Örök zöld ötletek az ünnepekre

Karácsonyi jóvátétel a Földnek

Várjuk a Megváltó születésének napját, s közben egyre csak stresszelünk. Készülődés közben rendszerint nemcsak magunkat helyezzük szélsőséges mértékű nyomás alá, hanem Földünket is. Néhány egyszerű változtatással azonban igazán zölddé tehető az ünnep. Tartsanak velünk ezen az úton! Mi most ezt kérjük karácsonyra a kedves olvasóktól… 

A decembert nevezhetnénk a túlzások hónapjának is. Túl sok ételt vásárolunk, túl sokat aggódunk, túl sokszor zördülünk össze nagy igyekezetünkben. Ha buddhista szerzetesek ünnepelnék a karácsonyt, biztosan lenne néhány gyakorlatuk a nyugodt, belső ünnep elérésére…

Nagy-Britanniában csak csomagolópapírból nyolcezer tonna hulladék gyűlik össze az ünnepek során – előállításához ötvenezer fát kellett kivágni… Az Egyesült Államokban még több csomagolóanyag fogy ilyenkor: összesen mintegy négymillió tonna landol a kukákban. Minden évben több millió tonna fenyőfát dobunk ki, miközben felaprítva szegény családok tízezreinél lehetne belőle tűzifa.

Bevásárlási őrület

Mielőtt útnak indulunk feltankolni élelmiszerekből az ünnepekre, először is nézzünk szét alaposan az otthoni kamrában. Semmit se vegyünk feleslegesen, inkább a szavatosság lejárta előtt használjuk fel a már megvásárolt dolgokat, esetleg a karácsonyi menüt is ennek megfelelően módosítva. Egyébként sem kell felvásárolnunk egy egész hipermarketet. Ne dőljünk be a tömegpszichózisnak, a boltok csak két napig tartanak zárva… Ettől még senki nem maradt éhen karácsonykor.

Ha az ünnepek előtt leolvasztjuk a hűtőnket, nemcsak hatékonyabban fog működni, de több hely is marad benne a lefagyasztásra szánt maradékoknak. A megmaradt ételekből aztán fantáziánk segítségével újabb fogásokat készíthetünk, a karácsonyi húsokat reggeli szendvicsekbe pakolhatjuk, a mézeskalácsot más sütemények alapjaként hasznosíthatjuk. De semmiképp se dobjunk ki még ehető ételeket, el juttathatjuk őket rászorulóknak.

Hazai termék – kevesebb szmog

Az üvegházhatás csökkentésére vásároljunk hazai termékeket. Lazac helyett vegyünk pontyot – gondoljunk bele, mennyi környezetszennyezés árán jut el hazánkba a tengeri hal. Igyekezzünk nem előre csomagolt ételeket vásárolni: a csemegepultból általában jobb ízű, frissebb árut kapunk, és a szeméthegyeket sem növeljük.

Körültekintő ajándékozás

Megérkeztünk a legnagyobb dilemmák forrásához. A gyerekeknél érthető, hogy ez a téma mozgatja meg őket leginkább. Nekik igyekezzünk újrahasznosított anyagból készült ajándékot vásárolni, de semmiképp se vegyünk olyat, amelyhez elem szükséges.

Ismerek családot, ahol annyi felnőtt gyerek van, és valamennyinek felesége/férje, hogy eldöntötték: minden évben kihúzzák egymást, s így csak egy-egy embernek vesznek ajándékot. Tudják, hogy egyszerűen kivitelezhetetlen lenne mindenkinek kitalálni valami különlegeset. Én például évek óta színház- és koncertjegyekkel ajándékozok, de adtam már gokartozást vagy jógabérletet is. Ennél környezetkímélőbb ajándékot keresve sem találhatnék… S nem kell a különböző szolgáltatóknál kapható kuponokra korlátoznunk a fantáziánkat, mi magunk is kitalálhatunk különböző utalványokat a családtagjainknak: masszázskupon, mosogatáskupon, főzéskupon… Lehet, hogy így sokkal nagyobb lesz az öröm, mint egy tizedik pulóverrel szembesülve…

Sok családban előfordul, hogy az évente egyszer látott rokonok is elvárják az ajándékot, pedig nagyon nehéz úgy vásárolni, ha nem is nagyon ismerjük az illetőt. Sosem késő vállalni ezt a konfliktust, és kifejezni igényünket a változtatásra. Még mindig jobban megéri, mint évről évre rossz érzésekkel, nem szívből ajándékozni.

