Mentes, mégis teljes

Mit lehet kisütni a hiányból?

Papócsi-Réthy Katalin az első gluténmentes budapesti pékség, a Free megálmodója és tulajdonosa. Néhány éve éppen részmunkaidős állást keresett, de ez fejlesztőmérnöki végzettséggel és három kisgyermek anyukájaként lehetetlen küldetésnek bizonyult. Hollandiában terhesen is komolyan vették az állásinterjúkon, Magyarországon szinte fogyatékosnak számított.

A Free pékség felé sétálva a járókelőket hallgatom a Dob utcában, és legalább négy különböző nyelvet vélek felismerni. A bulinegyed közepén járunk. A pékségben egy szimpatikus francia pár meglepően jó angolsággal vásárol éppen reggelit, amit el is fogyasztanak az üzlet előtti apró teraszon. Mindenki mosolyog, úgy tűnik, errefelé nincs is hétfő reggel.

Ugyanolyan, mint a többi

Megvárom, amíg Katalin befejezi a tész- tagyúrást. El is kezd mesélni arról, amiről sokan kérdezik, de úgy tűnik, nemcsak a péksüteményeket, a hozzá tartozó narratívát is szívvel-lélekkel kínálja. „Amikor a középső gyerekemről hat éve kiderült, hogy gluténérzékeny, ezt hatalmas sokként éltem meg. Szörnyű volt belegondolni, hogyan fogunk étkezni az elkövetkező évtizedekben, mi lesz, ha megcsap a lángos vagy a kürtőskalács illata a strandon, mit fog érezni a gyerek, ha egy szülinapi zsúron egyedül ő nem ehet a tortából.

A kezdeti sokk hamar megoldásorientált keresésbe csapott át,

mert megláttuk benne a kihívást a férjemmel. Családi szinten az első pillanattól azt mondtuk, hogy innentől kezdve senki nem eszik glutént. Mi azt valljuk, Emma számára ez így is hatalmas kirekesztettséget jelent, hadd érezze legalább a családjában, hogy ugyanolyan, mint a többiek.”

(…)

Fotók: Földházi Árpád

A cikk folytatása A Szív áprilisi számában található.