Újra látnak – és táncolnak

Egy magyar szemorvos életfordító missziója Kongóban

Naponta nyerik vissza szemük világát Kongóban élő betegek Hardi Richárd tevékenységének köszönhetően. A szemorvos-misszionárius által vezetett Szent Rafael-szemklinika páciensei között olyan is akad, aki emiatt róla nevezte el gyermekét. A magyar szerzetessel Budapesten, a Párbeszéd Házában tartott előadása előtt beszélgettünk.

Hardi Richárdban már fiatalkorában mély nyomot hagyott Afrika: édesapja munkája révén, a hetvenes években öt esztendőt töltött Algériában. Miután hazatért, elvégezte az orvosi egyetemet, szemészeti szakvizsgát tett, Tatabányán dolgozott, majd – már a Nyolc Boldogság Közösség tagjaként – elhatározta, hogy a rend által 1982 óta működtetett kongói (akkori zairei) kórházban vállal missziót. Már huszonnégy éve, hogy meghozta ezt a döntést, amely beszélgetésünknek is kiindulópontja volt.

Mi motiválta harminchét évesen erre a misszióra?

Volt bennem egy jó adag kalandvágy, „Vissza Afrikába!” érzés a gyerekkori élmények miatt, és azt is tudtam, hogy szemészként nagyon hatékony munkát végezhetnék ott. De azt is éreztem, hogy az Úr hív erre a feladatra.

Egyértelmű volt ez az érzés?

Nagyon. Csomó apró jel mutatott erre, például jött egy szerzetes Franciaországból abba a magyar közösségi házba, ahová akkor tartoztam, és azt mondta, úgy érzi, vannak hivatások innen Afrikába. Pedig akkor még azt sem tudta, hogy létezem. Aztán amikor meghoztam a döntést, és bejelentettem, mondták, hogy milyen jó, mert az ottani püspök atya pont szemészt keres.

Ekkor Kabindába került, egy állami kórházba, ott átélt két háborút, ám 2006-ban jött egy újabb lépcsőfok…

Felmértem, honnan jönnek a betegek, és azt láttam, hogy a helyiek aránya elég kicsi, ezért felvetettem a közösségnek, hogy lépjünk egyet, s a százötven kilométerre lévő kétmilliós Mbuji-Mayiban nyissunk szemészeti centrumot. Ennek folytatásán dolgozom ma is. A Szent Rafael-szemklinikát már nemcsak működteti a közösségünk, mint a kabindait, hanem mi is tartjuk fenn, mi szerzünk be minden eszközt.

Fotó: Hajdú D. András

A teljes interjú A Szív | Jezsuita Magazin december-januári számában olvasható

Megosztás