Hét kihívás nyárra

Bicikliút

Tippek, lehetőségek a meleg hónapok színesítésére – az egyiket te is biztosan be tudod vállalni…

1. Tekerd körbe a Balatont!

A magyar tenger körül nagyjából kétszázhúsz kilométert kell biciklizni, hogy visszaérjünk a kiindulópontra. Ennek a távnak a megtétele nyáron – amikor nemcsak a látványos partszakaszok, hanem maga a tó is hívogató – igazán ideális, maximum a csúcsidőszak forgalma okozhat kellemetlenséget. Ugyanakkor végig van kerékpárút (bár az „ideális ív” érdekében néhol érdemes letérni róla), s a sok nyitva tartó bolt és étterem miatt akár elég csak egy kulaccsal nekivágni. Ha pedig a bringád és a kondíciód sem rozoga, nem érdemes a megalvásban gondolkodni, az igazi kihívás ugyanis az egy napon belüli teljesítés. Talán a legjobb Siófok környékéről kelet felé indulni, hogy a legmeredekebb, a balatonaligai emelkedőn az elején túl legyél, s a dombosabb északi part megtétele után a délin szinte már csak gurulni kell… (A kevésbé bátraknak kezdésként a Velencei-tó körbetekerését ajánljuk, az kevesebb mint harminc kilométer.)

2. Hívj fel naponta egy barátot!

Ez a lehetőség persze az év bármely szakaszában adott, ám nyáron talán könnyebben előfordul, hogy egy olyan ismerőssel, akivel például egy év közben gyakran ismétlődő programon sűrűn találkozunk, megszakad a kapcsolat, netán pont ekkor van mindannyiunknak több ideje egy-egy ilyen telefonhívásra, illetve találkozásra. Ugyanakkor ez a kihívás talán arra a legalkalmasabb, hogy

olyan barátokat keressünk fel, akikkel régen beszéltünk, s bár gyakran eszünkbe jutnak, rendre elodázzuk, hogy rájuk csörögjünk

az „ezzel holnap sem fogok elkésni!” felkiáltással. Segíthet, ha napirendünk egy-egy ismétlődő eseménye, akár a fogmosás utánra vagy egy mindennap érintett útszakaszon való sétálás idejére programozzuk be ezt a tevékenységet. Afelől pedig kétségünk sem lehet, hogy barátaink, rokonaink hálásak lesznek az érdeklődésért.

3. Nézz meg esténként egy TED-videót!

A különböző ismereteket röviden tálaló internetes előadás-sorozat néhány kattintással elérhető, elég 10-15 percet rászánni egy-egy darabjára, s rendre olyan érdekességekre bukkanhatunk, amelyek gondolkodásra, továbbolvasásra késztetnek, illetve beszélgetéseket indíthatnak el. Eltérő területeken növelhetjük ezzel a műveltségünket. Ha kezdésnek ajánlanunk kellene egy-egy konkrét videót, akkor például David Steindl-Rast bencés szerzetes „Boldog akarsz lenni? Légy hálás!” című előadását vagy Brene Browntól „A sebezhetőség erejé”-t javasolnánk. De a Ted.com-on, illetve a Youtube-on fellelhető közel háromezer felvételből találunk különböző toplistákat és válogatásokat, s a zömét magyar felirattal is megtekinthetjük. Természetesen ugyanez a kihívás működhet más csatornákon is: egy konkrét előadó videóinak megtekintésével vagy például interjúsorozatok olvasásával, nézésével.

4. Kezdj neki a Kéktúrának!

Hazánk első számú jelvényszerző túramozgalmának, az Országos Kéktúrának a teljesítése a bakancsos turisták körén kívül is kezd egyre népszerűbb lenni. A kék sávjelzéssel ellátott, gondosan karbantartott útvonalak nemcsak azért csábítóak, mert szép és nevezetes helyekre kalauzolnak el, hanem azért is, mert a pecsétek gyűjtögetése arra indít, hogy újabb és újabb szakaszokat tegyünk meg.

Ha neki akarsz kezdeni, szinte bárhol is laksz az országban, nem lehet nagyon távol a legközelebbi kék jelzés,

hiszen nemcsak a Kőszegi-hegységnél induló, majd a Balaton-felvidéken át az Északi-középhegységen végighúzódó, 1164 kilométeres Országos Kéktúrába lehet belevágni, hanem az Országos Kékkör további két cikkelyébe, a Dél-Dunántúli Kéktúrába (541 km) és az Alföldi Kéktúrába (865 km) is, s létezik külön balatoni, börzsönyi és bükki kék is. A tavasszal kiadott új, színes térképpel ellátott pecsétfüzetek segítik a tájékozódást, az interneten pedig számos további tippet és útvonalleírást találunk az egyes szakaszokról, amelyek hossza szinte tetszőlegesen variálható.

5. Elegyedj szóba az emberekkel!

Pénztárossal, kalauzzal, portással, járókelőkkel vagy mondjuk a liftben velünk együtt utazókkal ritkán vesszük fel a kapcsolatot, s bár ezt bizonyára többnyire nem is igénylik, könnyen megérezhető, kinek jön jól az adott szituációban egy-egy mosoly, bók, biztató szó. Tapasztalatból mondhatjuk, hogy amikor sikerül így kapcsolatot teremteni valakivel, akár csak egy nagyon apró vidámságot okozva, mi is jobban érezzük magunkat, és sejthető az is, hogy

ez kisebb-nagyobb „lavinákat” generálhat.

(Például a kasszában az utánunk jövő is részesülhet abból, amit még mi adtunk a pénztárosnak.) Nyilván különböző szintek képzelhetők el, ha alapból is nyitott személyiségek vagyunk, vagy ha zárkózottabbak, de a lényeg, hogy tegyük meg az első lépéseket.

6. Menj el misére egy héten át mindennap!

Hogy az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztussal való találkozás milyen gyümölcsöket rejt, azt részletesen nem itt és most taglalnánk, de mindenképpen ajánljuk azt a lelkületet, illetve lendületet, amelyet ezáltal kapunk. Ráadásul nyáron a kora reggeli és esti misékre sem kell sötétben bandukolni, s a hideg templomok is az előnyösebb oldalukról mutatják meg magukat. Igaz, megeshet, hogy a hétköznapi misék a papok szabadságolása miatt egy időre elmaradnak, ám ha olyan helyen lakunk, könnyen találhatunk másik templomot. Sőt lehet akár plusz érdekessége a kihívásnak, ha mindennap máshová megyünk. Ebben segítségünkre lehet a Miserend.hu adatbázisa, vagy ugyanennek az épp megújuló okostelefon-alkalmazása, amely a közelben lévő templomokat is listázza.

7. Fuss minden alkalommal másért!

Nemcsak egy szentmisét, hanem egy futást is fel lehet ajánlani valamilyen szándékra vagy egy-egy konkrét emberért. Igaz, kevesebb benne a spiritualitás, bár a „Jézus Krisztus, Dávid fia, könyörülj X. Y.-on” ismételgetése egy nem túlságosan megterhelő pályán beleférhet. Ugyanakkor arra is jó lehet ez, hogy

valakire egyszerűen csak intenzívebben gondoljunk, majd ezt megosszuk vele.

Sőt ha ezeket a futásokat a Facebookon is rendre posztoljuk, másokat is jobban ösztönözhetünk hasonlóra. Természetesen ugyanez működhet úgy is, ha egy hosszabb futás alkalmával minden kilométert különböző célokért ajánlasz fel, s persze választhatsz akár teljesen más sporttevékenységet is.

Megosztás