Kockáztassatok megfontoltan!

Ferenc pápa tíz buzdítása a fiatalokhoz

Ferenc pápa és a fiatalok (MTI)

A pápa érti a fiatalokat: nem azért, mert olyan szavakat is használ, hogy photoshopolni, külső merevlemez vagy resetelni. Nem is azért, mert van Twitter-fiókja, és sokszor szelfizik fiatalok csoportjaival. Inkább azért, mert érzékeny a problémáikra, és álmaikat az egész egyház szolgálatába kívánja állítani. Ferenc pápa számít a fiatalokra, hisz a dinamizmusukban, és abban, hogy a Lélek általuk is szól az egyházban.

1. FELELŐSSÉG AZ EGYHÁZBAN

„Ti, fiatalok erősek vagytok, az életetek olyan szakaszában vagytok, amikor nem vagytok híjával az energiának. Használjátok ezt az erőtöket és energiátokat a világ megjavítására, kezdve a hozzátok legközelebb eső valóságokon. Azt szeretném, hogy az egyházban bízzanak rátok felelősségteljes feladatokat, hogy legyen bátorság teret engedni nektek, ti pedig készüljetek fel rá, hogy magatokra vállaljátok ezt a felelősséget.” (2018. február 11.)

2. FIATALOK ÉS IDŐSEK

„Szükségetek van az idősek bölcsességére és látásmódjára. Miközben odatárjátok szárnyaitokat a szélnek, fontos, hogy felfedezzétek gyökereiteket, és meghallgassátok az előttetek járók tanúságtételét. Értelemmel rendelkező jövő építéséhez ismernetek kell a múlt eseményeit, és azokat illetően állást is kell foglalnotok. Nektek, fiataloknak megvan az erőtök, az időseknek pedig megvan az emlékezetük és a bölcsességük.” (2017. február 27.)

3. KESERŰ GONDOLATOK ÉS BIZALOM

„Ne add meg magad az éjszakának: ne felejtsd, hogy az első legyőzendő ellenség nem rajtad kívül, hanem benned van! Ezért ne adj teret a keserű, sötét gondolatoknak! Ez a világ az első csoda, amit Isten tett, és Isten a mi kezünkbe adta újabb csodák megvalósulásának kegyelmét. Hit és remény kéz a kézben járnak.

Higgy a legmélyebb és legszebb igazságok létezésében!

Bízz a teremtő Istenben, a Szentlélekben, aki mindent a jó felé irányít; bízz Krisztus ölelésében, aki minden embert vár földi élete végén, hidd, hogy ő vár téged!”(2017. szeptember 20.)

4. A KERESZT BOTRÁNYA

„A Jézus Krisztusban való hit nem tréfa, nagyon is komoly dolog. Botrány, hogy Isten eljött, hogy olyan legyen, mint egy közülünk. Botrány, hogy meghalt egy kereszten. Ez a botrány a kereszt botránya. A kereszt továbbra is megbotránkoztat. Ugyanakkor ez az egyetlen biztos út: a kereszt útja, Jézus útja, Isten Fia megtestesülésének útja. Kérlek, ne hígítsátok fel hiteteket Jézus Krisztusban. Van narancsturmix, alma- és banánturmix, de kérlek, ti ne igyatok hitturmixot! A hit teljes egész, nem szabad felhígítani. Ez Jézusba vetett hit, hit Isten emberré lett Fiában, aki szeretett engem, és meghalt értem.” (2013. július 25.)

5. BIBLIA

„Valami isteni van a kezetekben: egy könyv, amely olyan, mint a tűz; egy könyv, amelyben Isten beszél. Ne felejtsétek tehát: a Biblia nem azért van, hogy a polcra tegyük, hanem inkább azért, hogy a kezünkben tartsuk, gyakran olvassuk, mindennap, akár egyedül, akár társaságban. Egyébként is társaságban sportoltok, társaságban mentek vásárolgatni.

Miért ne lehetne közösen, ketten, hárman vagy többen olvasni a Bibliát?

Akár a szabadban, a természetben elmerülve, az erdőben, a tengerparton, este gyertyafénynél… Mély és felkavaró élményben lesz részetek.” (2015. december 4.)

6. A NYOLC BOLDOGSÁG ÉS A MÁTÉ 25

„Azt kérdezitek: mit kell tennünk, Atya? Nézd, olvasd a boldogmondásokat: jót fog tenni neked. Ha tudni akarod, konkrétan mit kell tenned, olvasd el Máté evangéliumának huszonötödik fejezetét, amely azt a mércét tartalmazza, amely szerint meg leszünk ítélve. Ezzel a két dologgal már kezetekben van a cselekvési terv: a boldogságok és Máté huszonötödik fejezete. Nem kell más egyebet olvasnotok. Egész szívemből kérem ezt tőletek.” (2013. július 25.)

7. KOCKÁZAT

„Mernünk kell új utakra lépni. Ne lepődjetek meg: merni kell új utakra lépni, még ha ez veszélyekkel jár is. Az a nő és az a férfi, aki nem kockáztat, nem fejlődik. Az az intézmény, amely kockázatmentes döntéseket hoz, gyermek marad, nem fejlődik. Kockáztassatok, megfontoltan, a tanácsokat megfogadva, de haladjatok előre! Tudjátok, mi lesz egy fiatalból, aki nem kockáztat? Megöregszik! Húszévesen nyugdíjba megy! A fiatal megöregszik és az egyház is megöregszik.” (2018. március 19.)

8. VÉGLEGES DÖNTÉSEK VAGY AZ IDEIGLENESSÉG KULTÚRÁJA

„Sokan azt hirdetik, hogy a pillanatnyi »gyönyör« a fontos, nem éri meg az egész életre elköteleződni, végleges, »örökre szóló« döntéseket hozni, mert nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Én viszont azt kérem tőletek, hogy legyetek forradalmárok, ússzatok szemben az árral, igen, azt kérem, hogy

lázadjatok fel az ideiglenesség e kultúrája ellen,

amely voltaképpen azt hiszi, hogy ti nem vagytok képesek a felelősségvállalásra, azt hiszi, hogy ti nem vagytok képesek igazából szeretni. Én viszont bízom bennetek, fiatalok, és imádkozom értetek. Legyen bátorságotok »szemben úszni az árral«!” (2013. július 28.)

9. SZOLIDARITÁS

„Különösképpen rátok, fiatalokra bízom azt a feladatot, hogy ismét az emberi kultúra középpontjába állítsátok a szolidaritást. […] Meg kell tanulnunk a szegények mellett állni. Ne tömjük tele a szánkat szegényekről szóló szép szavakkal! Találkozzunk velük, nézzünk a szemükbe, hallgassuk meg őket! A szegények konkrét alkalmat jelentenek számunkra, hogy magával Jézussal találkozzunk, hogy megérintsük az ő szenvedő testét.” (2014. április 13.)

10. CSAPATJÁTÉK

„Kívánom nektek azt is, hogy érezzétek meg a csapatjáték ízét és szépségét, amely nagyon fontos az élet számára.

Mondjatok nemet az önzésre! Ne önmagatok érdekében játsszatok!

[…] Ha valaki egy sportegyesülethez tartozik, az azt jelenti, hogy visszautasítja az önzés és elkülönülés minden formáját, lehetőséget kap, hogy találkozzék és együtt legyen a többiekkel, hogy segítsék egymást, versenyezzenek egymás megbecsülésében, és növekedjenek a testvériségben.” (2014. június 7.)

(Kép: MTI)

A cikk a Szív májusi számában jelent meg

Megosztás