A lélek egészségére

Borászat, sörfőzés és gasztronómia a Pannonhalmi Főapátság égisze alatt

Ora et labora et lege, azaz imádkozzál, dolgozzál és olvass! – így szól a hármas szerzetesi eszmény, amely Szent Benedek hazai követőinek tevékenységét több mint egy évezrede meghatározza. Ezúttal sokféle munkájuk, kezdeményezésük és hagyományuk egy különleges részének eredtünk a nyomába. Amint leparkoltunk a pannonhalmi Viator étterem mellett, és beléptünk az itt kialakított Omnibus nevű üzletbe, rögtön szemünk elé tárult az a rengeteg termék, mely a bencések nevéhez fűződik.

(…)

Noha kétségtelen, hogy a környék természeti szépségei rengeteget hozzáadnak egy pohár apátsági bor pannonhalmi elfogyasztásához, a minőség garantálja, hogy a négy fal közé szorulva is örömünket leljük abban, ha a főapátság logójával díszített termékeket választjuk. A pincészet létrehozásában főszerepet játszó, nemzetközi hírű, 2005-ben elhunyt borász, Gál Tibor, valamint a sörfőzde főzőmestere, Tihanyi Fülöp pannonhalmi öregdiák is többször kiemelte már, hogy a rend legfontosabb kérése az volt: teremtsenek minőséget. Ezt a törekvést bizonyítja, hogy a sörfőzde megnyitását megelőzően Tihanyi Fülöp egy tanulmányúton ellátogatott a világ egyik legnevesebb belga apátsági sörfőzdéjébe. Az ottani trappistáknál szerzett tapasztalatait is felhasználta, hogy saját receptúrát készítsen a főzdéjük kínálatát jelentő négyféle hagyományos belga sörhöz (Blonde, Dubbel, Tripel és Quadrupel).

„Ez is egyfajta kommunikáció, csak ez esetben a termékekkel kommunikálsz, nem képekkel vagy szövegekkel. S a termékek üzenete az, hogy mögöttük áll egy élő, ezeréves hagyomány, Magyarország legősibb szerzetesi közössége és intézménye. Természetesen ez önmagában nem lenne elég. Szerencsére szerves része az az állandó, magas minőségre törekvés is, ami a bencéseket jellemzi” – ad magyarázatot Kormos Gyula arra, hogy miért ilyen kelendők a főapátság borai, sörei és egyéb termékei. Persze a kommunikáció csak úgy lehet sikeres, ha értő fülekre talál, így a minőség kiegészül azzal az igyekezettel, hogy az átlagember számára is elérhető legyen. Mind a bor, mind a sör esetében fontos szempont a kedvező ár-érték arány, így a borkedvelőknek messze nem kell felborítaniuk a teljes családi költségvetést, ha például egy Pannonhalmi Apátsági Pincészetben készült palackot szeretnének az ünnepi asztalra tenni.

A Viator Apátsági Étterem és Borbár is valószínűleg a fent említett szellemiségnek köszönhetően vált az ország egyik kiemelkedő vendéglátóhelyévé. Olcsónak semmiképpen sem nevezhetjük a kínálatát, de az is bizonyos, hogy a helyi alapanyagokból készült itteni ételek a legmagasabb minőséget képviselik. S hol marad az elérhetőség? Az étterem teraszán parkol egy food truck, amelynek ételkínálata megfizethetőbb, mint a Viatoré, mégis szintén a hely sajátosságait hordozza. Ha tehát valaki a környéken kirándul, esetleg zarándoklat közben megéhezik, van lehetősége megenni akár egy hamburgert is – de az pannonhalmi hamburger lesz. A menüt itt is Gyurik Gábor, a Viator séfje állította össze, aki figyelt arra, hogy a főapátság gyógynövényes alapanyagai, fűszerei megjelenjenek az ételekben. A food truck egyébként nem csak Pannonhalmán van jelen: országszerte feltűnik fesztiválokon is. Kormos Gyula azt is elárulta, hogy terveik szerint a jelenlegi márkabolt kibővítésével hamarosan megnyílik a Viator-bisztró, ahová azok is betérhetnek, akik nem a fine-dining éttermet választanák.

(…)

Az ezeréves szőlőkultúra mellett a gyógynövénytermesztés is hasonlóan ősi hagyománya a rendnek. A pincészettől pár száz méterre lévő levendulamezők között lépdelünk, amikor megtudjuk, hogy a helyi arborétumot az 1700-as években telepítették, de a gyógynövényekkel való foglalkozás egészen Nagy Károly frank császárig vezethető vissza, aki a clunyi bencésekkel alkotta meg azt a rendszert, mely előírta, hogy hol, hogyan és milyen gyógynövényeket kell termeszteni egy kolostorban. A főapátság nevéhez fűződő teák, kenőcsök, szappanok, kozmetikumok, illóolajok előállítása középkori és kora újkori receptúrákon alapul.

Az arborétum közepén új épületrészre lettünk figyelmesek, melyről kiderült, hogy tavasztól az ország első illatmúzeumának ad helyet, valamint egy látványlepárlót is találunk majd benne, ahol az illóolajok készítésével ismerkedhetnek meg a betérők. Egy furcsa építmény is magára vonja itt a látogatók figyelmét: egy csűr, amely egy biomassza-fűtőmű része. A főapátság egységei ugyanis igyekeznek nagyon környezettudatosan működni, csökkentve az ökológiai lábnyomukat. „A biomassza-fűtőműben az apátság gazdálkodási területéről, a szőlő- és kertművelésből származó mindenféle nyesedéket, biomasszát égetnek el. Ez biztosítja a főapátság fűtését és melegvíz-ellátását” – mutat a hatalmas kupacokban álló növényi darabkákra Kormos Gyula. Emellett fontos törekvésük a napelemek minél szélesebb körű hasznosítása is: a Viator étterem tetején és a pincészetben is találkozunk ezzel a megoldással, s egy önálló napelempark kiépítését is tervezik. Ez nemcsak a főapátság áramfogyasztását fedezné, de a hálózatba is termelne vissza energiát.

(…)

A cikk teljes terjedelmében A SZÍV Jezsuita Magazin 2021. februári számában jelent meg, ide kattintva belelapozhat, megvásárolhatja, vagy akár elő is fizethet a lapra!

Fotó: Orbán Gellért

Megosztás