A színháznak a becsukott szíveket kell nyitogatnia

Fabók Mancsiék a bábszínházukról – azaz az életükről

A Magyar Bábjátékos Egyesület és a Párbeszéd Háza által tavaly decemberben útjára indított programsorozat, a Bábadvent első fellépőiként sokan szívükbe zárhatták Fabók Mancsi Bábszínházának tagjait, Fabók Mariannt és Keresztes Nagy Árpádot, akik a színpadon kívül is egy párt alkotnak. Őket kérdeztük, honnan indult s merre tart a tíz éve kigördült bábos szekér.

„A színháznak a becsukott szíveket kell nyitogatnia, megszellőztetnie, lélegzethez engednie. A magunkba és a világba vetett hitetlenségünket kell szertefoszlatnia. Úgy gondolom, ahogyan a sokszor keservekkel teli világunkban is lépten-nyomon fellelhető, úgy a színházi előadásokban is kell lennie felemelő, reményt adó tartalomnak. A szívekhez pedig két egyenes utat ismerünk: a humort és a könnyeket. Ezek oldják leginkább a szorongást, a zártságunkat.”  így fogalmazza meg a két bábos családi társulata ars poeticáját a lapunk decemberi számában olvasható interjúban, ahol saját történetük mellett a bábjáték hagyományairól és a mindennapjaikban megélt szakralitásról is mesélnek.

„Ha új előadásba fogunk, nem kérdés számunkra, hogy a magyar hagyományból merítünk. Olyan kincsestár ez, ami szerintünk semmihez sem fogható. Minden népmesénk, népdalunk tanítás, akár életvezetési tanácsokat is kihallhatunk belőlük. Erkölcsi rendet sugároznak. Mikor betlehemes előadásunkat próbáltuk, természetes volt számunkra, hogy a kecskeduda mint hagyományos magyar karácsonyi hangszer fontos szerephez jut, keretet adva előadásunknak. A kettősség hagyományainkban nagyon sokszor tetten érhető. A fény – a Kisjézus – születésekor hagyományosan az ördög hangszerén, a dudán billegtették el karácsonyi nótáikat a dudások. S a játék végén – hogy az egyensúly visszabillenjen – belekiabálták a levegőégbe: „Jézus a duda szélibe áll!” Mi is így teszünk.” – avat be Keresztes Nagy Árpád előadásaik témaválasztásának szempontjaiba.

Programajánló

BábAdvent
a Párbeszéd Házában
a Magyar Bábjátékos Egyesület együttműködésével

December 1.

Meseláda Bábcsoport: Betlehemi álom (árnyjáték)

December 8.

Napsugár Bábszínház: Napkeletre nézzetek – betlehemes játék

December 15.

MárkusZínház: Betlehemi történet

Az előadások minden alkalommal 16 órakor kezdődnek. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. További információ és regisztráció: parbeszedhaza.hu

 

Olvassa el Fabók Mancsi Bábszínházának tagjaival készült interjúnkat lapunk decemberi számában!

>> Tovább a magazinra

Megosztás