Könnyek és derű

Érzelmi viharok gyerekkorban

A gyerekek egyik leginkább szívet melengető vonása, hogy milyen féktelenül jókedvűek tudnak lenni – de néha legalább ennyire el is tudnak keseredni. A titok: túláradó hangulataik még szabadon áramlanak az érzések csatornáján. A kérdés: mit tehetünk ilyenkor? Vagyis: kell-e tennünk valamit egyáltalán?

Ahogyan világunk sok más jelenségét, érzelmeinket is hajlamosak vagyunk címkézni: a jó és a rossz kategóriájába soroljuk őket. Sokan nőttünk fel úgy, hogy nem volt szabad dühösnek vagy csalódottnak lennünk, esetleg felszólításra kellett volna hálát vagy akár odaadást éreznünk. Ma egyre többet hallunk az érzelmek kifejezésének fontosságáról, de a legtöbben hadilábon állunk azzal, hogyan is működhet ez a gyakorlatban, mások érzéseit is tiszteletben tartva.

„Így nem értem, mondd el szépen!”

Amikor gyerekeink elkeseredve zokognak azon, hogy letört az állatos keksz feje, vagy érthetetlenül toporzékolnak, amiért összedőlt a legóépítményük, hajlamosak vagyunk azt érezni: ez nem jó, mielőbb le kell nyugodniuk, és meg kell tanulniuk higgadtan kifejezni magukat. Ez a szülői vágyunk (habár igencsak érthető) valójában se nem reális, se nem hasznos. A gyerekek idegrendszere még éretlen, így jóval kevésbé képesek irányítani agyuk érzelmi részét. Amikor épp viharok dúlnak bennük, úgy tűnik, mintha meg sem hallanák, amit mondunk – és ez valóban így van. Egész egyszerűen az agyuk gondolkodó része nem képes befogadni semmit. Ami miatt nem is feltétlenül hasznos ilyenkor erőltetnünk ezt: maga az intenzív érzelemnyilvánítás a leghatékonyabb mód, amivel agya egyúttal meg is tud szabadulni a benne kavargó vihartól. Azaz sem minket, szülőket, sem a gyerekünket nem szolgálja, ha ennek mielőbb véget kell vetni, vagy ha csak „szépen” szabad kifejezni. Minél több sírás, könny, toporzékolás jön ki ilyenkor (és mi minél több megértéssel és melegséggel tudjuk meghallgatni), annál kisimultabban tud folytatódni utána az élet. Talán néha tapasztaljuk is, milyen jókedvű és önfeledt tud lenni a gyerekünk egy nagy hiszti után – kitisztult ugyanis érzelmeinek kis bugyra, felszínre tud törni a határtalan derű. Az érzéseknek egyetlen közös csatornájuk van: nincs külön út, ahol a jók megélhetők, de a rosszak bent maradnak.

Tolmács a lelki viharokhoz

Néha nagyon jól jönne, ha lenne egy érzelmi szinkrontolmácsunk, aki segítene megértenünk, hogy a „nem akarom felvenni a cipőmet” jelentheti azt: „tartok tőle, mi vár rám az oviban”. De mivel ilyen sajnos nincs kéznél, nekünk kell keresgélni, mikor mi állhat az ellenkezések és kezelhetetlen hangulatok mögött. Ami biztos: minél kevésbé viselkedik úgy a gyerekünk, mint aki „megérdemli” a szeretetünket, annál nagyobb szüksége van rá. Ha a gyerekünk „rosszul” viselkedik vagy durcás, azt akarja üzenni: valami bánt, gyere, segíts! Ilyenkor minden nehézségétől úgy tud megszabadulni, ha mi, a hozzá legközelebb álló felnőttek kapcsolódást ajánlunk. Ez lehet szimplán a melegséggel teli jelenlétünk, hogy leguggolunk, a szemébe nézve hallgatunk, megsimítjuk. De lehet az is, hogy elkezdünk az „anyanyelvén” beszélni hozzá: a játékén. Ha a gyerekünk „nyekereg”, megpróbálhatjuk játékosan „megolajozni”, vagy mondhatjuk: „jaj, tele van a puszizsákom”, és lelkesen kergetőzve próbálhatjuk összepuszilni. Ha rossz a hangulat, bátran kiáltsuk el magunkat: „Párnacsata!”

Amikor látjuk, hogy „meg van őrülve”, ösztönösen ráérzünk mi is, hogy most arra lenne szükség, hogy kapcsolódhassunk egymáshoz – vagy legalábbis figyeljen oda ránk. Néha mondjuk is ilyenkor: nézz rám, nézz a szemembe! Ha azonban a hangunk mindeközben egyre fenyegetőbbé válik, ez a szemkontaktus nem igazán lesz alkalmas a kapcsolódás megteremtésére, az érzelmek kezelésére. De ha kipróbáljuk, hogy a hangulat tetőfokán bekapcsolódunk a vadulásba, vagy játékosan reagálunk a nyűgösségre, biztosra vehetjük: könnyebben megteremtődik az a szemkontaktus, könnyebben áttörhetjük a gyerekeink kusza érzései okozta falat.

 

A cikk teljes terjedelmében A SZÍV Jezsuita Magazin 2020. novemberi számában jelent meg, ide kattintva belelapozhat, megvásárolhatja, vagy akár elő is fizethet a lapra!

Fotó: Jordan Whitt/Unsplash

 

Karácsonyi ajánlataink már elérhetőek a honlapunkon. Válogasson könyvcsomagjaink között vagy lepje meg szeretteit egy ajándék A Szív előfizetéssel!

 

 

 

 

Megosztás