Környezetvédő ismerőseinknek az a legjobb ajándék, ha csökkentjük az ökológiai lábnyomukat. Internetes oldalakon tájékozódhatunk, hogy egy év alatt mekkora ökológiai szennyezést hagyunk magunk után, és lehetőségünk van annyi fa telepítésének finanszírozására, amennyi semlegesíti e káros hatást.

Újrahasznosított csomagolás

Sok helyen lehet olvasni arról, hogy újrahasznosított papírba bújtatva kellene átadnunk az ajándékokat, vagy esetleg már nem hordott ruhákból készítsünk többször is felhasználható csomagolást. Egyébként meg jól tesszük, ha óvatosan szabadítjuk ki ajándékunkat, mert így a papírt újból fel tudjuk majd használni, a díszítés fokozására használt szalagokról nem is beszélve.

Az igazán bátrak azonban csomagolás nélkül ajándékoznak. Gondoljunk csak bele, hogy mi a papírba burkolás egyik fő szerepe: a meglepetés késleltetése. Valóban van erre szükségünk felnőtt fejjel is? Mi például odahaza egy nagy dobozba tesszük az összes ajándékot, ráterítünk egy takarót, és egyesével húzzuk elő e „képzeletbeli puttonyból” kinek-kinek az apró ajándékát.

Bérelt karácsonyfa

Sokan gondolják, hogy ők óvják a környezetet, hiszen műanyag fenyőfát vásároltak, pedig ennek épp az ellenkezője igaz. A műfenyők gyártása jelentősen fokozza az üvegházhatást, lebomlási idejüket pedig megjósolni is lehetetlen. Egyre több helyen lehet azonban cserepes fenyőt bérelni. Ezek a földlabdás fák legfeljebb egy hetet bírnak ki a fűtött lakásban, ezt követően fokozatosan kell a hideghez szoktatni őket. Ha nincs lehetőségünk kiültetni a fenyőfát a kertünkbe, néhány kertészet az ár feléért vissza is vásárolja élő karácsonyfánkat.

Évente sok fenyőfát vágnak ki feleslegesen, melyek a földben maradva csökkenthetnék az üvegházhatást, és tovább nőhetnének a következő évekig. E probléma megelőzésére indult egy új szolgáltatás, egy honlap, ahol még a kivágás előtt álló fenyők közül lehet választani, és a megrendelt fát házhoz is szállítják nekünk. Így csak annyi fát vágnak ki, amennyi valóban karácsonyfává lesz.

Ledégők

Nemcsak a pénztárcánk, hanem a környezetünk is jobban jár, ha ledégőkkel világítjuk ki a lakást, mert ezek kilencvenöt százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint hagyományos társaik. Milyen dühítő, amikor egy karácsonyi fényfüzéren egyetlen izzó kiégésekor az egész sor működésképtelenné válik. Ledégőkkel ilyen nem történhet.

Válogassunk!

Karácsony után itt a remek alkalom, hogy ha eddig nem válogattuk külön műanyag és papírszemetünket, s az általános kukába dobtuk az üres üvegeket, mostantól megváltoztassuk e szokásunkat. Ne csak azért, mert az óceánban szeméthegyek vannak, hanem a saját jó érzésünk érdekében is. Az interneten egyszerűen meg lehet találni a hozzánk legközelebb eső szelektív hulladéktároló konténereket.

Igazi karácsonyt!

Sokan azt gondolhatják, jobb lett volna ide egy mézeskalács-illatú írás, amelyet rumos forró csokival a fotelben ülve kellemesebb lett volna elolvasni. De higgyék el, sokkal nyugodtabb lesz a karácsonyuk, ha bizonyos dolgokat megváltoztatnak benne. Ha zöldebbé tesszük, rádöbbenünk, hogy a kevesebb több, és nem lesz lelkiismeret-furdalásunk, hogy nincs nyolcféle sütemény az asztalon.

A háború éveiben vagy épp a szocializmusban lehet, hogy igazibb s talán még boldogabb karácsonyok is voltak, mert az emberek nem tudtak elveszni a vásárlás végeláthatatlan bugyraiban. Még gyerekkoromban sem volt ilyen bőség az asztalokon, mint ma – de nem biztos, hogy ennek csakugyan így kell lennie.

Megosztás