Nyári csendajánló

A nyári hónapok sokak számára lehetőséget biztosítanak az elmélyülésre. Vannak, akik szervezett lelkigyakorlatokon vesznek részt, mások inkább magányra vágynak, hogy így építsék tovább istenkapcsolatukat. Most azoknak igyekszünk segíteni, akik a Bibliájukkal kettesben kelnének útra, és egy természetközeli helyen, csendben töltenének el néhány napot.

Olvasóinknak biztosan nem kell bemutatnunk a magyar jezsuiták által működtetett hazai lelkigyakorlatos házakat: a gyönyörű természeti környezetben található dobogókői Manrézát és a püspökszentlászlói Életrendezés Házát. Ezért ezúttal más lelkigyakorlatos helyszínekre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Közel a fővároshoz

Szent Gellért Lelkigyakorlatos Ház, Leányfalu

Aki veszi a bátorságot, hogy csendben maradjon, az felfedezi Isten jelenlétét.”

A ház 1983-as megnyitása szinte csodaszámba ment, mivel a szocialista rendszer még javában virágzott. A lelkigyakorlatos ház ajtaja fölé kiírhatnánk: öröm és remény – arra a kettős hivatásra utalva, amelyet a lelkigyakorlatos ház szeretne betölteni.

Leányfalu

Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház és Konferenciaközpont, Máriabesnyő

„Mindenik embernek a lelkében dal van
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”

(Babits Mihály)

A ház csendesen bújik meg a besnyői dombok között. Zöldövezeti elhelyezkedése miatt kiválóan alkalmas csendes sétákra, barangolásokra. A honlapján olvasható látogatói visszajelzések szinte kivétel nélkül kitérnek a házban szolgáló nővérek vendégszeretetére.

Csendes a falu, távol a város

Porta Pacis Lelkigyakorlatos Ház, Bárdudvarnok

A lelkigyakorlat lehetőséget ad a növekedésre, körülményeket teremt arra, hogy kilépjünk túlfeszített életformánkból, és felfedezzük életünk igazi értelmét.”

A Somogy megyei település falusi környezete ideális lehetőséget biztosít a lélek épülésére, a Jézussal töltött minőségi idő segíti a gyógyulást. Bárdudvarnok Kaposvártól alig tíz kilométerre, a belső-somogyi dombok talán legszebb részén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben fekszik. A „Béke Kapuja” lelkigyakorlatos ház finn támogatásból vásárolt finn fenyőfából épült, az építkezést erdélyi mesterek végezték.

Betlehem Katolikus Lelkigyakorlatos Ház és Üdülő, Bükkszentkereszt

„Betlehem, magyarul a Kenyér Háza szemlélni tanít az emberben és a kenyér színében jelen lévő Istent. Imádkozunk, hogy az Élet Kenyere éltesse e ház minden vendégét.”

Magyarország második legmagasabban fekvő településén csendünket csak a madarak csicsergése szakíthatja meg az Úr nagy-nagy örömére. Szent Ferenc Kisnővéreiben néhány éve fogalmazódott meg a vágy, hogy segítsék a közelükben élő embereket, a kevésbé tehetőseket is, gyógyulni, életet rendezni, elcsendesülési, lelkigyakorlatos lehetőségeket biztosítva számukra.

lelkigyakorlat

A határon túl

Szent Pio Lelkigyakorlatos ház, Székelyudvarhely

„Jöjjetek hozzám, akik elfáradtatok és terheket hordoztok. Várjuk házunkba, hogy megtapasztalja Isten szeretetét.”

Az anyaországtól ilyen távol csodálatos érzéssel tölti el az embert, hogy a mai napig szinte mindenki magyarul beszél a székely városban. Többségében kétágyas szobáival házastársi lelkigyakorlatok végzésére specializálódott a Szent Pio, de olykor egyéni lelkigyakorlatokat is tartanak. Érdemes egy erdélyi nyaralással, kirándulással összekapcsolni az itt eltöltött időt, hogy ne csak lelkileg, fizikailag is megújultan térjünk vissza a munka világába.

Szent Margit-ház, Csíkszentdomokos

„Szinte semmi sem változott, csak annyi, hogy a csendben élet született, amivel már nem éldegélni, hanem valóban élni lehet.”

Az intézményt egy Szent Ignáci lelkiségű szerzetesközösség, a Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek igazgatják. Ha idelátogatunk, erdei patakok torkolatánál sétálgathatunk Csíkban, Hargita megyében, és egy hagyományait őrző falu életébe is bepillantást nyerhetünk.

A cikk A Szív július-augusztusi számában jelent meg

Megosztás