Mit sportoljon ez a gyerek?

Segítség a tudatos döntéshez

A gyerek sportoljon. A gyerek inkább tanuljon. A gyerek csak olyan sportot válasszon, amelyikre az iskolájában van lehetőség. A gyerek űzze azt a sportot, amely testalkatának, fizikai és pszichés felépítésének a lehető leginkább megfelel. Kinek melyik állítás szimpatikus?

Egyre jobban része az egészséges gyermeki fejlődésről való gondolkodásunknak a sport. Teljesen nyilvánvaló, hogy a testre, izomzatra gyakorolt pozitív hatáson túl egy sportág szisztematikus gyakorlása a gyermekek érzelmi, pszichés fejlődését is rendkívüli módon elősegíti. Ebben a csapatsportok az élen járnak.

A gyermek sportágválasztása többnyire a szülő döntésén alapszik. De mi alapján választ a szülő? Talán saját gyermekkori álmát valósítja meg azzal, hogy gyermekét beíratja focizni? Vagy szeretné, ha a fia, lánya egy olyan sportot űzne, amiben sikeres magyar edzők már olimpikonok tömegeit nevelték ki? Vívjon? Vízilabdázzon? Kajakozzon? Esetleg ússzon!

A sportágválasztás hatalmas felelősséggel jár, ezért nem árt tudatosan végezni. Egy rosszul kiválasztott sportág akár egy életre megpecsételheti a gyermek viszonyát a mozgáshoz. Azt nem tudhatjuk előre, melyik sportot nem fogja szeretni, de azt közel harminc éve módunkban áll kideríteni egy orvosi vizsgálat segítségével, hogy mely sportokban érhet el később sikereket. Nem biztos, hogy olimpiai bajnok válhat belőle, de az ily módon kijelölt sportág garantáltan jó hatással lesz rá, és akár versenyszerűen is űzheti.

Az antropometriai vizsgálat

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának terhelés-élettani laborjában már a nyolcvanas évek eleje óta létezik egy olyan vizsgálat, amely képes nagy pontossággal előre megmutatni, hogy a gyermeknek felnőttkorában várhatóan milyen lesz a testalkata, testmagassága, testtömege, hízásra való hajlama. Az antropometria az embertan segédtudománya, mely az emberi test leírható és mérhető jellemzőinek rendszerezésével és egybevetésével foglalkozik. Négy nagy tudományterület (élettani, örökléstani, orvosbiológiai és alkattani vizsgáló módszerek) ismeretanyagára épül. A sportantropometriai vizsgálat a genetikailag meghatározott tényezőket tárja fel egy húszperces, teljesen fájdalommentes vizsgálat során, ahol egyszerű méréssel rengeteg paramétert rögzítenek. Különböző mért adatok alapján a gyerekről kirajzolódik térben egy kép, amely megmutatja, hogyan fog kinézni felnőttként, és ebből szűrhető le, hogy azok a testi adottságok milyen sport űzésére a legjobbak.

A csontok vastagsága meghatározza, hogy mennyi izom fog tudni megtapadni rajtuk. Csakúgy, mint a hajunk színe, felnőttkori testmagasságunk is teljes mértékben genetikailag előre meghatározott tényező. A testalkatvizsgálattal ezt a megváltoztathatatlan vázszerkezetet mérik fel és határozzák meg, majd az orvosok a sok évtized alatt összegyűlt vizsgálati eredmények alapján tesznek javaslatot az ajánlott, illetve ritka esetben a tiltott sportágakra. A vizsgálatot a gyermek 7–14 éves kora között javasolt elvégeztetni.

A vizsgálat annak eldöntésében is segít, hogy mennyi energiát érdemes fektetnünk a sportba. Érdemes-e mondjuk versenyeztetni a gyermeket, vagy tökéletesen elég, ha hobbiszinten sportol, és mellette még zeneiskolába is van ideje járni.

Korlátoz, vagy növeli az eredményességet?

Alapkérdésként felmerülhet, hogy jó-e a gyermekünknek, ha bizonyos sportokról le van tiltva. A vizsgálat során kapott diagnózist természetesen szinte soha nem szabad így értelmezni. Kevés gyerekből lesz versenysportoló, ezért ha egyik-másik kisiskolás ragaszkodik ahhoz, hogy kosarazzon, pedig a vizsgálaton kiderült, hogy százhatvanöt centinél nem lesz magasabb, miért ne hagyhatnánk neki, hogy azt tegye, amihez kedve van? Versenysportolás esetén ennél egzaktabban kell gondolkoznunk. Egy úszónak vagy egy kosárlabdázónak kell egy minimális testmagassággal és alkattal rendelkeznie ahhoz, hogy jó versenyző váljék belőle. Az olimpián is jól látható a nyilvánvaló alkatbeli különbség egy súlyemelő és egy atléta között.

A vizsgálat sok bizonytalanságot el tud oszlatni. Sokszor előfordul, hogy két gyerek egyformán edz, sőt Bence kétszer annyit is úszik, mint kortársai, azok mégis mind megverik Bencét. Ilyenkor a sportantropometriai vizsgálat szüntetheti meg a szülők folyamatos értetlenkedését. Ezáltal akár sok pénz felesleges elköltésétől is megkímélhető a szülő, hisz a sportolás általában komolyan igénybe veszi a szülői kasszát.

Különösen fontos, hogy a gyerekek lehetőleg még a kamaszkor előtt megismerkedjenek a testalkatuknak megfelelő sporttal, hiszen az amúgy is érzékeny tinédzserkorban nincs szükség felesleges, egyébként elkerülhető lelki sérülésekre, illetve a folyamatos küzdelemre egy vágyott testalkat elérésének érdekében. („Bárcsak magasabb, izmosabb, vékonyabb lennék…!”) Természetesen létezik olyan, hogy valaki hatalmas szorgalommal, szinte a természet törvényeit meghazudtolva százhetven centisen világbajnok kosaras lesz, de ez azért elég ritka.

Pszichológiai háttér

Ahhoz, hogy a gyereknek örömet okozzon a sport, számos tényezőt figyelembe kell venni, s ezek közül csak egy a testalkatvizsgálat. Sokan az antropometria mellett a Vienna-teszt elvégeztetését is javasolják. E pszichológiai felmérés alkalmas a gyermek kognitív funkcióinak, a figyelemnek, az érzékelő-gondolkodási képességnek, a reaktív viselkedésnek és a sporthoz kapcsolódó személyiségjegyeknek a meghatározására. Felhasználható a sportági alkalmasság megállapításához, a sportág kiválasztásához, segítséget nyújt a versenyzők fejlesztésében, hétéves kortól a profi sportolókig.

Híres sportolók és a sportantropometria

A magyar sportolók közül szívesen beszél harminc évvel ezelőtti vizsgálatáról Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozó. Annak idején a kajak-kenu is az ajánlott sportok között szerepelt az értékelőlapján. Már akkor is kiemelkedő testi adottságai voltak, amit a leletet készítő orvos így kommentált: „Nem elrontani!” A világhírű Steffi Grafról él egy legenda a köztudatban. Az orvosok azt mondták róla: ez a lány ha nem a teniszben lesz világbajnok, akkor a négyszáz méteres síkfutásban lesz az. Harminc-negyven évente születik ilyen atlétikai adottságú teniszező, és ha éppen az ön gyereke az? Jobb, ha ezek a dolgok minél hamarabb kiderülnek, hogy tehetséges gyermekünk boldogulását minél hatékonyabban segíthessük. A tehetség ugyan mindig utat tör magának, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor.

Megosztás