„Odahallgatni másokra”

- villáminterjú Kiss Ulrich jezsuitával

Egytől tízig rovatunkban ezúttal Kiss Ulrich jezsuitát, a Szolgáló vezető a tanuló vállalkozásban című könyv szerzőjét kérdeztük.

1. Vezetőként a legfontosabb:
Odahallgatni másokra. Mint Michael Ende könyvének főszereplője, Momo, aki képes volt mind a két viszálykodó felet meghallgatni. Így megértette őket, és el tudta érni, hogy végül mindenki egymás nyakába boruljon.

2. Két meghatározó emlék a jó vezetőről:
A bajorországi Európai Magyar Gimnáziumba jártam, volt ott egy lelkész a horvát jezsuita rendtartományból, Bácsváry Róbert. Ha konfliktusok adódtak a diákok és az iskola között, ő mindig a diákság mellé állt, akkor is, ha ez számára esetleg előnytelen volt. Mindig azt nézte, mi segíti a diákokat és az iskolát a kibontakozásban. Aztán az első főnököm a munkahelyemen: Hans Müller, a Deutsche Lancôme ügyvezetője. Kvázi teljhatalma volt a németországi fiókvállalatnál, de nem bocsátott el senkit. Mindig megtalálta mindenki számára a legjobb helyet a vállalatban.

3. A sikeres élet három leggyakoribb akadálya:

Állandó merengés a múltban, álmodozás a jövőről, a kockázatok kerülése. Aki egyáltalán nem kockáztat, az nem vállalkozó, hanem adminisztrátor.

4. Négy jel, ami arról árulkodik, hogy gyenge vezetővel van dolgunk:

Az első a határozatlanság, ami abban nyilvánul meg, hogy gyakran változtatja a stratégiáját. Aki legutoljára bejött hozzá, annak van igaza. A legutóbbi olvasmányát akarja keresztülvinni. A másik: nem szereti a kritikát. A kritika ugyanis, ha pillanatnyilag fáj, akkor is hatalmas segítség. Ha másért nem, hát megtudhatom, hogy miért gondolják ezt vagy azt rólam az emberek. A harmadik: mindent maga akar csinálni, merthogy ő tudja a legjobban. Szoktam mondani: mindenkinek joga van egy hibához. Akár kettőhöz is. Háromhoz már nem. A negyedik jel: bezárkózik, mint egy toronyba. Nem néz körül a vállalatban, még kevésbé a piacon, csak a nagy íróasztal mögött érzi jól magát, vagy a tárgyalóasztalnál, ahol mondja a magáét. Az ilyen nagyvállalatok központjaiban néha külön liftje van a vezérigazgatónak, és külön kantinban ebédel. Nagyon régóta Ferenc pápa az első Róma püspökeinek sorában, aki számára normális, hogy többnyire együtt étkezik a munkatársaival.

5. Öt hasznos lépés az önbecsülés útján:

Önismeret. Ne becsüljem túl a képességeimet, és ne is becsüljem alul. Ennek legbiztosabb garanciája, hogy vannak barátaid, akikkel meg tudod beszélni a problémáidat. Nem munkatársak, hanem barátok, akik odafigyelnek, és akire te is odafigyelsz. Másodszor: mielőtt cselekszel, alaposan megfontolod, mit teszel, de amikor nekivágsz, nem bizonytalanodsz el. Harmadszor: betervezni a nehézségeket is! Negyedszer: mindenképpen csapatot kell toborozni. Ötödször: Nem szabad magadra hagyatkozni, ami azt jelenti, hogy legalább olyan jól kell ismerni a munkatársadat, mint önmagadat. Jól felmérni, ki mire képes, és szabadságot adni neki. Mindenkinek megvan a maga tehetsége, és nem szabad elvárni, hogy abban legyen jó, amiben én.

6. Hatodszorra is nekivágnál…

Végig tanulási folyamatban vagyunk, születésünktől a halálunkig. Még a halálos ágyon is tanulunk. Gyakran úgy van, hogy ami korábban kudarcnak tűnt, az valójában előrevitt, és amit sikernek hittem, az tulajdonképpen hátráltatott.

7. Hetedíziglen: amit a családi hagyományokból a legfontosabbnak tartasz:

Pozitív értelemben vett kozmopolitizmus. Aki eleve kétnemzetiségű szülőktől származik, az nehezen érti az intoleranciát. Egy másik apró dolog: gyerekkoromban nélkülöztünk, az ötvenes évek Németországban is nehezek voltak. Koreai háború, apám bevonult, de nem kapott zsoldot. Nem tudom hogyan, de anyám megoldotta, hogy nem éheztünk. Kevés volt, de ettünk mindennap. Szeretet volt, szeretettel fogyasztottuk azt a keveset. A szeretet a legfőbb elv a társadalomban és a gazdaságban is.

8. Ha este nyolckor vendég érkezik, egy jó vezető hogyan fogadja?

Készülök. Fontos tudni, a vendégem esetében van-e valami, ami egészségügyi vagy vallási okból ki van zárva. Amikor Apponyi grófot, aki nagy katolikus volt, egy pénteki napon meghívták vacsorára az angol királyi családhoz, a vendég kedvéért az egész királyi család böjtösen étkezett. Fontos, hogy mindig legyen valami kis meglepetés, amit a vendégünk máshol nem kaphat meg. A vendéglátó azonban ne legyen túl kirívó, mert nem ő a középpont. A terítés roppant fontos, mert így a vendégünk a jövetelét ünnepnek érezheti. A vendég érdeklődésének megfelelően vezetni a beszélgetés fonalát. A politikai témával magyarok között könnyen baj lehet. Akkor szokták mondani a találkozás végén, hogy nagyon szép este volt, ha mindenki megszólalhatott. Noha a szűkszavúság is a vendég joga, ha többen vannak egy asztaltársaságnál.

9. Egy híján tíz: ami kimaradt az életedből, és sajnálod.

Amik kimaradtak, azok ma már nem hiányoznak, tehát nem is sajnálom.

10. A tízparancsolat – és amit te vezetőként hozzáfűznél:

A legfontosabb, hogy megértsem, Isten szavai hogyan vonatkoznak rám. Például a „ne ölj!” máshogy vonatkozik egy szülésznőre, és máshogy kell értenie egy tábornoknak. Megint máshogy nehezedik az ötödik parancs súlya egy bankárra vagy egy vállalatvezetőre, aki akár sok ezer emberért is felelős lehet. Isten szava mindig érvényes, „csak” az a kérdés, hogy rájövök-e, engem hogyan akar óvni és előrevinni.

 

Megosztás