülötte forgó világot. Meg kell tanulnunk a másik ember fejével gondolkodni, elfogadni az ő igazát a magunké mellett, hisz az általunk helyesnek vélt világlátás nem jelenti automatikusan, hogy mások felfogása helytelen. És persze azt is belátja ilyenkor az ember, hogy mi valóban a szerencsés felén élünk a világnak. A sorsunk nagyban függ attól, hogy hová, melyik országba vagy éppen milyen családba születünk. Erről is szól a most megjelenő könyvem, az Ezerarcú Föld, hogy egy szegénysorból származó ember is képes sikereket elérni, valóra váltani az álmait, ha igazán akarja.

Sokszor azt látom, hogy mi, nyugatiak szeretünk kifogásokat keresni, másokat hibáztatni a sikertelenségünkért, holott a válasz mindenre bennünk van.

(…)

A legtöbb esetben nehéz helyzetben lévőkkel találkozik. Hogyan tudja feldolgozni a látottakat? 

– Azok az emberek, akikkel általában találkozom, nagyon erősek, őket vonzom. Hiába szövi át az életüket megannyi tragédia, mégis van bennük emberi tartás. Megmutatják, hogyan kell egy embernek reagálnia a nehéz helyzetekre, helytállásuk példaértékű.

Ilyen az Ezerarcú Földben a kobratáncos lánynak a története is.

– Pontosan. Láttam a szemében azt az elszántságot, hogy ő márpedig kobratáncos lesz. Annak ellenére, hogy édesapja alkoholista volt, ő maga gyermekkorától kezdve koldult, hogy kobra cigány, vagyis kaszton kívüli, megvalósította az álmát. Mikor táncosok jöttek a rádzsasztáni sivatagba, elbújt a színpad mögött, és onnan leste a táncmozdulataikat, aztán pedig az utcán egy kirakattükör előtt gyakorolt. Napokig éhezett, sokszor megverték, elkergették, de nem adta fel. Tizenhat évesen már egy hotelban táncolt, azóta pedig a művészetével járja Indiát.

A kalbeliák, vagyis kobra cigányok a radzsasztáni kultúra szerves részeit alkotják évszázadok óta. A mai napig nomád életet élő táncos, zenész nép egykor a maharadzsákat szórakoztatta. Érzéki táncmozdulataik – amik a szellemi világörökség részét képezik – mai napig a kobrák mozgását utánozzák, hangszereik pedig, hitük szerint, szintén a kígyót csábítják. – Fotó: Balogh Boglárka

 

Nyitókép: Földház Árpád
www.arpadfoldhazi.com

A teljes interjú A Szív júniusi számában olvasható

Megosztás