Örök zöld ötletek az ünnepekre

Karácsonyi jóvátétel a Földnek

Várjuk a Megváltó születésének napját, s közben egyre csak stresszelünk. Készülődés közben rendszerint nemcsak magunkat helyezzük szélsőséges mértékű nyomás alá, hanem Földünket is. Néhány egyszerű változtatással azonban igazán zölddé tehető az ünnep. Tartsanak velünk ezen az úton! Mi most ezt kérjük karácsonyra a kedves olvasóktól… 

(…)

Bevásárlási őrület

Mielőtt útnak indulunk feltankolni élelmiszerekből az ünnepekre, először is nézzünk szét alaposan az otthoni kamrában. Semmit se vegyünk feleslegesen, inkább a szavatosság lejárta előtt használjuk fel a már megvásárolt dolgokat, esetleg a karácsonyi menüt is ennek megfelelően módosítva. Egyébként sem kell felvásárolnunk egy egész hipermarketet. Ne dőljünk be a tömegpszichózisnak, a boltok csak két napig tartanak zárva… Ettől még senki nem maradt éhen karácsonykor.

Ha az ünnepek előtt leolvasztjuk a hűtőnket, nemcsak hatékonyabban fog működni, de több hely is marad benne a lefagyasztásra szánt maradékoknak. A megmaradt ételekből aztán fantáziánk segítségével újabb fogásokat készíthetünk, a karácsonyi húsokat reggeli szendvicsekbe pakolhatjuk, a mézeskalácsot más sütemények alapjaként hasznosíthatjuk. De semmiképp se dobjunk ki még ehető ételeket, el juttathatjuk őket rászorulóknak.

Hazai termék – kevesebb szmog

Az üvegházhatás csökkentésére vásároljunk hazai termékeket. Lazac helyett vegyünk pontyot – gondoljunk bele, mennyi környezetszennyezés árán jut el hazánkba a tengeri hal. Igyekezzünk nem előre csomagolt ételeket vásárolni: a csemegepultból általában jobb ízű, frissebb árut kapunk, és a szeméthegyeket sem növeljük.

(…)