Őrködni a gondolatok felett

A szent öregek mondták: „Minden hozzád érkező gondolattól kérdezd meg: »A mieink közül való vagy, vagy az ellenségtől jössz? (Józs 5,13)« Biztosan el fogja árulni neked.”

Őrködni a gondolataink felett, vagy más szóval fegyelmet tartani a gondolataink terén első hallásra remetéknek vagy filozófusoknak való, élettől távoli dolognak tűnhet, valójában viszont a lelki élet mesterei szerint olyan gyakorlat, amely a lelki fejlődés egyik alapfeltétele. Nem a gondolat szabadságát gúzsba kötő „gondolatrendőrségről” van itt szó, nem is a filozófiaórán tanult arisztotelészi szabályokat követő logikus gondolkodásról, hanem a belső éberség állapotáról, a megkülönböztetés képességéről, amely abban segít minket, hogy legmélyebb vágyaink, természetfeletti céljaink szerint alakítsuk érzéseinket és cselekedeteinket, nemet mondva mindarra, ami ezektől el akar tántorítani minket.

(…)

Segítse szerkesztőségünk minőségi munkáját!

Csupán eladásokból és hirdetésekből sajnos nem tudjuk fenntartani lapunkat, ezért számítunk az Ön támogatására is! Előfizetésével, könyvvásárlásával vagy adományával a Jezsuita Kiadó küldetését segíti!

Támogatom a kiadó munkáját

Fotó: Meszleny Anna

A teljes cikk A Szív Jezsuita Magazin szeptemberi számában olvasható