Janka György

Iskoladrámától a musicalig

Mi a közös Mikes Kelemenben és Esterházy Pálban? Mi köti össze Leopold Mozartot Emmanuel Macronnal vagy a Marvel moziverzum barátságos és közkedvelt Pókemberének megszemélyesítőjével, Tom Hollanddal? Egykori jezsuita diákokként valamennyien aktív szereplői voltak iskolájuk színjátszó közösségének, amelyben pallérozhatták kiállásukat és előadói készségüket.

Bővebben “Iskoladrámától a musicalig” »

Gajdó Ágnes

Szent Ignácok Mendén

A Pest megyei településen épült hazánk első, laikus kezdeményezés nyomán a jezsuita rendalapító nevére fölszentelt templom, és itt látható a magyar művészettörténet alighanem legmonumentálisabb Ignác-ábrázolása is. A helyszínen eredtünk a szövevényes mendei Szent Ignác-tisztelet nyomába.

Bővebben “Szent Ignácok Mendén” »

Barta István

Barátok az Úrban

Hogyan lehet bekerülni Jézus baráti társaságába? A jezsuiták és a barátság lelkiségéről Nagy Bálintot, a magyar rendtartomány hivatásgondozóját kérdeztük, aki próbaév, illetve legújabban egy videósorozat segítségével kíséri az érdeklődőket a személyes istenkapcsolat elmélyítésének útján.

Bővebben “Barátok az Úrban” »

Barta István

A socius zoknija

1 Egykeként otthonosan érzed magad a rendi közösségben?

Nem szomorkodtam otthon magányosan gyerekkoromban. Voltak unokatestvéreim, és egy csomó gyerekkel együtt játszottam, ahol laktunk. Ma is szeretek emberek között lenni, ezért is örülök, hogy a rend révén – akár mélyebb értelemben is – testvéreim vannak, és tagja vagyok egy világméretű szerzetesközösségnek. Minden vonatkozásban a jezsuita rend az otthonom.

Bővebben “A socius zoknija” »