Együtt mozdulni a változásokkal – interjú Kollár Klemencz Lászlóval

A fesztivál nem az ötvenesek dühöngője. Az ötvenhárom éves zenészt a forradalmi rock and roll hevület helyett egyre inkább a személyes közlésformák hozzák lázba. A Kistehén zenekarból, a Rájátszás műsorból és novellásköteteiről ismert művésszel a Fishing On Orfű fesztiválon tartott koncertje előtt a backstage-ben egy pohár hideg fröccs mellett beszélgettünk.

(…)

Az első novelláskötetének a címe: Miért távolodnak a dolgok? Azon gondolkodtam ennek kapcsán, hogy a dolgok maguktól távolodnak, vagy mi távolítjuk el őket magunktól?

Ez inkább talán arról szól, hogy van az emberben egy belső, saját maga számára is megérinthetetlen valami. Egy mag, amit nem tud megosztani senkivel.

Mintha egy hatalmas magányba születnénk. Kapunk valamit, amit igazán soha nem tudunk megosztani senkivel.

Bizonyos emberek talán közelebb kerülhetnek ehhez, de hogy valójában milyen vagyok, hogy érzem magam, mit gondolok önmagamról és a világról, milyen nekem itt lennem ebben az egészben, milyen a viszonyom Istenhez, ezt még versben is nagyon nehéz elmondani. Csak magamban érezhetem. Még a feleségemet sem tudom annyira közel húzni, hogy igazán meglássa vagy érezze, és ettől felszabaduljon ez a született magány.

Ezt a kötetet az édesanyjának dedikálta. Vele milyen volt a kapcsolata?

Ő tudott ehhez a legközelebb kerülni. Anélkül hogy különösebben nagy dolgokról beszélgettünk volna, mégis megértette.

Akkor ez az ideál? Ilyen kapcsolatokat kellene építeni?

Igen. És fontos, hogy az ember egyáltalán dolgozzon ezen. Még ha nem is tudja elérni. Mert végtelenül kemény dolog, ha az ember egyedül van a világban. Ezt a nehézséget a kapcsolatok tudják feloldani. Minél közelebb tudsz kerülni valakihez – a családodhoz, feleségedhez, a zenéhez, Istenhez –, annál inkább oldódik ez a magány. Magadat is jobban megismered. De közben mindig történik valami, és megint nagyon távol kerül minden. Kezdheted elölről az egészet. Azt hiszem, erről szól a Miért távolodnak a dolgok?.

(…)

A teljes interjú A Szív Jezsuita Magazin július-augusztusi számában olvasható